Německo zpřesnilo loňský pokles ekonomiky na 4,9 procenta

154
Nemecko
Foto: Pixabay.com

Hrubý domácí produkt [HDP] Německa loni ve čtvrtém čtvrtletí stoupl i navzdory novým proticovidovým opatřením o 0,3 %. Ve své konečné zprávě to za Německo uvedl jeho statistický úřad. Zpřesnil tak svůj odhad z konce ledna, podle nějž růst činil pouze 0,1 %. Loni německá ekonomika dle konečných údajů klesla o 4,9 %.

„Poklesu německé ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí pomohl zabránit stavební sektor, dále průmyslová aktivita a zahraniční poptávka,“ uvedl analytik IN Carsten Brzeski.

Německým exportérům podle analytika Thomase Gitzela z finančního ústavu VP Bank pomohl růst zakázek z Číny, zatímco stavební sektor těžil z nízkých úrokových sazeb. Přesto loni celkový export z Německa kvůli pandemii klesl o 9,3 procenta na 1,21 bilionu eur [cca 31 bil. Kč]. Zaznamenal tak nejprudší pokles od finanční krize z roku 2009.

Čína ve výši přebytku obchodní bilance loni překonala Německo

Německo vnímá nižší propad HDP jako příznivý signál

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier označil aktuální údaje o HDP za příznivý signál.

„I v příštích měsících budeme s maximálním úsilím pracovat na tom, abychom zachovali základy naší ekonomiky,” prohlásil.

Jakkoli jsou výsledky vývoje německého HDP lepší, než se původně čekalo, růst německé ekonomiky v závěru loňska kvůli celorepublikové uzávěře prudce zpomalil oproti třetímu čtvrtletí. Tehdy HDP Německa díky uvolnění opatření vzrostl o 8,5 procenta. Ve druhém kvartálu ekonomika v důsledku pandemie klesla o rekordních 9,7 procenta.

ČSÚ odhadl loňský propad české ekonomiky na 5,6 procenta

Německá centrální banka tento týden v pravidelné měsíční zprávě o vývoji ekonomiky uvedla, že v letošním prvním čtvrtletí HDP kvůli opatřením proti šíření koronaviru pravděpodobně klesne. Na jaře však počítá s hospodářským oživením. Vláda v Berlíně v lednu předpověděla, že ekonomika letos vykáže růst o tři procenta. Odhad tempa letošního růstu tak nicméně zhoršila z dříve předpokládaných 4,4 procenta.

„V prvním čtvrtletí nadále očekáváme pokles o 1,5 procenta. Zejména kvůli negativním dopadům prodloužené a zpřísněné uzávěry Německa, a tak i na celkovou ekonomickou aktivitu,” uvedli analytici UniCredit Bank.

Aktuální situace německého exportu

Vývoj německé ekonomiky a zejména exportu jsou klíčové pro české firmy. Dobrá zpráva je, že důvěra v ekonomiku mezi německými exportéry roste. V únoru podle mnichovského institutu Ifo stoupla již třetí měsíc za sebou. Hodnota indexu nálady v exportním průmyslu se zvýšila na 10,7 bodu z lednových 7,5 bodu. Vystoupila na nejvyšší úroveň od září 2018.

„Dobrá ekonomická situace v Číně a růst výroby v USA pomáhají německým exportérům. […] Chemický průmysl očekává výrazný růst exportu, stejně jako výrobci strojních zařízení. Automobilový průmysl překonal tříměsíční útlum a nyní znovu očekává více zakázek ze zahraničí,” uvedl prezident Ifo Clemens Fuest.

Německé restrikce na hranicích dál komplikují vzájemný obchod

Nicméně upozornil, že s potížemi na mezinárodním trhu se nadále potýká nábytkářský a oděvní průmysl. Firmy v těchto odvětvích podle něj počítají s výrazným poklesem tržeb. Ekonom Jörg Zeuner ze společnosti Union Investment tento měsíc předpověděl, že v letošním roce se export z Německa zvýší až o deset procent.

„Měli by těžit z předpokládaného hospodářského oživení v eurozóně i z dynamického růstu v důležitých odběratelských zemích, jako je Čína a USA,” řekl.

Rozpočtový deficit ve výši 3,6 bilionu korun

Statistický úřad rovněž oznámil, že rozpočtový deficit Německa loni činil 139,6 miliardy eur [3,6 bilionu Kč]. To odpovídá 4,2 procenta HDP.

Německo potvrdilo investice do ekonomiky i v roce 2021

V lednu statistici schodek odhadli na 158,2 miliardy eur. Německo loni kvůli rozsáhlým výdajům souvisejícím s pandemií vykázalo první rozpočtový deficit od roku 2011.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here