Čína ve výši přebytku obchodní bilance loni překonala Německo

497
obchodni_bilance
Železniční nádraží v čínském Wuchanu / Foto: Pixabay.com

Přebytek bilance běžného účtu Německa se loni již pátý rok za sebou snížil. Čína ho naopak v roce covidu zvýšila a letos má nejvyšší přebytek běžného účtu na světě. To znamená, že odsunula Německo z pozice světové obchodní jedničky z hlediska obchodní bilance. Ta měří tok zboží, služeb a investic do země a ven.

Aktuální data německého ekonomického institutu Ifo upozorňují na posun ve světovém obchodu vyvolaný koronavirovou krizí, protože vyšší poptávka po zdravotnických ochranných pomůckách a elektronice po celém světě zvýšila vývoz z Číny. Přebytek její obchodní bilance se loni podle Ifo více než zdvojnásobil na 310 miliard USD [6,7 bil. Kč].

Obchodní bilance Německa naopak klesla na 261 miliard USD kvůli poklesu poptávky po autech, strojích a vybavení na důležitých vývozních trzích země. Třetí skončilo Japonsko, jehož přebytek činil 158 miliard USD. Ekonom Ifo Christian Grimme upozornil, že omezení cestování a turistiky související s pandemií stáhlo tradičně vysoký deficit německé obchodní bilance služeb na rekordní minimum. Němci totiž loni omezili dovolené v zahraničí, výrazně méně utráceli v jiných zemích, jako Španělsko, Itálie a Řecko.

V poměru k hrubému domácímu produktu však bilance běžného účtu Německa zůstává neobvykle vysoká. Loni činila 6,9 procenta a snížila se jen mírně ze 7,1 procenta v roce 2019. Od roku 2011 je bilance běžného účtu země nad orientační prahovou hodnotou EU, která činí šest procent. V roce 2015 přebytek stoupl na rekordních 8,6 procenta. Pro srovnání přebytek Číny loni činil jen 2,1 procenta HDP. Japonský přebytek pak 3,2 procenta. Naopak Spojené státy zůstávají zemí s největším deficitem bilance běžného účtu.

Obchodní bilance Číny byla rekordní už loni v listopadu

Vývoz z Číny dosáhl rekordu loni v listopadu, kdy meziročně vzrostl o 21,1 procenta. To je nejvíce za téměř tři roky. Čínští vývozci těžili hlavně z brzkého znovuotevření ekonomiky.

Celkový přebytek obchodní bilance Číny se v listopadu zvýšil o 102,9 procenta na 75 miliard dolarů [1,6 bil. Kč]. Za prvních jedenáct měsíců roku pak činil 460 miliard dolarů. To je meziročně o 21,4 miliardy více než ve stejném období předchozího roku a již nyní to představuje jeden z nejvyšších zaznamenaných přebytků.

Přebytek obchodu se Spojenými státy se díky silné poptávce amerických spotřebitelů vyšplhal na rekordních 75,4 miliardy dolarů [1,6 bil. Kč]. Vývoz do USA vzrostl o 46 procent navzdory pokračujícímu zvyšování cel a obchodní válce mezi oběma ekonomikami světa.

Čína v roce 2020 rostla jako jediná na světě

Čínská ekonomika loni navzdory pandemii covidu [na obrázku nádraží ve Wuchanu, pozn. red.] vzrostla o 2,3 procenta. Slabší růst hrubého domácího produktu [HDP] než loni vykázalo čínské hospodářství naposledy v roce 1976. Tehdy čínský HDP vzrostl o 1,6 procenta. V roce 2019 dosáhla čínská ekonomika růstu 6,1 procenta. Jakkoli je čínský růst za loňský rok kvůli pandemii nejslabší za posledních 44 let, je tak Čína jedinou velkou ekonomikou, která loni rostla.

Čína loni vyšla z krize jako vítěz. Čínský HDP vzrostl o 2,3 %

Loni v prvním čtvrtletí klesla tamní ekonomika o 6,8 procenta. Kvůli šíření koronaviru se zavřely obchody a některé továrny. Už v následujícím čtvrtletí se Čína stala první významnou ekonomikou, která se vrátila k růstu. Komunistická strana v březnu vyhlásila vítězství nad koronavirem a otevřela ekonomiku. K růstu přispěla celosvětová poptávka po čínských rouškách a dalším zdravotnickém materiálu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here