S případným nařízením častějšího testování ve firmách chce ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO] počkat na vyhodnocení dalšího kola testování. Odkládá tak rozhodnutí o tom, kolikrát v týdnu budou firmy povinně testovat své zaměstnance. S novinkou však přichází ministerstvo zdravotnictví, které uvažuje o povinnosti využívat přesnějších PCR testy.

Podle Karla Havlíčka je testování ve firmách mimořádně logisticky náročný proces a mnoho firem ho zvládá s obtížemi. Testování zaměstnanců v podnicích je nyní povinné jednou za sedm dnů, ale už nyní si ho firmy rozkládají do celého týdne. Denně se u nás otestuje cca 300 až 400 tisíc zaměstnanců. Vláda přitom přemýšlí o povinném testování dvakrát týdně.

Ministr Havlíček chce před případným zavedením častějšího testování ještě jednat se zástupci zaměstnavatelů. Ve hře je i navýšení příspěvku od zdravotních pojišťoven na nákup testů. Ten nyní činí 60 korun za kus na maximálně čtyři testy do měsíce pro pracovníka, zaměstnavatelé však usilují o jeho navýšení alespoň na sto korun za kus.

Zavedení častějšího testování bude podle Havlíčka záviset na tom, zda bude počet pozitivních záchytů dál klesat. Ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD] uvedl, že nesouhlasí, aby se schválení častějšího testování dále prodlužovalo.

Zaměstnavatelé chtějí kvalitní covid testy i 100 Kč za jeden

Firmy nyní dostávají od pojišťoven 60 korun na test z veřejného zdravotního pojištění. Maximálně si mohou v žádosti nárokovat příspěvek na čtyři testy měsíčně na zaměstnance. Průměrná prodejní cena samotestovací sady ale často i násobně převyšuje dotaci.

Průzkum Hospodářské komory ČR ukázal, že u povinného testování považuje 52 procent podniků za problém právě dodatečné náklady. Podle Havlíčka se velkoobchodní cena základních testů pohybuje mezi 69 až 100 korunami.

Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o PCR testech

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] uvedlo, že až klesne denní počet nových nákaz, bude uvažovat o náhradě antigenních testů ve firmách metodou PCR. Dostatečnou kapacitu má zajistit jejich hromadné laboratorní zpracování. Resort chce také postupně zpřísňovat nároky na kvalitu antigenních testů ve výjimce.

Mezioborová skupina pro epidemické situace [MeSES], kterou vede epidemiolog Petr Smejkal, navrhuje pro testování zaměstnanců buď antigenní testy dvakrát za týden, nebo PCR test jednou za týden či deset dní.

Odborníci na testování stále kritizují, že antigenní testy nejsou tak přesné jako testy PCR.

„V současné době, kdy jsou potřeba stovky tisíc testů denně, nelze ani kapacitně, ani finančně, asi ani logisticky uvažovat o tom, že by byly používané jako screeningové,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO].

Testování zaměstnanců může zdiskreditovat veškeré testování

Podle ministra dostala laboratorní skupina odborníků při ministerstvu zadání připravit možnost, aby se dalo uvažovat o méně častém PCR testování s pomocí nové laboratorní metody.

„Dáte dohromady několik vzorků a otestujete je. A když jsou všechny negativní, tak díky jednomu testu víte, že třeba 20 osob je negativních. Při současném množství viru v populaci to možné není,“ upřesnil ministr s tím, že by k tomu mohlo dojít v řádu měsíců.

Ministerstvo chce také postupně zpřísňovat nároky na kvalitu antigenních testů, které dostaly výjimku pro použití laickou veřejností, tedy nezdravotníkem. Výjimky úřad uděloval s cílem, aby se do České republiky dostalo více takových testů. Jsou nastaveny na jakousi minimální základní hodnotu a předpokládají určité parametry. Ministerstvo se bude nyní snažit o to, aby z nich mohli odběratelé vybírat jen ty nejkvalitnější.

Povinnost testovat ve firmách

Podniky nad 250 zaměstnanců už mají za sebou dvě kola testování, třetí dokončí v pátek. Firmy s 50 až 249 pracovníky dokončí třetí kolo testování příští pondělí. Společnosti s deseti až 49 zaměstnanci musejí první cyklus testování zvládnout do pátku 26. března.

Vláda schválila povinné testy pro malé firmy, OSVČ i nevládky

Díky závazným testům ve firmách a veřejné správě se podle dosavadních odhadů daří odhalovat asi 3 tisíce pozitivních osob denně.

„Je patrné, že pozitivita ve druhém kole je zhruba poloviční,“ uvedl Havlíček, podle kterého je povinné testování ve firmách jednou z největších logistických akcí v historii země.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here