Hospodářský výbor včera [17. 3.] doporučil Sněmovně schválit pozměňovací návrh, který prodlouží lhůtu pro prokázání odbornosti realitních makléřů do konce roku. Kvůli opatřením proti koronaviru Sněmovna lhůtu u zkoušky pro realitní makléře již jednou prodloužila. Ta však skončila letos 3. března.

Na návrh Ministerstva pro místní rozvoj [MMR] by se makléři museli do konce roku nahlásit na živnostenském úřadě na vázanou živnost a doložit bezúhonnost.

„Připravili jsme komplexní pozměňovací návrh, který znamená lex covid pro realitní makléře. Kdy oni budou mít možnost vykonávat svou činnost do konce roku. Myslím, že dnes je na místě určitá tolerance. Nepředpokládali jsme, že přijde masivní druhá vlna a bude trvat tak dlouho,” řekl jeden z předkladatelů návrhu poslanec Vojtěch Munzar [ODS].

Tipy odborníků: U kterých realit ceny porostou. U kterých ne

Předkladatelé novelu zdůvodňovali přetrvávajícími protikoronavirovými omezeními, kdy někteří zprostředkovatelé potřebují k přeměně své živnosti z volné na vázanou zkoušku. Ministerstvo pro místní rozvoj koncem ledna odhadlo, že profesní kvalifikaci ještě neměly desítky subjektů, zhruba jedno až dvě procenta z celkového počtu.

Zkoušky pro realitní makléře měly být již loni v září

Původně měli realitní makléři prokázat odbornost do začátku loňského září. Avšak kvůli uzávěrám a nemožnosti koncentrace více lidí na jednom místě zejména ti makléři, kteří nechali zkoušky „na poslední chvíli“, odbornost neuzavřeli. Tento stav se dotkl i dalších profesí, například finančních poradců. Zákonodárci proto už loni v dubnu posunuli nejzazší termín pro složení zkoušek kvůli koronavirové krizi o půl roku.

Realitní inzerce obsahuje více než jen džungli zkratek

„S ohledem na trvání epidemie je zřejmé, že i takto posunuté datum může být likvidační pro některé osoby podnikající v této oblasti,” napsali předkladatelé ve zdůvodnění nynější novely. V době podání novely, tedy v polovině ledna, odhadovali, že zprostředkovatelů bez zkoušek může být 400 až 700.

Nový zákon o realitním zprostředkování, který ministerstvo pro místní rozvoj připravovalo osm let, vstoupil v účinnost na začátku loňského března. Jeho hlavní cíl je zlepšení fungování realitního trhu a ochrana klientů realitních kanceláří.

Realitních makléřů není v ČR málo

Počet obyvatel na jednoho realitního makléře byl podle posledních dostupných údajů evropského statistického úřadu Eurostat z roku 2017 v Česku proti průměru Evropské unie zhruba poloviční. V Česku to bylo 909 lidí na makléře, průměr za EU byl 1 653.

Evžen Korec: Nový zákon pro realitní makléře vítám

Nejméně to bylo v Lucembursku [567], naopak nejvíce v Řecku [4 126]. V Česku byl počet obyvatel na realitního makléře v zemích EU čtvrtý nejnižší. Podle loňských statistických údajů ke konci roku 2018 bylo v ČR na 14 602 podnikatelských subjektů, které se hlásily ke zprostředkovatelské činnosti v oblasti realit.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here