Ceny bytů v Brně se pomalu začínají blížit cenám bytů v Praze

510
v_brne
Foto: Pixabay.com

Postcovidová realita a rostoucí inflace akcelerovala růst cen nemovitostí v Česku. Například byty v Ostravě oproti loňsku zdražily až o 45 %, v Brně o 30 % a Plzni o 22 %. Vyplývá to z dat společnosti Valuo.

Zdražování bytů je nejvíce patrné v Ostravě. V ní letos ve třetím čtvrtletí meziročně stoupla průměrná cena za jeden metr čtvereční až o 45 procent na 43 764 korun. V Brně meziročně vzrostly ceny téměř o třetinu. Průměrná cena za jeden metr čtvereční se v Brně blíží hranici 100 000 korun. Aktuálně je na úrovni 94 645. To je meziročně více o 29,48 procenta.

„V jihomoravské metropoli je dlouhodobě nedostatek bytů, takže developeři mohou ceny šponovat relativně vysoko. Ve městě je poměrně velké množství zahraničních firem, a tedy i zaměstnanců, kteří si současné ceny mohou dovolit. Tento trend se měnit pravděpodobně nebude,“ říká Jan Boruta ze společnosti FérMakléři.

Srovnání vývoje cen u všech velikostí bytů dohromady dle měst
Město Q3/2020; cena za m2 [Kč] Q3/2021; cena za m2 [Kč] Meziroční změna cen nemovitostí
Brno 73 097 94 645 29,48 %
České Budějovice 49 518 64 569 30,40 %
Hradec Králové 53 963 70 957 31,49 %
Olomouc 50 519 62 755 24,22 %
Ostrava 30 201 43 764 44,91 %
Plzeň 50 826 62 215 22,41 %
Praha 102 812 117 274 14,07 %
Ústí nad Labem 22 728 34 803 53,13 %

[Zdroj: Valuo]

Hlavní město Praha hlásí ve třetím čtvrtletí výrazně nižší procentuální nárůst. Byty zde zdražily průměrně o 14 procent na 117 274 korun za metr čtvereční. Důvod nižšího tempa růstu spočívá v již tak vysokých cenách. Upřesněme, že v Praze vyjde jeden metr čtvereční podlahové plochy více než dvaapůlkrát dráž než v Ostravě, byť je výše nájmů v Ostravě místy i na cca 80 procentech toho co v Praze. O pětinu pak vzrostly ceny v Plzni. Ta tak více méně kopíruje trend v metropoli. Což je dáno její dobrou hospodářskou kondicí vzhledem k její blízkosti k německým hranicím.

Zlepšení snad přijde, ne však rychle

Ze setrvalého růstu cen nemovitostí je patrné, že pandemie covidu jejich dlouhodobý pohyb nahoru nezastavila. Naopak ho ještě zrychlila.

„Nabídka nemovitostí je dlouhodobě velmi nízká, což stále tlačí ceny nahoru. Byť naše nová politická garnitura má ambice usnadnit pravidla pro novou výstavbu, jen tak rychle se to do cen bytů neprojeví,“ tvrdí Boruta.

Zároveň poukazuje na rostoucí inflaci, které se investoři do budoucna obávají, a proto byty i nadále nakupují. Podle něj jsou hypotéky rovněž stále dostupné, přestože Česká národní banka [ČNB] nedávno skokově zvýšila úrokové sazby. A zřejmě je bude zdražovat dále.

Bankovní rada ČNB překvapila razancí, s níž zvýšila repo sazbu

Skutečností je, že úroky, za které banky hypotéky nabízejí [cca 3% až 4%], jsou stále nižší než je samotná inflace [4,9 % září] k pokračujícímu růstu cen nemovitostí. Zdaleka přitom nejde jen o úroky, ale o celkovou RPSN sazbu. Ta může být při započítání například pojištění proti neschopnosti úvěr splácet podstatně vyšší.

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace [ČBA] Jakuba Seidlera navíc platí, že hypoteční sazby se nemusejí vyvíjet v přísném tandemu se sazbami centrální banky. To proto, že reagují především na tržní úrokové sazby delších splatností. Tržní úrokové sazby delších splatností v posledních týdnech začaly opět rychle stoupat. Aktuálně se přiblížily nebo dokonce překonaly své úrovně z konce roku 2018. Jsou tak vůbec nejvyšší za posledních deset let.

Důvody růstu cen nemovitostí

Důvodů, proč v Česku zdražují nemovitosti dlouhodobě jedním z nejrychlejších temp v Evropě, je více. Tím prvním je nedostatek bytů na prodej, byť například v Praze je stále velké množství prázdných domů, jež jsou ve vlastnictví zahraničních vlastníků. Často teprve čekají na rekonstrukci. Další důvod je absence penzijní reformy, která veřejnost nutí investovat do nemovitostí jako jedné z možností bezpečného zajištění se na stáří.

Bydlet ve vlastním je v Česku luxus. Hodně drahý luxus

A další důvod je rostoucí inflace. Ta mnohé domácnosti přiměla investovat volné peníze do nemovitostí, aby ochránila jejich hodnotu. Tento takzvaně investiční nákup nemovitostí pak znovu zvyšuje ceny nemovitostí. Aktuálně rostou ceny ve všech krajích České republiky. Nejen ve městech, ale i jejich blízkém okolí. Což má i svá úskalí. Nedostatečná silniční infrastruktura je jen jednou z nich.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here