Sčítání lidu 2021 se i elektronicky prodlužuje do 11. května

1130

Elektronické sčítání lidu 2021 se prodlužuje do úterý 11. května. Důvod je podle předsedy Českého statistického úřadu [ČSÚ] Marka Rojíčka rozložení zátěže na aplikaci do delšího časového úseku. A také jednodenní výpadek e-formulářů.

Sčítání lidu 2021 se v elektronické i listinné podobě prodlužuje do úterý 11. května. Český statistický úřad, který má sčítání lidu, domů a bytů v desetiletém intervalu na starosti, přistoupil k prodloužení termínu po sobotním selhání online sčítacích formulářů.

„Prodloužení elektronického sčítání reaguje na přechodnou nedostupnost systému během prvního dne. Cílem je mimo jiné rozložit zátěž na aplikaci do delšího časového úseku,“ potvrdil Marek Rojíček.

Prakticky to znamená, že se sjednotil konečný termín pro odevzdání sčítacích formulářů pro elektronickou a listinnou podobu. Online Sčítání lidu 2021 bude dostupné také po celou dobu distribuce listinných formulářů.

Český statistický úřad obnovil online Sčítání 2021

Sčítání je povinné pro všechny občany ČR

Povinnost sečíst se má každý občan České republiky, který má na jejím území trvalý pobyt. Povinnost sečíst se mají i všichni cizinci, kteří pobývali o půlnoci z pátku 26. 3. na sobotu 27. 3. 2021 na území České republiky. Sčítání lidu 2021 se netýká pouze občanů žijících v zahraničí, kteří mají pobyt na území Česka ukončený.

„Nezáleží na tom, kde ve světě žije či zda má i jiné než české občanství. Nezáleží ani na tom, kde je v zahraničí hlášen k pobytu,“ vysvětlila mluvčí Sčítání 2021 Jolana Voldánová.

Češi v zahraničí se můžou sečíst jen prostřednictvím elektronického sčítacího formuláře a to odkudkoliv, kde je připojení k internetu. Listinné formuláře nevyplňují, ani je nikam nezasílají.

Sčítání 2021 je povinné i pro Čechy v cizině i cizince v Česku

Termín pro distribuci listinných sčítacích formulářů po Česku zůstává nezměnění. Sčítací komisaři je začnou roznášet od 17. dubna a se sběrem dat skončí 11. května.

Lidé bez přístupu k internetu či mobilní aplikace můžou požádat o vyplnění údajů člena rodiny, který zná situaci v domácnosti a také jeho osobní údaje. To jsou jméno, rodné číslo nebo číslo osobního dokladu vydaného Českou republikou a datum narození. Dále je třeba znát údaje pro osobní část formuláře. Mezi ně patří první bydliště po narození, informace o vzdělání a zaměstnání.

Sčítání lidu 2021 se účastní i lidé s hendikepem

Při přípravách na Sčítání lidu 2021 mysleli statistici i na osoby se zdravotním postižením, které by je mohlo při vyplňování informací omezovat. Webová a mobilní aplikace pro vyplnění elektronického sčítacího formuláře jsou plně kompatibilní s nejrozšířenějšími asistivními technologiemi pro uživatele se zrakovým postižením.

„K snadnému vyplnění formuláře respondenty z řad občanů se zrakovým postižením přispívá například možnost použít standardní postupy pro práci s webovými stránkami bez zrakové kontroly, které tito uživatelé znají,“ říká Radek Pavlíček, specialista na přístupnost ze Střediska Teiresiás Masarykovy univerzity.

„Lidem se sluchovým postižením poskytuje ČSÚ informace o sčítání ve třech videích – v obecném spotu k online fázi sčítání a ve dvou instruktážních videích k vyplnění elektronického a listinného sčítacího formuláře,“ doplňuje šéf ČSÚ.

Dodává, že videa mají i české titulky a překlad do českého znakového jazyka. Videa jsou dostupná na webu scitani.cz a na YouTube kanále ČSÚ.

Během sčítání je pro osoby se sluchovým postižením připraven profesionální tlumočník, který prostřednictvím aplikace Microsoft Teams poskytne zájemcům rady v českém znakovém jazyce. Tlumočník dotazy zodpoví ve dnech 29. března, 31. března, 5. dubna a 7. dubna od 9 do 11 hodin. Bude-li třeba statistici službu sluchově postiženým osobám ještě prodlouží.

Informační podporu ke Sčítání lidu 2021 a pomoc veřejnosti s vyplňováním sčítacích formulářů poskytuje od 12. března Kontaktní centrum Sčítání 2021. Centrum je v provozu denně od 8 do 22 hodin včetně sobot, nedělí i svátků na kontaktních linkách 253 253 683 a 840 30 40 50. Na kontaktní centrum můžou lidé pokládat své dotazy také emailem na adresu: dotazy@scitani.cz nebo na chat ve virtuální poradně Sčítání 2021.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here