Covid – Kultura nabízí další dotace. Získat lze až pět milionů

204
kultura
Foto: Pixabay.com

Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] a Ministerstvo kultury ČR [MK ČR] otevřou 3. srpna další výzvu v programu Covid – Kultura. Žádat o dotaci mohou organizátoři kulturních akcí, kterým se kvůli pandemii propadly příjmy alespoň o 50 procent.

Žádosti v pořadí již čtvrté výzvy programu Covid Kultura začne MPO přijímat v úterý 3. srpna 2021. Alokace výzvy je 300 milionů korun. Maximální výše dotace na jednoho žadatele činí pět milionů korun. Žadatelé mohou získat dotaci na provozní náklady za měsíce červen, červenec, srpen a září.

Před covidem pracovalo v kultuře 209 tisíc lidí. Kolik teď se neví

O podporu smějí žádat umělci, pořadatelé hudebních festivalů, provozovatelé hudebních klubů, technické firmy, které zajišťují kulturní akce. Žádat o dotace mohou také orchestry, divadla, nevládní neziskové organizace v oblasti kultury i pořadatelé cirkusů a nových cirkusů.

Žádosti bude možné podávat do 22. září 2021. Žádosti se budou podávat přes portál AIS, kteří již žadatelé znají z předchozích výzev,“ uvedl ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání MPO Pavel Vinkler s odkazem na stránky programu.

Co je třeba splnit před podáním žádosti o dotaci

O dotaci v aktuální čtvrté výzvě žádají všichni podnikatelé, kterým v roce 2021 nebo 2020 poklesl obrat alespoň o 50 procent oproti stejnému období roku 2019.

Srovnávané období pro rok 2021 je stanoveno od 1. května 2021 do 31. července 2021. Jako srovnávací období si žadatel zvolí období od 1. května 2019 do 31. července 2019.

Žadatel, který vznikl nebo zahájil provoz/činnost [případně se stal osobou samostatně výdělečně činnou] až po 1. květnu 2019, si jako srovnávací období zvolí období od 1. prosince 2019 do 29. února 2020, nebo od 1. července 2020 do 30. září 2020.

Podle MPO žadatel může předložit pouze jednu žádost na sanaci marně vynaložených a režijních výdajů a jednu žádost na jednorázovou podporu pro OSVČ. Přičemž neuplatňuje výdaje, které již vykázal ve výzvě 1, 2, 3.2 či 3.3 v rámci této podpory či v jiném dotačním a záchranném programu. Těmi jsou Kompenzační bonus, Covid 2021 a Covid – Nepokryté náklady. Podat žádost vylučuje také čerpání příspěvku na kontinuální činnost od MK ČR.

Peníze MPO proplatí obratem

Program Covid Kultura již získal notifikaci Evropské komise, peníze tak může úřad vyplácet okamžitě po schválení žádosti o podporu.

„Kulturní sektor byl jedním z nejpostiženějších sektorů v době pandemie. V tomto odvětví přetrvávají omezení, například pro velké koncerty či festivaly,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO].

Dotace z Covid – Kultura se daní, potvrdilo ministerstvo financí

K jeho slovům se přidal ministr kultury Lubomír Zaorálek [ČSSD]: „Přestože se nám podařilo s ministerstvem zdravotnictví domluvit již v květnu postupný plán uvolňování pro kultury, stále není možné organizovat velké kulturní akce jako před pandemií. Proto jsem rád, že se nám podařilo spolu s kolegy z MPO udržet tento program finanční pomoci i na další období. Tím rozhodným obdobím zde pro subjekty podnikající v kultuře bude 1. 6. až 30. 9. 2021.“

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here