Kromě Antiviru B se v Česku prodlužuje i Antivirus A

721
antivirus_A
Foto: Pixabay.com

Podpůrný program Antivirus v režimu A pokračuje do konce roku 2021. Čerpat jej budou nadále firmy se zaměstnanci v karanténě nebo izolaci. Stát jim uhradí až 80 procent mzdových nákladů.

Rostoucí počty nakažených a tím pádem i rizikových kontaktů přimělo vládu na svém včerejším [25.10.] jednání prodloužit podpůrný program Antivirus v režimu A. Ten firmám poskytuje kompenzace na uhrazené mzdy zaměstnancům, kterým hygiena nebo jejich ošetřující lékař nařídil karanténu, anebo izolaci kvůli nákaze nový koronavirem.

„Dosud se počítalo s trváním programu Antivirus v tomto režimu do konce října. Epidemie koronaviru ale, bohužel, nabírá na síle. Proto počítáme s tím, že Antivirus bude spíše ožívat než, abychom ho ukončili,“ uvedla po jednání vlády ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD].

Antivirus A zajistí podporu až 80 % mzdových nákladů

Výše podpory pro zaměstnavatele se nemění. Žádat mohou až o 80 procent vyplacených náhrad mezd. Do částky si mohou zahrnout i odvody na sociální a zdravotní pojištění, které firma svému zaměstnanci vyplatila v době karantény nebo izolace.

„Zaměstnavatel tedy ve vyúčtování uvede výši vyplacené náhrady mzdy a tu část zákonných odvodů, která odpovídá výši vyplacené náhrady,“ uvedlo Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV].

Děti zůstávají kvůli covidu doma. Krizové ošetřovné chybí

Příspěvky i nadále vyplácejí úřady práce. Nezměněna zůstává také maximální výše příspěvku na jednoho zaměstnance, která činí 39 000 Kč na měsíc.

Dobrá zpráva pro tuzemské zaměstnavatele je i to, že se posouvá konečné datum pro uzavření dohody o poskytnutí příspěvku z programu Antivirus. Uzavírat jej zástupci firem mohou nově až do konce letošního kalendářního roku. Konečný termín byl původně stanoven na 31. října 2021.

Program Antivirus u nás vláda spustila počátkem dubna 2020, tedy krátce po propuknutí pandemie. Podpořeno z něj mělo být podle MPSV více než jeden milion zaměstnanců. Objem příspěvků od jeho počátku až doposud se blíží částce 50 miliard korun.

Antivirus B už zachraňuje český automotive

Podpůrný program Antivirus v režimu B již znovu budou využívat automobilky a jejich dodavatelé. Maximální příspěvek na zaměstnance je 60 procent náhrady mzdy plus pojistné, nejvýše pak 29 000 Kč měsíčně.

Vláda aktivuje Antivirus pro automobilky a jejich dodavatele

Důvod pro znovuzavedení Antiviru B pro automobilky a na ně navázané společnosti je současná situace v automobilovém průmyslu. Fabriky v Česku oznámily utlumení nebo úplné vypnutí svých provozů kvůli nedostatku komponentů pro výrobu automobilů. Omezení mají trvat minimálně do konce letošního roku. Podle odhadů zástupců českého sektoru automotive bude následkem současných problémů to, že se v Česku nevyrobí až 250 tisíc vozidel. Celosvětově pak půjde o ponížení výroby až o osm milionů aut.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here