Pavel Jirák se stal prezidentem evropského sdružení spořitelen

725
Pavel_Jirak
Foto: Modrá pyramida

Předseda Asociace českých stavebních spořitelen [AČSS] Pavel Jirák se stal prezidentem Evropského sdružení stavebních spořitelen [EFBS]. Do funkce ho zvolila Správní rada EFBS. Sdružení zastupuje bezmála 50 stavebních spořitelen z dvanácti zemí. Ty spravují vklady za téměř šest bilionů korun [cca 224 mld. eur].

Pozici prezidenta tohoto prestižního sdružení tak bude opět zastávat Čech. Generální ředitel a předseda představenstva Modré pyramidy Pavel Jirák totiž ve funkci vystřídá předsedu představenstva Raiffeisen stavební spořitelny Jana Jeníčka. Ten tuto funkci zastával od roku 2016 a byl vůbec první šéf sdružení pocházející z neněmecky mluvící země.

„To, že jako zástupce českých stavebních spořitelen stojím v čele evropského sdružení, vnímám jako důkaz toho, že české stavební spořitelny mají nepřehlédnutelné místo na evropském trhu,“ uvedl ke svému zvolení Pavel Jirák.

Evropské stavební spořitelny kritizují politiku ECB

Nový prezident Evropského sdružení stavebních spořitelen působí od října loňského roku v čele Asociace českých stavebních spořitelen jako její předseda. Je absolvent VŠE v Praze a od 14. ledna 2019 vede Modrou pyramidu. Do ní přešel z Komerční banky, kde od roku 2014 působil jako výkonný ředitel pro lidské zdroje.

Pavel Jirák nejdéle působil ve skupině KB

Se skupinou KB je Pavel Jirák profesně spjatý již od roku 1998, kdy začínal jako ředitel Obchodního centra v korporátním segmentu. Později byl ředitel Obchodní divize a od roku 2003 vedoucí Podpory řízení sítě. V roce 2005 přešel do Penzijního fondu KB [KB Penzijní společnost], kde se o rok později stal výkonným ředitelem a předsedou představenstva.

„Období pandemie není lehké pro nikoho – jednotlivce ani firmy. Musí na to reagovat i stavební spořitelny – ať již jde o posun v digitalizaci, regulatorní změny, udržitelné finance, či o reakci na měnící se potřeby klientů. Výměna zkušeností s našimi kolegy napomůže tomu, aby se české stavební spořitelny i nadále držely na špici kvality produktů a služeb v evropském kontextu.“

Bydlet ve vlastním je v Česku luxus. Hodně drahý luxus

Evropské sdružení stavebních spořitelen vzniklo v roce 1962. Jeho hlavní cíl je podporovat bydlení ve vlastní nemovitosti. Od listopadu 2017 je jeho výkonným ředitelem Christian König. Kromě Pavla Jiráka tvoří prezidium sdružení ještě dva viceprezidenti – Uwe Körbi z Německa a Andreas Grünbichler z Rakouska.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here