Věřitelé tlačí Mičku k insolvenci na celou jeho skupinu C2H

577
skupinu_C2H
Ilustrace: Pixabay.com

Advokátní kancelář Langmeier & Co. připravuje insolvenční návrh na investiční skupinu C2H Michala Mičky. Na kancelář se nyní obracejí desítky věřitelů této skupiny s dluhopisy C2H po splatnosti. Potvrdila se tak podezření FinTag.cz ještě před příchodem covidu. Totiž, že dluhopisy C2H jsou toxické.

Podle zástupců advokátní kanceláře jsou sice značky Kara Trutnov a Pietro Filipi ze skupiny C2H nejviditelnější, ale rozhodně ne jediné, které se v Mičkově impériu potácí nad propastí.

„Tyto dvě oděvní firmy už skončily v insolvenci, ale podle našich analýz a podle informací, které jsme od našich klientů získali, by v insolvenci už dávno měla být i celá skupina C2H. Jejich nesplácené dluhy se blíží jedné miliardě korun,“ říká Jan Langmeier.

Osud dluhopisů investiční skupiny C2H se stává nejistým

To, že sám Michal Mička ještě nepožádal o insolvenční řízení, ať už na C2H, ale i další společnosti své skupiny, je podle něj do nebe volající.

„Mým klientům, ale i mně osobně už došla trpělivost, a pokud to nehodlá udělat sám, uděláme to my,“ říká.

I skupinu C2H měla ohlídat ČNB, tvrdí advokát

Advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením Langmeier přirovnává vývoj okolo skupiny C2H k tomu, jak se vyvíjela a padla finanční skupina Arca. Ostatně i zde zastupuje důvěřivé investory. Skupinu Arca přitom označil za takzvanou černou banku, jelikož prostřednictvím dluhopisů a směnek vybírala od veřejnosti peníze a poskytovala půjčky firmám ve svojí vlastní skupině.

To, co provozoval Michal Mička se svojí skupinou C2H, je vlastně velmi obdobné, ne-li stejné. A i tady se domnívám, že došlo k zanedbání dohledu ze strany České národní banky,“ myslí si advokát.

Dluhopisy netransparentních firem jsou více než jen rizikové

„Je to ten samý problém, kdy tu bez kontroly a regulace vyrostla obrovská skupina, která vybírala a půjčovala peníze tak dlouho, až zkrachovala,“ dodává.

Upozorňuje na starou známou pravdu, že jednoduše nejde vybudovat obrovské impérium na nezřízeném vydávání dluhopisů. V České republice přitom krachy skupin financovaných na dluh a principu letadla nejsou ničím výjimečným.

S Mičkou nyní pláče nejeden novinář

Sám Michal Mička mezitím v mnoha z významných tuzemských médiích veřejnosti předkládá příběh, jak covid pohřbil jeho podnikání. Avšak pochybnosti právě o financování jeho podnikání mapoval FinTag.cz již před příchodem covidové krize.

Vyplatí se investice do Pietro Filipi, Kary a Etamu? Těžko říci

„Zůstává mi rozum stát nad tím, když vidím pana Mičku, jak se neostýchá dávat rozhovory a vystupovat v médiích z pozice někoho, komu bylo ublíženo. Pandemie a na ní navázaná opatření opravdu ublížily mnoha lidem. Ale za to, jak dopadla skupina C2H, pandemie nemůže. Jen celý proces urychlila,“ říká Jan Langmeier.

Podle něj je skutečný viník způsob podnikání pana Mičky, pokud se to, jak říká, vůbec jako podnikání dá nazvat. Obětí jsou podle něj věřitelé a zaměstnanci Michala Mičky.

 –RED– 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here