Za zlatou medaili z LOH dostanou čeští sportovci 2,4 mil. Kč

255
z_LOH
Foto: LOH Tokio 2020

Zlatí medailisté z LOH v Tokiu dostanou odměnu 2,4 milionu Kč. Stříbrní dostanou 1,8 milionu a bronzoví 1,2 milionu korun. Stejné částky získají medailisté z paralympiády. Rozhodlo o tom vedení Národní sportovní agentury [NSA].

Odměny za medaile získané v japonském Tokiu tak zůstávají ve stejné výši jako při posledních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu [zimní olympijské hry, pozn. red.]. Rozhodlo o tom dnes [2.8.] vedení NSA.

Odměny pro olympioniky, LOH Tokio
[Zdroj: NSA]
„Jsem přesvědčen, že si sportovci zaslouží odměny do poslední koruny. Propagace naší země po celém světě, o kterou se zasloužili olympijští medailisté, má pro Českou republiku nevyčíslitelnou hodnotu,“ vyjádřil se k odměnám pro medailisty předseda NSA Filip Neusser.

Paralympionici dostanou stejné odměny

NSA rovněž schválila odměny pro vícečlenné týmy a pro medailisty z paralympiády. Dostanou je ve stejné výši jako ostatní účastníci olympiády v Tokiu.

Česko se na olympiádě představilo jako Banana Republic

„Paralympionici reprezentují naši zemi stejně dobře jako olympionici, proto si dle našeho názoru jednoznačně zaslouží odměny ve stejné výši,“ vysvětlila místopředsedkyně NSA Markéta Kabourková s tím, že přistupují ke všem sportovcům stejně.

Z LOH v Tokiu nejvíce medailí přivezla Čína

Česká republika v tuto chvíli obsazuje v počtu získaných medailí 13. příčku. Nejvíce zlatých medailí na letních olympijských hrách dosud získala Čína. Čínští sportovci vybojovali 28 zlatých, 16 stříbrných a 14 bronzových medailí.

Zlaté medaile na LOH v Tokiu získali čeští sportovci:
  • B. Krejčíková, K. Siniaková, tenis – čtyřhra ženy
  • Lukáš Krpálek, judo – muži nad 100 kg
  • Jiří Prskavec, vodní slalom – K1 muži
  • Jiří Lipták, sportovní střelba – trap muži
Stříbrné medaile na LOH v Tokiu získali čeští sportovci:
  • Markéta Vondroušková, tenis – dvouhra ženy
  • David Kostelecký, sportovní střelba – trap muži
  • Lukáš Rohan, vodní slalom – C1 muži
Bronzovou medaili na LOH v Tokiu získal český sportovec:
  • Alexander Choupenitch, šerm – fleret jednotlivci muž

S celkem větším odstupem jsou co do počtu získaného kovu na druhém místě Spojené státy s 21 zlatými, 24 stříbrnými a 16 bronzovými medailemi. Úspěch na LOH v Tokiu slaví japonští sportovci, kteří pro svou zemi již vybojovali 17 zlatých, pět stříbrných a 10 bronzových medailí. V první desítce jsou dále například Austrálie, Velká Británie a Francie.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here