Letiště Václava Havla Praha si půjčilo sedm miliard korun

1090
Havla
Předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos [vlevo] a zástupci konsorcia uvěrujících bank. / Foto: Letiště Václava Havla Praha

Letiště Václava Havla Praha uzavřelo s konsorciem tří bank dlouhodobý úvěrový rámec ve výši sedmi miliard korun. Chce tím posílit finanční stabilitu zasaženou dopady covidu-19.

Úvěr Letišti Praha poskytnou Československá obchodní banka [ČSOB], Všeobecná úvěrová banka [VÚB] a Raiffeisenbank. Zástupci Letiště uvedli, že peníze využijí v budoucích letech v případě potřeby na provoz a investice.

„Podmínky úvěru jsou nadstandardní. […] Prostředky ve výši sedmi miliard korun může Letiště Praha použít bez omezení a čerpat je postupně dle svojí budoucí potřeby až do roku 2024,“ uvedl předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos.

Jiří Pos nastoupí jako šéf Letiště Praha koncem srpna

Jiří Pos, který byl do funkce člena a předsedy představenstva Letiště Praha jmenován na konci letošního srpna, přitom již dříve uvedl: Mými prioritami pro nejbližší období jsou proto logicky opětovný růst počtu spojení i cestujících a návrat k vyrovnanému provoznímu hospodaření společnosti.“

Na Letiště Václava Havla Praha se vracejí letecké společnosti

Letiště vypsalo letos v květnu tendr, do kterého se kvalifikovalo deset bank. Všem byly v průběhu výběrového řízení transparentně zodpovězeny všechny dotazy na současné a plánované hospodaření společnosti. Letiště jednotně předložilo závazné podmínky financování, na jejichž základě byly banky vyzvány k podání cenových nabídek. Úvěrová dokumentace byla připravena ve spolupráci s advokátní kanceláří Havel & Partners.

Letiště Václava Havla Praha se bude rozšiřovat

Pražské Letiště Václava Havla má od svého jediného akcionáře [Ministerstvo financí ČR] již schválenou investici do rozšíření Terminálu 2 za cca 16 miliard korun. Z toho zhruba devět miliard korun půjde přímo do rozšíření terminálu, zbylých sedm miliard korun do souvisejících staveb. Jako jsou například pojezdové dráhy, parkovací dům nebo estakády a jiné dopravní komunikace před terminálem.

Letiště Václava Havla Praha se rozšíří. Peníze si půjčí

Do budoucna Letiště plánuje investice za celkem 55 miliard korun. V nich je jak rozšíření Terminálu 2, tak výstavba nové dráhy a paralelní dráhy za 14 miliard korun. Odhaduje se, že v budoucnu bude letiště odbavovat až 30 milionů cestujících ročně.

V souladu s ESG principy i navzdory finančnímu propadu

Zástupci Letiště Praha se s novými věřiteli dohodli na nastavení nefinančního reportingu a následné hodnocení právě uzavřeného úvěru v souladu s ESG principy.

„Zásady udržitelného podnikání vnímáme jako zásadní, jsou pro nás důležité,“ řekl Pos.

„Jsme rádi, že Letiště Václava Havla Praha klade v investicích velký důraz na udržitelnost, dekarbonizaci a ekologii, což je v souladu s dlouhodobou filozofií skupiny ČSOB,“ doplnil člen představenstva ČSOB zodpovědný za Vztahové bankovnictví Ján Lučan.

Letiště se s příchodem pandemie covidu-19 potýká s velkým propadem v hospodaření. Loni odbavilo celkem 3 665 871 cestujících. V porovnání s rokem 2019 to bylo o 79 procent cestujících méně.

Letiště Praha loni odbavilo o 79,9 % méně lidí než předloni

Na útlum leteckého provozu a propady počtů odbavených cestujících reagovalo loni v březnu. Přistoupilo k revizi nákladů a projektů, úsporám v různých oblastech, byla utlumena dílčí infrastruktura na terminálech. Letiště tak ušetřilo i na energiích, materiálech a mzdových nákladech.

Šest měsíců jsem byl bez práce. A teď znovu, říká pilot

Letiště Praha si na externí zdroje financování sáhlo až v prosinci loňského roku. Ještě předtím mu [na konci roku 2019] mezinárodní agentura Moody´s Investors Service rating dokonce zvýšila úvěrovou spolehlivost. A to o jeden stupeň z dosavadního A1 s pozitivním výhledem na Aa3 s výhledem stabilním. Což se podle zástupců Letiště Praha stalo v návaznosti na totožné [Aa3] zvýšení ratingu pro Českou republiku.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here