Německo od neděle 6. června rozvolní restrikce pro Česko

99
restrikce
Foto: Pixabay.com

Německo od neděle 6. června vyřadí Česko ze seznamu epidemicky rizikových zemí. Na německém seznamu je Česko od loňského 25. září. Němci zmírní restrikce na základě dnešního [4.6.] rozhodnutí tamního Institutu Roberta Kocha [RKI].

S účinností od neděle 6. června se zmírní opatřední pro cesty Čechů do spolkových zemí Německa. Cestující už se nebudou muset po překročení hranice povinně ubírat do karantény. Za stávajících podmínek ji mohli cestující nahradit dokladem o očkování, potvrzením o prodělání nemoci covid-19 i aktuálním negativním výsledkem testu na koronavirus.

To, že pro cesty do Německa nebudou potřebné testy, však neznamená, že Češi se bez nich v sousední zemi zcela obejdou. Pro ubytování v hotelech, penzionech nebo pro návštěvu restaurací a hospod bude stále nezbytný negativní test, doklad o očkování či potvrzení o prodělání nemoci. To platí i pro letecké spoje směřující do Německa. I u nich nadále platí povinnost se vždy před nástupem na palubu letadla prokázat negativním výsledkem testu.

A dále: Pro plné rozvolnění cestovního režimu je nutné nejdříve počítat s desetidenním přechodným obdobím.

„Lhůta souvisí s tím, že při vstupu do Německa se musí každý řídit karanténními opatřeními. To podle toho, v jaké epidemické kategorii zemí v uplynulých deseti dnech pobýval,“ upozorňuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZV ČR] ve své zprávě s tím, že Česko bude formálně do 5. června označováno jako riziková oblast.

Restrikce pro Česko trvaly přes osm měsíců

Již nyní bylo možné do Německa volně cestovat bez karantény i testů v rámci takzvaného malého pohraničního styku. Pobyt v Německu ale nesměl přesáhnout dobu 24 hodin. Šlo však o výjimku pro pendlery, protože Německo považovalo Česko za rizikovou zemi.

Na seznam rizikových zemí přitom zařadilo Německo celou Českou republiku již loni 25. září. Později hodnocení zpřísnilo dokonce na vysoce rizikovou oblast a v únoru i na oblast s mutacemi koronaviru. Situace se začala lepšit koncem března, kdy se ČR vrátila do kategorie vysoce rizikové. „Jen“ rizikové je Česko pro Němce teprve od letošního května.

Za epidemicky rizikovou zemi Němci považují každou zemi, kde je sedmidenní průměr nových případů nákazy covidem-19 vyšší než 50. V České republice se v posledních dnech pohybuje tato hodnota na 25. Při vyřazování ze seznamu rizikových zemí Němci dále zohledňují průměr v dané zemi, který se má dlouhodobě pohybovat pod hranicí padesátky. Zpravidla se počítá se dvěma týdny, což k dnešnímu datu Česko také splňuje. O seznamu rozhodují společně německá ministerstva zahraniční, vnitra a zdravotnictví.

RKI potvrdil 89 026 zemřelých s covid-19

Podle dostupných informací se zdá, že i ve spolkových zemích Německa je epidemie covidu-19 na ústupu. Ve čtvrtek 3. června úřady potvrdily 3 165 nových případů nákazy a 86 zemřelých s covid-19. Ve stejný den v předchozím týdnu v zemi zemřelo 192 lidí s covidem-19 a 7 380 se virem nakazilo. Sedmidenní incidence, která označuje počet nově nakažených za poslední týden na 100 tisíc obyvatel, v Německu klesla na 29,7 ze 34,1 o den dříve. Před týdnem činila 39,8.

Podle dat z Institutu Roberta Kocha se doposud virem infikovalo 3,7 milionu lidí a 89 026 jich s infekcí zemřelo. Stejně jako v ostatních zemích jsou však reálná čísla podstatně vyšší, protože se na mnohé nákazy ani nepřišlo.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here