V březnu příštího roku znovu po deseti letech odstartuje Sčítání lidu 2021 v České republice. Statistici z Českého statistického úřadu [ČSÚ] odhadují, že až 60 procent obyvatel odevzdá formulář elektronicky. Zbytek ho odevzdá v listinné podobě u pracovníka České pošty. Účast na sčítání je povinná.

Sčítání lidu 2021 spustí Český statistický úřad [ČSÚ] již za sedm měsíců, přesněji o půlnoci 26. března příštího roku. Podle odborníků z úřadu půjde o nejmodernější sčítání lidu v historii. Počítají totiž s tím, že více než polovina obyvatel vyplní a odešle statistické formuláře online formou. K elektronické komunikaci se podle nich rozhodne více občanů i kvůli epidemii covidu-19.

Sčítání lidu 2021 se i elektronicky prodlužuje do 11. května

„Při online sčítání se nenakazíte ani chřipkou, ani koronavirem. Možnost sečíst se z bezpečí domova je tak další přidanou hodnotou Sčítání 2021, které bude navíc pro občany jednodušší a uživatelsky přívětivější,“ říká předseda ČSÚ Marek Rojíček s tím, že sečíst se online bude možné i bez jediného kontaktu se sčítacími komisaři.

Zkušební sčítání začne už 1. září 2020

Někteří obyvatelé se zapojí do sčítání již počátkem letošního září, kdy odstartuje testovací část neboli zkušební sčítání s trváním až do 22. října. Pracovníci při něm osloví na 25 tisíc domácností, aby si otestovali proces sběru dat formou online i v listinné podobě. Čímž se podle nich odhalí a vychytají poslední drobnosti před začátkem ostrého sběru dat.

Český statistický úřad obnovil online Sčítání 2021

Příjemnou zprávou pro české občany bude i to, že statistici zúžili i počty zjišťovaných otázek na členy domácnosti. Ve srovnání s posledním sčítáním lidu v roce 2011 ubyla až polovina otázek. Statistici totiž využívají administrativní data z dostupných registrů a zjišťovat budou pouze to, co nelze zjistit jiným způsobem.

Sčítání 2021 je povinné i pro Čechy v cizině i cizince v Česku

„Zcela odpadnou otázky týkající se vybavenosti domácnosti například koupelnou nebo osobním počítačem. Zjednoduší se otázky ohledně velikosti bytu, vzdělání či dojížďky do zaměstnání. Vysoký důraz pak klademe na bezpečnost a ochranu osobních údajů, kde splňujeme nejpřísnější standardy,“ upozorňuje ředitel odboru statistik obyvatelstva ČSÚ Robert Šanda.

Sčítání 2021 se není třeba obávat

Výsledky sčítání lidu jsou podle ČSÚ naprosto unikátní, užitečné a mají široké uplatnění v praxi. Obce i kraje je využívají například při plánování mateřských školek, zařízeních sociálních služeb. Data o dojížďce pomáhají například s optimalizací regionální dopravy. S počty obyvatel a domů pracuje také integrovaný záchranný systém. Není proto důvod se od sčítání nějak záměrně distancovat, ostatně účast na něm je povinná. Výsledky sčítání budou podle odhadů ČSÚ dostupná na přelomu let 2021 a 2022.

„Výsledná data budou poskytována zdarma a navíc se rozšíří i jejich nabídka v otevřených formátech. Bude tak možné sestavovat vlastní datové tabulky a mapové výstupy dle aktuálních potřeb uživatelů,“ říká Marek Rojíček.

Listinné odevzdání dat u České pošty

Pro obyvatele, kteří nemohou odevzdat statistické výkazy elektronicky, zůstává stále možnost jejich vyplnění v listinné formě u pracovníka České pošty. Ta totiž bude i hlavním partnerem ČSÚ pro všechny, kdo se nesečtou online. Pověřený sčítací komisař roznese formuláře přímo do domácností, odkud je rovněž vyzvedne. Získaná data se zdigitalizují a formuláře se poté zlikvidují. Sčítací formuláře si bude možné vyzvednout i osobně na 800 pobočkách České pošty nebo ČSÚ.

O sčítání jen v krátkosti

Přístup do online sčítání se obyvatelům otevře 27. března 2021. Data budou moci odevzdat do 9. dubna a to odkudkoliv prostřednictvím webového formuláře dostupného na www.scitani.cz nebo i mobilní aplikace. Oproti tomu papírový formulář budou občané vyplňovat od 17. dubna do 11. května 2021. Jejich sběr zajistí sčítací komisaři na vybraných místech České pošty, případně ČSÚ.

Sčítání lidu 2021 epidemie covidu-19 neohrozí, bude online

Otázky v dotaznících směřují k základním údajům o osobách v domácnostech a jejich bydlení. Ve formulářích již nebudou otázky týkající se například majetkových poměrů či zdraví členů domácnosti. Takové údaje si totiž ČSÚ zjišťuje z dostupných registrů.  Průměrný čas vyplnění formuláře by neměl trvat déle než 15 minut na jednu osobu.

–RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Prosím když už jsem odeslala vyplněný formulář kam jsem napsala i dceru a až poté jsem zjistila že bývalý manžel jí k sobě také napsal ,co se stane když je napsána dvakrát

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here