Rekonstrukce karlovarského hotelu Thermal se prodražuje

381
Thermal
Foto: FinTag.cz

Ministerstvo financí ČR [MF ČR], které vykonává akcionářská práva státu v karlovarském lázeňském hotelu Thermal, navrhne vládě navýšit základní kapitál hotelu o 300 milionů korun. Důvod je propad tržeb a zvýšené náklady na rekonstrukci hotelu.

Základní jmění společnosti Thermal-F se po dodatečném navýšení zvýší ze stávajících 800 milionů korun na 1,1 miliardy korun. Dodatečnou investici MF ČR vysvětluje propadem tržeb v důsledku krize covid-19, růstem cen stavebních prací a nepředpokládanými náklady na rekonstrukci hotelu. Jako příklad uvedlo likvidaci nebezpečných látek a sanaci havarijních kovových konstrukcí.

„Jen za poslední tři roky vyskočily ceny stavebních prací téměř o třetinu. Areál, který je kulturním, kongresovým a lázeňským centrem Karlovarska, proměnila pandemie v dům duchů. Také faktický stav konstrukcí odhalila modernizace v daleko horším stavu, než se počítalo při posledním navýšení základního kapitálu v roce 2016,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová [za ANO].

Karlovy Vary dostaly druhou facku, říká šéf Thermalu V. Novák

Upozornila současně na riziko krácení dotace na snížení energetické náročnosti budovy. Podle ní je za této situace navýšení základního jmění jediné možné řešení.

Thermal prochází kompletní rekonstrukcí

Karlovarský hotel Thermal již několikátým rokem prochází největší modernizací ve své historii. Původní investiční plán počítal s rozpočtem ve výši 580 milionů korun a dokončením v roce 2021. Aktualizovaný investiční plán však zahrnuje i další investice a rozvoj s výhledem až do roku 2025.

MF ČR v rámci investic do hotelu podtrhuje další zkvalitněním jím nabízených služeb, a to nejen v oblasti ubytování a gastronomie, ale také kultury a konferencí. Zdůrazňuje plán na využití jeho veřejných ploch a přilehlých obchodních prostor. Součástí rekonstrukce již byla i oprava padesátimetrového hotelového bazénu za více než sto milionů korun. Bazén avšak bude provozovat soukromá společnost Saunia.

Karlovarský Thermal otevře svůj bazén příští rok v červnu

„Posílení základního kapitálu umožní dlouhodobý udržitelný provoz a celkový rozvoj komplexu budov hotelu. A to bez závislosti na dodatečných externích zdrojích financování běžného provozu ze strany akcionáře,“ upřesnilo MF ČR.

Hotel Thermal byl kvůli rekonstrukci zcela uzavřel loni 6. ledna. Nyní má nové chlazení, topení, zpětné získávání tepla a další moderní technologie. V dubnu započaly práce na nových izolacích střech a teras. Částečnou nebo úplnou modernizací již loni prošlo 270 pokojů. Od června, kdy se hotel částečně otevřel veřejnosti, nabízí hostům 147 pokojů.

Spory o charakter rekonstrukce

MF ČR se vyjádřilo také k pochybnostem o charakteru rekonstrukce hotelu. Modernizaci karlovarského hotelu kritizovala jeho původní architektka Věra Machoninová i její vnoučata. Stát ani vedení hotelu podle nich – prohlášením navzdory – rekonstrukci s rodinou nekonzultují. Podle jejich názoru se hotel po rekonstrukci změní v podprůměrný věžák.

To však úřad dlouhodobě odmítá. Znovu uvedl, že k modernizaci interiéru a exteriéru bude nadále přistupováno s respektem k brutalistní architektuře tvůrců tak, aby byl ve všech krocích a ve spolupráci s památkovým ústavem zachován unikátní vzhled hotelu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here