BioNTech jen letos vydělal na Comirnaty cca 102 mld. Kč

360
BionTech
Foto: BionTech

Německá biotechnologická firma BioNTech hospodařila ve II. letošním čtvrtletí s čistým ziskem 2,8 miliardy euro [cca 71 mld. Kč]. Ještě před rokem přitom byla ve ztrátě 88 milionů euro [cca 2,23 mld. Kč].

Za letošní první pololetí firma BioNTech [NASDAQ: BNTX] vydělala téměř čtyři miliardy euro [cca 101,6 mld. Kč]. Čtvrtletní tržby ještě donedávna neznámé firmy, která stojí za úspěšným vývojem vakcíny Comirnaty, se zvýšily zhruba na 5,3 miliardy eur [134,5 mld. Kč] ze 42 milionů před rokem.

Akcie firmy se aktuálně obchodují za necelých 500 USD. Zájem o vakcínu Comirnaty zřejmě výrobce přiměl i ke zlepšení svého odhadu celoročních tržeb z jejího prodeje na 15,9 miliardy eur. Dříve kalkuloval s obratem ve výši 12,4 miliardy. Firma ve své zprávě uvádí, že spolu s Pfizerem nově podepsaly smlouvy na dodávku zhruba 2,2 miliardy dávek vakcíny pro letošní rok a více než miliardu dávek pro příští rok.

Podle německého Institutu pro makroekonomickou politiku IMK výsledky firmy letos znatelně ovlivní vývoj celého německého hrubého domácího produktu [HDP]. BioNTech a jeho vakcína by se mohly podílet na letošním růstu německého HDP zhruba osminou. To je při odhadovaném letošním růstu ve výši 4 procent 0,5% podíl. Uvedl to ekonom institutu IMK Sebastian Dullien.

„Nenapadá mě jiný příklad, ve kterém by jedna firma měla tak velký dopad na HDP Německa,” řekl Dullien s tím, že vychází z výsledků hospodaření BioNTech.

Dodal, že vzhledem k tomu, že si firma obstarává málo předběžných produktů ze zahraničí, nabízí téměř plnou domácí přidanou hodnotu a má přímý vliv na hospodářský růst. Upozornil, že na rozdíl od velkých německých automobilek, které vyrábějí mnoho aut mimo území Německa, BioNTech vyrábí vakcínu založenou na technologii mRNA v továrně v Marburgu na západě Německa.

Masivní růst zisku ohlásil i Pfizer

Vakcína proti covidu-19 je dnes vůbec jediný produkt firmy BioNTech na trhu. Prodává ji společně s americkým farmaceutickým gigantem Pfizer. Od něj dostává BioNTech licenční poplatky. Comirnaty se přitom stala nejprodávanější výrobek společnosti Pfizer.

Americký Pfizer ve druhém čtvrtletí zvýšil zisk o 60 %

Společnosti Pfizer a BioNTech navíc již oznámily zdražení vakcíny Comirnaty s upozorněním, že ještě další bude následovat. To, až se definitivně potvrdí, že vakcína funguje. Comirnaty je přitom prioritou i pro země EU. Evropská komise [EK] si u Pfizer/BioNTech vyjednala nákup dalších 1,8 miliardy dávek. Což podle předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové zajistí unijním státům plynulé dodávky do konce roku 2023.

Comirnaty není třeba nyní upravit, tvrdí BioNTech

Upravit složení mRNA vakcíny Comirnaty navíc není dle zástupců společnosti BioNTech v tuto chvíli potřeba. Účinkuje totiž i proti delta variantě viru. Úpravu vakcíny kvůli budoucí mutaci viru ale její spoluautor a výkonný ředitel BioNTechu Ugur Şahin nevylučuje.

„Je dost dobře možné, že se v následujících šesti až dvanácti měsících objeví nové varianty, které budou vyžadovat uzpůsobení vakcíny, v tuto chvíli to ale není ten případ,“ uvedl.

Rozhodnutí o úpravě vakcíny podle něj přijde tehdy, kdy bude jasné, že již nefunguje. Anebo při zjištění, že očkovaným poskytuje pouze nízkou ochranu. Vzhledem k tomu, jak rychle se situace mění, je načasování podobné změny naprosto klíčové, dodal.

„Přijmout v tuto chvíli rozhodnutí by se během tří nebo šesti měsíců mohlo ukázat jako chybné, pokud by převládla jiná varianta,“ dodal s tím, že pro tuto chvíli stačí přeočkování třetí dávkou vakcíny.

Přeočkování třetí dávkou má posílit imunitu očkovaných

V České republice mají odborné společnosti doporučení k přeočkování vydat nejpozději do konce srpna. Zřejmě by se po vzoru ostatních zemí začalo s podáváním třetí dávky vakcíny u zranitelných občanů – tedy těch nejstarších.

Některé země již začaly s přeočkováním proti covidu-19 třetí dávkou vakcíny. Jde především o vyspělé země s dostatečnou zásobou očkovacích látek. Přeočkování zprvu osob ve vyšším riziku vážného průběhu nemoci covid-19 již potvrdily Německo a Francie. V Izraeli podle agentury Reuters třetí dávku vakcíny Comirnaty dostalo přes 240 tisíc obyvatel starších 60 let.

S aplikací třetí dávky vakcíny před týdnem ale vyslovila nesouhlas Světová zdravotnická organizace [WHO]. Její předseda Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval hospodářsky vyspělé země k dočasné stopce přeočkování třetí dávkou.

Země EU začínají s přeočkováním. WHO myslí na chudé

Nejprve je dle jeho slov třeba zvýšit proočkovanost v chudých zemích, a to minimálně na deset procent.

„Země s vysokými příjmy podaly 100 dávek na 100 obyvatel. Nízkopříjmové země mohly podat jen 1,5 dávky na 100 obyvatel, protože jim vakcíny chybějí,“ argumentoval.

Farmaceutické společnosti BioNTech a Pfizer již rozeslaly zhruba miliardu dávek své vakcíny do více než stovky zemí po celém světě. Do konce letoška předpokládají, že roční výrobní kapacita stoupne na tři miliardy dávek. V roce 2022 počítají s navýšením produkce na čtyři miliardy dávek ročně.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here