Vláda schválila podpůrné programy, na které ale nemá peníze

1452
programy
Foto: Redakce FinTag.cz

Vláda v minulých dnech schválila znovuotevření podpůrných programů pro firmy a živnostníky. Jak ale upozornila Hospodářská komora ČR [HK ČR], vláda nemá na tyto programy vyčleněny žádné peníze.

Vláda 22.11. schválila znovuobnovení podpůrných programů Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady, Antivirus B a Kompenzační bonus. HK ČR oceňuje, že vláda k řešení aktuální situace sáhla po nástrojích odzkoušených během předchozích vln koronavirové epidemie. Tedy, že nepřišla s neočekávanými nápady. Zároveň ale upozorňuje, že státní rozpočet výslovně nepočítá s výdaji na tyto podpůrné programy pro letošní rok, ale ani pro příští rok.

„Odcházející vláda by měla podnikatele ujistit, že její návrh je reálný. Proto by měla potvrdit, že jak její návrh státního rozpočtu na rok 2022, tak zejména pravidla případného rozpočtového provizoria umožní bezproblémové vyplácení kompenzací,“ uvedl prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Nejde přitom o zanedbatelné částky. Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] odhadlo náklady na nové výzvy dotačních titulů Covid 2021 a Nepokryté náklady na dvanáct miliard korun. Náklady na kompenzační bonus za dvě stanovená bonusová období od 22. listopadu 2021 do konce ledna 2022 Ministerstvo financí ČR [MF ČR] odhadlo zhruba na 10,4 miliardy korun. A další peníze bude stát znovuotevření programu Antivirus v režimu B, jehož aktuální podobu musí ještě dopracovat Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV].

Programy jsou velkorysejší než ty předchozí

Podpůrné programy musí ještě schválit parlament a v některých případech i Evropská komise. Všechny vládou schválené programy se od těch již aplikovaných přitom liší svým velkorysejším pojetím. Zatímco podmínka čerpání výše uvedených programů v předchozích obdobích byl 50% pokles příjmů ve srovnání se stejným obdobním roku 2019, u nově schválených programů je to 30% pokles příjmů.

V této souvislosti pak Vladimír Dlouhý upozornil na další důležitý aspekt celé věci: „Považoval bych rovněž za samozřejmé, že odcházející premiér a ministryně financí konzultují svá rozhodnutí o kompenzacích se svými předpokládanými nástupci, neboť to bude nejspíše až nová vláda, která je bude fakticky vyplácet.

Vláda zavádí obnovu podpůrných programů za 22,4 mld. Kč

To se ale nestalo. Proto hrozí, že parlament podpory v navržené podobě neschválí. Programy jsou přitom dle Dlouhého kvůli současným omezením, ale i dalším případným lockdownům, klíčové.

„Nikdo z podnikatelů není nadšen z toho, že vláda některým z nich zakázala poskytovat služby vybrané skupině zákazníků, přesto to vnímáme jako realitu dne. Považujeme proto za legitimní, aby jim alespoň část ztráty za provoz významně omezeného byznysu stát nahradil,“ uvedl.

Upravené podpůrné programy HK ČR vítá

Zároveň uvedl, že i při vědomí možnosti předluženého státního rozpočtu, HK ČR v zásadě vítá jednotné snížení kvalifikačního kritéria žadatelů o kompenzace. To z jara požadovaného nejméně 50% poklesu tržeb, na aktuálních 30 procent. Důvodem dle něj je, že jarním sítem u programů propadlo mnoho podnikatelů postižených vládními restrikcemi.

Na druhou stranu zdůraznil, že podnikatelé chtějí v prvé řádě podnikat, nikoli čerpat dotace. Když už jsou mimořádnými opatřeními ale nuceni dotace čerpat, podpůrné programy by měly být nastartovány rychle. Výplata peněz firmám a podnikatelům by neměla trvat dlouhé týdny a měsíce od jejich spuštění.

V případě chybějících zdrojů na programy pak upozornil na to, že peníze na ně by měla ať už současná, nebo budoucí vláda zajistit i v případě dle jeho názoru velmi reálného rozpočtového provizoria. V takovém případě totiž výdaje státu smějí každý měsíc tvořit nejvýše dvanáctinu posledního rozpočtu.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here