Únorový souhrnný indikátor důvěry v ekonomiku se v meziměsíčním srovnání zvýšil o 2,4 bodu na hodnotu 89,7. Zatímco indikátor důvěry podnikatelů se zvýšil o 3,5 bodu na hodnotu 90,6, indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 3,5 bodu na hodnotu 85. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Již tak nízká důvěra spotřebitelů v ekonomiku v únoru opět klesla. Indikátor důvěry se stejně jako minulý měsíc snížil o 3,5 bodu. Lidé se i přesto v únoru více než v lednu obávají nejen zhoršení celkové ekonomické, ale i vlastní finanční situace.

„Výrazně vzrostl také podíl spotřebitelů očekávajících v následujících dvanácti měsících zvýšení nezaměstnanosti a růst cen,” uvedla Veronika Ptáčková z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Nezaměstnanost v ČR znovu vzrostla. Dostala se na 4,3 %

Aktuální údaj dle ekonomů může být příčinou, že poptávka spotřebitelů zůstane utlumená i po znovuotevření ekonomiky. Tomu odpovídá skutečnost, že meziměsíčně klesl počet lidí, jež předpokládají, že v následujících dvanácti měsících uspoří nějaké finanční prostředky.

Důvěra v ekonomiku roste u podnikatelů

Indikátor důvěry podnikatelů se v únoru zvýšil o 3,5 bodu na hodnotu 90,6. Růst důvěry v únoru zaznamenal ČSÚ ve všech odvětvích s výjimkou obchodu. Tam indikátor důvěry poklesl o 3,0 bodu na hodnotu 87,4. Podíl podnikatelů hodnotících celkovou ekonomickou situaci jako dobrou zůstává již třetí měsíc téměř neměnný. Stav zásob zboží na skladech se podruhé v řadě výrazně zvýšil.

„Spíše než jako kýžený obrat sentimentu lze výsledky únorových konjunkturálních průzkumů mezi podnikateli prozatím označit za mírnou korekci minulých výrazně nepříznivých hodnocení. U nezanedbatelné části otázek totiž pořád převládají negativní odpovědi,” řekl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

V odvětví průmyslu se důvěra podnikatelů oproti lednu zvýšila. Indikátor důvěry rostl o 3,9 bodu na hodnotu 97,1. Stav zásob hotových výrobků se téměř nezměnil. Podíl podnikatelů očekávajících pro období příštích tří měsíců růst tempa výrobní činnosti se zvýšil.

Důvěra v ekonomiku v lednu klesla. Problém už není jen covid

 

Stoupla i důvěra podnikatelů v odvětví stavebnictví. Indikátor důvěry vzrostl o 6,1 bodu na hodnotu 114,6. Podnikatelé ve stavebnictví odhadují, že se v příštích třech měsících zvýší stávající počet zaměstnanců.

Zvýšila se i důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb, včetně bankovního sektoru. Indikátor důvěry vzrostl o 3,8 bodu na hodnotu 81,9. Podíl respondentů negativně hodnotících současnou celkovou poptávku se oproti minulému měsíci snížil. Současně se snížil i podíl podnikatelů očekávajících zlepšení poptávky po službách v období příštích tří měsíců. Z dalších ukazatelů stojí za zmínku přetrvávající vysoký podíl podnikatelů, kteří v uplynulých třech měsících přistoupili ke snížení počtu zaměstnanců.

Co říkají k únorovým výsledkům analytici

Podle ekonomky Komerční banky [KB] Jany Steckerové je vidět, že podnikatelský sektor se s pandemickou krizí naučil žít. Významnou roli v tom podle ní hraje solidní zahraniční poptávka a vývoj v německém průmyslu.

„Ve srovnání s lednem vzrostl počet podnikatelů, kteří v příštích třech měsících očekávají růst tempa výrobní činnosti. Naopak klesá počet těch, kteří hodnotí celkovou poptávku jako nedostatečnou,“ vysvětlila.

Pozitivní podle ní je, že se mírně zvýšila důvěra ve stavebnictví, které se připravuje na rozjetí sezóny. Pro ni počítá i s náborem nových zaměstnanců. Ekonomka přesto upozornila na to, že zůstává stále vysoký počet podnikatelů v oblasti služeb, kteří museli přistoupit k propouštění zaměstnanců.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here