Nejpozději od 26. března musí testovat na covid nově i malé firmy zaměstnávající deset a více osob. Malí zaměstnavatelé mají povinnost zajistit antigenní testy od 17. března a nejpozději 19. března své zaměstnance vyzvat k testování. Ti mají povinnost se testování podrobit každých sedm dnů. 

Stejně jako v případě velkých a středních firem bude testování pro malé firmy povinné jednou týdně. Výjimku budou mít lidé, kteří jsou plně očkovaní nebo prokazatelně prodělali covid v posledních 90 dnech. Dále pak zaměstnanci, kteří jsou na homeoffice. Vydání mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] včera [15. března] přijala na svém jednání vláda. [Fotografie u článku je ilustrační, pozn. red.]

Prvním krokem pro majitele malých firem je pořízení si antigenních testů, které jsou určeny pro laickou veřejnost, nikoli pouze pro zdravotníky. Jejich seznam najdou na stránkách MZ ČR, aktuální výčet je k nahlédnutí zde.

Dalším krokem je pak samotný nákup samotestovacích sad ve výjimce. Ty lze pořídit ve standardní distribuční síti. To je buď ve velkém objemu přímo od distributora, nebo i v lékárně, budou-li k dispozici.

Dr.Max naskladnil samotestovací sady na koronavirus

Podle Ministerstva průmyslu a obchodu [MPO] je třeba dbát na to, aby testy vždy obsahovaly návod v českém jazyce. Dále je důležité uschovat faktury za nakoupené testy. Ty totiž mohou být následně předmětem kontroly ze strany zdravotních pojišťoven, jež na testy přispívají ze svých fondů prevence v částce 240 korun na čtyři testy měsíčně na každého pracovníka.

Nařízení nevylučuje ani testování zaměstnanců v domácím prostředí. V případě, že se test provádí doma, se však musí zaměstnanec otestovat ještě před odchodem do zaměstnání. Vždy je potřeba zaznamenat výsledek testu a informovat o něm svého zaměstnavatele.

Přehledně: Jak postupovat při testování zaměstnanců ve firmách

Testovat na covid není laciné ani pro velké firmy

Zaměstnavatelé s více než deseti zaměstnanci se tak od 26. března přidají k velkým a středním firmám. Od 12. března musely mít hotové testy zaměstnanci firem nad 250 osob, od 15. března pak podniky s 50 až 249 pracovníky. 

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] činí v průmyslu průměrný záchyt zaměstnanců s pozitivním testem na covid 0,77 procenta. Vyplynulo to z jeho průzkumu, jehož se zúčastnilo přes 158 firem, které od 3. března otestovaly přes 114 tisíc pracovníků. Pozitivní výsledek testu ohlásilo 882 z nich. Nákazu do jednoho procenta zaměstnanců potvrdilo 71 procent firem. Většina firem zvolila testování přes soukromá zdravotnická pracoviště nebo si nakoupila samotestovací sady.

„Dvě pětiny firem za samovyšetřovací testy platí přes 100 korun za kus, což je výrazně více, než kolik na testování dostávají od státu,“ upozornil viceprezident SP ČR Jan Rafaj.

Pojišťovny dají na samotestování pracovníků až 240 Kč měsíčně

SP ČR přitom doporučuje firmám, aby při výběru samovyšetřovacích sad nehleděly pouze na jejich cenu. Data z jeho průzkumu potvrzují, že se firmy řídí i tímto doporučením.

Dvakrát týdně testovat? Mnozí jsou proti

Nedořešená je snaha vlády prosadit, aby firmy své zaměstnance testovaly dvakrát v týdnu. O tom chce vláda ještě se zaměstnavateli jednat. Zaměstnavatelské svazy tento návrh ve většině případech odmítají. Proti je kupříkladu Potravinářská komora ČR [PK ČR] a Agrární komora ČR [AK ČR]. Podle SP ČR by bylo na místě nejprve vyhodnotit dosavadní testování, pak se bavit o případné nutnosti testovat dvakrát týdně.

„Zvládli jsme tu velkou masivní akci s vyplazeným jazykem a velmi těžce. Vyhodnocujeme další čísla,” reagoval na nový návrh Rafaj na včerejší online tiskové konferenci SP ČR.

Podle odborníků ze zdravotnictví je navíc diskutabilní, nakolik jsou například samotestovací sady průkazné. Praxe ukazuje, že docela jistě nejsou „stoprocentní“, ale jejich cena, jak již bylo zmíněno, není vůbec nízká. Navíc problém je i s jejich dostupností. Což mnohé firmy řeší posíláním svých zaměstnanců na veřejná odběrová místa, kde je testování pro pojištěnce každý třetí den zdarma. Před takovou praxí však varoval ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO].

„Testování zaměstnanců nemá být v žádném případě směřováno na tato veřejná odběrová místa,” uvedl.

Testování zaměstnanců potrvá minimálně do května

Upřesnil dále, že povinné testování zaměstnanců ve firmách a veřejných institucích v intervalu sedmi dnů potrvá ještě několik měsíců, minimálně pak do května 2021.

Dodejme, že úřady a další veřejné instituce s více než 50 pracovníky začaly testovat 10. března. Vláda má přitom v plánu zavést povinnost pravidelného testování také pro úřady do 50 zaměstnanců, rozhodovat o tom bude ve čtvrtek 18. března.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here