Eiffelova věž se po osmi a půl měsících otevřela veřejnosti

269
Eiffelova_vez
Foto: www.toureiffel.paris/fr

Eiffelova věž se v pátek 16. července krátce po poledni opět otevřela veřejnosti. Kvůli pandemii covidu-19 ji vedení města nechalo uzavřenou celkem osm a půl měsíce. Jde o její nejdelší uzavírku od konce druhé světové války.

U nohou Eiffelovy věže umístila její správa hodiny, na nichž se odpočítaval čas do jejího opětovného otevření. Jakmile se na časomíře objevila nula, přihlížející začali tleskat, jásat a někteří z nich se hrnuli ke vchodu. Znovuotevření věže doprovázela i živá kapela. Okamžik zpřístupnění věže zachytili správci věže i v krátkém videu na Twitteru.

Eiffelova věž se otevřela v upraveném režimu

Francouzská vláda stejně jako Británie i přes rostoucí počty denních nákaz postupně rozvolňuje. Odvolává se přitom na více než 50% proočkovanost dospělých obyvatel. I přesto musí návštěvníci jedné z nejslavnějších francouzských památek z konce 19. století počítat s doprovodnými protiepidemickými opatřeními. Na věž se dostanou pouze v roušce a výtahy převezou nejvýše polovinu lidí ze své obvyklé kapacity.

Eiffelovu věž tak může navštívit asi třináct tisíc lidí denně namísto obvyklých 25 tisíc. Od 21. července pak návštěvníci budou muset ukázat zvláštní průkaz vydaný francouzskými úřady, jímž doloží očkování proti covidu-19. Zatím se v zemi pro vstup do památek uznává i prokázání se čerstvým negativním výsledkem testu.

Francie sází více na očkování než restrikce

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí 12. července oznámil ve svém televizním projevu namísto očekávaných omezení kvůli rostoucímu počtu nakažených přísnější režim pro nenaočkované Francouze.

„Musíme s virem žít,“ prohlásil a následně potvrdil kontroly očkování proti covidu-19 u zdravotníků. A to včetně sankcí za práci ve zdravotnictví bez plné vakcinace. A také dodal, že bezinfekčnost se v zemi začne brzy dokládat téměř ve všech službách.

K jeho slovům se později vyjádřil také francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran.

„Počínaje 15. zářím, jestliže jste zdravotník a nejste očkovaný, nebudete moci dál pracovat a nebudete dál placeni,“ uvedl.

Reakce veřejnosti po slovech prezidenta a oznámení zpřísnění režimu pro nenaočkované překvapila. Jenom v pondělí 12. července, kdy Macron v televizi k národu promluvil, se k očkování proti covidu-19 registrovalo 926 tisíc Francouzů. Podle tamní rezervační aplikace Doctolib, která nápor registrací nakonec ustála, šlo v 65 procentech o osoby mladší 35 let.

Nedůvěra v očkování panuje ve Francii desítky let

O Francouzích je obecně známo, že nemají k jakémukoli očkování příliš důvěry. Francie patří k zemím spíše s nízkou proočkovaností. To platí i pro jiné nemoci, než je jen covid. Což potvrzují nedávné výsledky pravidelného dotazování agentury Morning Consult. Ta sleduje postoje lidí ke covidových vakcínám v patnácti zemích. Francie se minulý týden umístila na třetím místě za Ruskem a Spojenými státy se 17 procenty respondentů, kteří očkování odmítají. Dalších jedenáct procent dotazovaných potvrdilo v očkování nejistotu.

A právě nízký zájem o očkování proti covidu-19 stál zřejmě i za Macronovými pohrůžkami směrem k obyvatelům Francie. Počty nových případů nákaz koronavirem totiž stejně jako jinde v Evropě i ve Francii rostou. Koncem června byly jejich průměry pod dva tisíce případů za den. V neděli už se počty dostaly k hranici čtyř tisíc.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here