Zájem o akcie Fixed.zone na trhu Start překonal nabídku

455
akcie_fixed.zone
Foto: Redakce FinTag.cz

Zájem o nové akcie Fixed.zone čtyřikrát převýšil nabídku. Výrobce příslušenství k mobilním telefonům a nositelné elektronice na burze získal 50 milionů. Odnést si ale mohl až 250 milionů korun.

Obchodovat s novou emisí Fixed.zone se začne 8. listopadu 2021 na trhu Start od 9:00 do 12:30 hod. Minimální obchodované množství [lot] činí 100 kusů.

Fixed.zone nabízela své akcie v rámci veřejného úpisu akcií [IPO] na trhu Start Burzy cenných papírů Praha [BCPP] od 19. října do 2. listopadu. Za tuto dobu upsala celkem 222 tisíc kusů akcií za cenu na horní hranici cenového rozpětí 180 až 222 korun. Od investorů tak získala částku ve výši 49 284 000 Kč, tedy maximální možnou hodnotu.

„Výsledky IPO jsou pro nás obrovským překvapením. Těší nás, že byl zejména mezi českými investory tak mimořádný zájem o naše akcie. Je to pro nás velký závazek,“ uvedl zakladatel společnosti a její majoritní akcionář Daniel Havner.

Na trh Start míří výrobce příslušenství k elektronice Fixed.zone

Celkový počet objednávek [1 166 700 kusů] tak více než čtyřnásobně překročil nabízené množství akcií v počtu 222 000 kusů. Přitom za nejvyšší nabízenou cenu 222 korun bylo poptáno téměř 850 tisíc akcií.

„Investoři nám v rámci IPO ale nabídli téměř čtvrt miliardy korun,“ upřesnil Havner.

Firma chtěla prostřednictvím veřejného úpisu svých akcií získat 40 až 50 milionů korun. Její hodnota po úpisu [post money valuace, pozn. red.] dosáhla 493 284 000 korun. Na burze získané peníze plánuje společnost investovat do vývoje a výroby produktů i expanze na zahraniční trhy.

S akciemi se začne obchodovat 8.11. 2021

S průběhem úpisu akcií, který tomu předcházel, vyjádřil spokojenost také generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic.

„Další velmi úspěšné IPO na trhu Start potvrzuje zájem investorů o české firmy a investice na kapitálovém trhu obecně. Také ukazuje, že tento trh se mezi investory dobře etabloval a získal si popularitu,“ řekl.

Trh START vidíme velice pozitivně, říká mluvčí pražské burzy

Vysvětlil, že trh Start je určen hlavně malým a středním podnikům s cílem získat finance na svůj další rozvoj. Jednou z výhod trhu Start je to, že státní Národní rozvojová banka [NRBCZ] se zavázala k nákupu minoritních podílů v podnicích, které na tento trh vstupují. A to až do výše 30 % z emise. Na trh Start v poslední době vstoupila technologická firma eMan, síť lékáren Pilulka nebo výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV.

Akcie fixed.zone pomohou k expanzi společnosti

Českobudějovická společnost Fixed.zone vyvíjí a vyrábí nabíječky, držáky, pouzdra a další příslušenství k telefonům a tabletům, které je chrání, nebo zjednodušují jejich používání. Zaměřuje se na příslušenství pro nositelnou elektroniku. Za první polovinu letošního roku dosáhla tržeb ve výši 124 milionů korun. Čistý zisk činil 3,7 milionu korun.

Firma od roku 2014 provozuje v Prostějově vlastní rukodělnou výrobu luxusních kožených peněženek a pouzder na elektroniku. Její vlajkovou lodí je právě oblíbená značka Fixed. Společnost v současnosti zaměstnává více než 90 lidí. A v budoucnu chce být evropský distributor příslušenství k mobilním zařízením číslo jedna.

Ticker emise, pod kterým je zařazena v obchodním systému Xetra, je FIXED. Zkrácený název v systému Bloomberg je FIXED CP Equity, v systému Thomson Reuters pak FIXED.pr.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here