Německo kvůli covidu prodlužuje uzávěru a zvyšuje svůj dluh

340
kvuli_covidu
Foto: Pixabay.com

Kvůli dalšímu šíření covidu Německo prodloužilo uzávěru do 18. dubna. Německý ministr financí Olaf Scholz chce kvůli následkům zvýšit letošní schodek rozpočtu o dodatečných 60,4 miliardy eur [1,6 bil. Kč] a Bundesbanka upozornila na hlubší pokles německé ekonomiky.

Německo aktuálně vyzvalo své občany, aby pět dnů velikonočních svátků strávili doma a omezili kontakty na minimum. Země tak chce zlomit třetí vlnu pandemie covidu-19.

„Nacházíme se nyní ve vážné situaci. […] Závodíme s časem a musíme co nejrychleji proočkovat populaci,” řekla po jednání se zemskými premiéry německá kancléřka Angela Merkelová.

Německo během uplynulého dne zachytilo 7 485 nových případů koronavirové infekce a 250 souvisejících úmrtí. V neděli bylo v Německu na lůžkách intenzivní péče 3 tisíce lidí s nemocí covid-19. Institut Roberta Kocha dále potvrdil, že počet nově infikovaných s potřebou intenzivní péče v pondělí překročil 107 případů. Překročí-li přitom hranici 100 případů, jednotkám intenzivní péče začíná docházet kapacita.

Německá ekonomika kvůli covidu opět zpomalí

Ekonomové mají za to, že prodloužením uzávěry se zotavení této největší evropské ekonomiky přesune z jara na počátek léta. Německá centrální banka již upozornila, že německá ekonomika v letošním čtvrtletí pravděpodobně znovu výrazně klesne. Nařízenými uzávěry je zasažen zejména sektor služeb a zpomaluje i stavební sektor. Banka přitom počítala s oživením ekonomiky již nyní.

„Opatření přijatá s cílem omezit šíření nemoci covid-19 jsou v průměru v tomto čtvrtletí přísnější než ve čtvrtletí předchozím,“ uvedla Bundesbank.

Čína ve výši přebytku obchodní bilance loni překonala Německo

Podle ní je tak pravděpodobné, že německá ekonomika v prvním čtvrtletí prudce klesne. Poukázala i na zvýšení prodejní daně, která byla loni dočasně snížena, což dle jejího názoru pravděpodobně přispělo k výraznému lednovému poklesu výstavby.

Podle banky i průmyslová výroba v prvním měsíci roku zpomalila. Přijaté zakázky však byly vysoké a objem vývozu zboží vzrostl. Výjimkou byl vývoz do Británie, který v lednu, tedy první měsíc, kdy už Británie nebyla součástí jednotného trhu EU, klesl téměř o čtvrtinu.

Německo prohlubuje schodek státního rozpočtu

Německý ministr financí Olaf Scholz chce kvůli následkům pandemie nemoci covid-19 zvýšit schodek letošního rozpočtu o dodatečných 60,4 miliardy eur [cca 1,6 bil. Kč]. Tím se letošní zadlužení země zvýší na 240 miliard eur [cca 6,3 bil Kč]. V roce 2022 pak Scholz počítá s dluhem 81,5 miliardy eur [cca 2,1 bil. Kč].

Důvodem rychlého zadlužování je masivní podpora zaměstnanosti a zasažených oborů. Ministr Scholz tvrdí, že bez pomoci by byly hospodářské následky krize mnohem vyšší.

Čas dluhů se stává stejnou realitou jako čas covidu

Pandemie covidu přivedla Německo po letech rozpočtových přebytků již loni k deficitu. Loňský rozpočet skončil schodkem 218 miliard eur. Zadlužování země podle Scholzova plánu potrvá přinejmenším do roku 2025.

Německá ekonomika loni klesla o 4,9 procenta

I přes rychlý růst dluhu si ale Německo vede ekonomicky lépe než mnohé jiné evropské státy. Země si stále udržuje nejnižší zadlužení ve skupině sedmi hospodářsky nejrozvinutějších zemí [G7]. Na konci roku by mělo zůstat pod 75 procenty hrubého domácího produktu.

Německá ekonomika, která je největší v Evropě a je na ní závislých mnoho českých firem, loni klesla o 4,9 procenta. Výbor ekonomických poradců německé vlády minulý týden zhoršil výhled letošního růstu ekonomiky na 3,1 procenta z listopadových 3,7 procenta. Spolková vláda avšak počítá s růstem o tři procenta.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here