Stejně jako zdražuje benzin a nafta, zdražuje i CNG

1823
CNG
Ilustrační foto: CNG+

Některé plnicí stanice prodávají CNG za 25 Kč/kg, najdou se ale i takové, které ho nabízejí za 49,90 Kč/kg. Průměrná cena CNG je aktuálně na 31 Kč/kg. Odborníci i tak hovoří o jeho dalším zdražování.

Prudké zvýšení cen zemního plynu způsobilo skokový růst cen také u jeho stlačené varianty [CNG] pro motorová vozidla. Ještě letos v únoru se jeho průměrná cena pohybovala okolo 27,50 Kč/kg, což odpovídá asi 19,60 Kč/m3. Aktuálně se cena stlačeného zemního plynu vyšplhala na 31,02 Kč/kg, respektive více než 22 Kč/m3. Stlačený zemní plyn i tak stále vychází ve srovnání s benzinem a naftou výhodněji.

„Růst ceny u benzinu je výrazně vyšší než u odpovídajícího množství CNG, což v tuto chvíli ještě posílilo cenovou výhodu CNG. Zatímco plyn vycházel na začátku roku ve srovnání s litrem Naturalu 95 levněji průměrně o více než osm korun, nyní je rozdíl asi 13 korun,“ vysvětluje generální ředitel nákupní aliance Axigon Damir Duraković.

Pro porovnání ceny s benzinem je třeba kalkulovat s cenou za metr krychlový CNG, protože právě tento objem odpovídá z hlediska obsahu energie litru benzinu. Upřesněme, že zemní plyn představoval vůbec jedno z prvních paliv pro pohon vozidel se spalovacími motory.

Plynaři napadli návrh ANO na snížení spotřební daně na naftu

Vzhledem k nástupu motorové nafty a benzinu od něj výrobci motorových vozidel rychle upustili. V posledních letech se k němu ale mnoho motoristů, ale i dopravních firem vrací. Někteří mají dokonce za to, že v blízké budoucnosti by měl stlačený zemní plyn pohánět na našich silnicích každé desáté auto.

Ceny CNG a ceny benzinu

To, že ceny benzinu a nafty u nás rostou již desátý měsíc v řadě, není žádná novinka. Zatímco počátkem roku stál litr benzinu v průměru něco přes 28 korun, v září byla podle dat o inflaci Českého statistického úřadu [ČSÚ] průměrná cena benzinu Natural 95 33,85 Kč/l. Průměrná cena motorové nafty byla 31,81 Kč/l. Benzin a nafta tak byly vůbec nejdražší od prosince 2014.

Nafta a benzin tu s námi budou ještě dlouho, říká Václav Loula

Otázka je, kam až se vyšplhají ceny CNG. Aktuálně byl zaznamenám i případ, kdy ho stanice prodávala za 49,90 Kč/kg, což odpovídá asi 35,60 Kč/m3. To je ovšem extrém, jak vychází z porovnání cen na webu cng.cz.

Ceny plynu meziročně stouply trojnásobně

Přesto cena plynu pro příští rok na středoevropské energetické burze Power Exchange Central Europe [PXE] meziročně stoupla téměř trojnásobně na 43 eur [cca 1 120 Kč] za megawatthodinu [MWh]. Nárůst je tak ještě větší než u elektřiny.

„Vysoké burzovní ceny už trvají téměř rok, to se již do koncových cen musí promítnout. Celkový účet za plyn nám za nadcházející topnou sezonu stoupne v rozmezí 15 až 20 procent. Záleží samozřejmě na tom, jaký objem plynu dodavatelé nakoupili s předstihem ještě za nižší ceny,“ říká analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Ceny plynu jsou rekordní. Srazit by je měl Nord Stream 2

Z výše uvedených slov vyplývá jediné. Zdražování se CNG kvůli růstu cenám plynu na burze nevyhne. Právě to nutí provozovatele plnicích stanic k dalšímu zdražování. Což už se v praxi ostatně projevuje. Od tohoto týdne se zvýšila cena například v největší síti plnicích stanic innogy na 32,40 korun za kilogram. A jakkoli se na plnicích stanicích E.ON zatím stále drží ceny na úrovni 28 korun za kilogram, což odpovídá ceně 20 korun za metr krychlový, i zde již bylo avizováno zdražení, k němuž dojde zřejmě od poloviny října.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here