Od konce října, kdy skončilo moratorium na splátky úvěrů, do konce letošního ledna se objem nesplácených firemních úvěrů zvýšil o sedm miliard korun [+17 %]. Mezi živnostníky se schopnost splácet své úvěry zhoršila ještě více. Objem jejich nesplácených úvěrů se od října do ledna zvýšil o 813 milionů korun. To je 38% nárůst. Uvedla to společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

Společnosti a podnikatelé v České republice mají stále větší problémy se splácením svých úvěrů. Firmy na konci ledna nesplácely úvěry v hodnotě 47 miliard korun, což je 4,2 procenta jejich celkového dluhu. Živnostníci řádně nespláceli úvěry v hodnotě tří miliard korun. To je 6,6 procenta jejich celkového dluhu.

„Zatímco domácnosti splácejí i po konci úvěrového moratoria své úvěry poměrně dobře, u firem a živnostníků je situace o poznání horší,“ uvedla analytička společnosti CRIF Věra Kameníčková s tím, že prozatím ale nedochází k nárůstu počtu ukončení živností.

Podle ní právě živnostníci patří mezi nejpostiženější skupinu obyvatel co do výpadku svých příjmů. Mnoho z nich je už rok více či méně odkázaná na státní kompenzace, které však nemůžou pokrýt všechny jejich výdaje. Jakkoli je třeba i poníží, protože mnoho z jejich výdajů je fixních. Například odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Schopnost splácet úvěry se horší, lze čekat krachy

Podle analytiků se rostoucí objem nespláceného dluhu v budoucnu může projevit jak ve vyšším počtu ukončených živností, tak také ve větším počtu předlužených lidí, kteří budou muset požádat o oddlužení.

Objem nesplácených úvěrů mezi lednem 2020 a lednem 2021 [v %]

 [Zdroj: CRIF Czech Credit Bureau]

„Na druhou stranu je potřeba připomenout, že platební morálka živnostníků byla v letech 2018 a 2019 rekordně vysoká. Například mezi lety 2009 a 2015 nespláceli živnostníci mezi 11 a 14 % svých finančních závazků,“ doplňuje analytička CRIF.

Živnostníci během pandemie šetřili i si méně půjčovali

Věc zdaleka není tak černobílá, jak by se z nárůstu nesplácených úvěrů, mohlo zdát. Objem vkladů živnostníků u bank v České republice vzrostl od ledna 2020 do ledna letošního roku o 21 miliard korun, tedy o 14 procent. V lednu tak měli u bank uložených 166 miliard.

„Živnostníci se v uplynulém roce chovali podobně jako domácnosti a podnikatelské subjekty v České republice. Omezili své výdaje, výrazně zredukovali investice a ti, kteří mohli, se v nejisté situaci snažili vytvořit co největší finanční rezervy,“ tvrdí Kameníčková s důležitým upozorněním: od listopadu do konce ledna se objem vkladů OSVČ u bank již nezvyšoval.

Jako další signál nedobré situace u živnostníků uvádí roli bank. Ty jsou při půjčování živnostníkům z ohrožených oborů mnohem obezřetnější a některým žádostem o úvěr nevyhoví. Tomu by částečně odpovídala skutečnost, že celkový objem úvěrů živnostníků klesl od ledna 2020 do konce ledna letošního roku o 651 milionů, tedy o 1,4 %.

Od listopadu hůře splácejí i domácnosti a firmy

Podle zjištění společnosti CRIF v posledních měsících své úvěry splácejí hůře také domácnosti a obchodní společnosti. Firmy měly ke konci ledna u bank půjčeno celkem 1,1 bilionu korun, pouze o 0,4 % více než o rok dříve. Z této částky nesplácely 47 miliard, tedy 4,2 procenta z celkového dluhu. Na konci října nesplácely 40 miliard [3,5 % z celkového dluhu] a v lednu 2020 pouze 35 miliard [3,1 % z celkového dluhu].

Počet bankrotů firem byl v únoru o čtvrtinu vyšší než loni v únoru

Domácnosti si jako jediné v pandemii půjčovaly více než před rokem, hlavním důvodem byl nákup nemovitostí na hypotéku, zatímco ostatní úvěry se spíše snižovaly. Ke konci ledna měly u bank půjčeno téměř 1,8 bilionu korun, v meziročním srovnání o 6,8 procenta více. Objem nesplácených úvěrů se zvýšil během posledních 12 měsíců o tři miliardy korun. Celkově domácnosti na konci ledna nesplácely 1,7 % svých dluhů u bank, což je pouze o desetinu procentního bodu více než v lednu 2020.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here