Rolls-Royce a další firmy již vyvíjejí malé jaderné elektrárny

1413
male_jaderne_ektrarny
Vizualizace: Rolls-Royce

„Asi budeme mít víc poruch než současné reaktory, jde o novou technologii, ale budou to jen poruchy, ne katastrofy,“ říká o vývoji malé jaderné elektrárny Troels Schonfeldt z dánské firmy Seaborg Technologies.

Společnost Seaborg Technologies je jedna z několika, které již nyní vyvíjejí novou generaci malých jaderných elektráren. Její reaktory mají být umístěné na lodích a využívat roztavenou sůl podporující reakci. Schonfeldt tvrdí, že tato konstrukce a umístění znamená minimální riziko velké katastrofy, a to třeba i v důsledku teroristického útoku.

„Pokud reaktor zasáhne bomba, sůl se rozprskne do okolí a ztuhne. A potom se jednoduše jen uklidí,“ řekl pro BBC.

[Vizualizace:Seaborg Technologies]

Tento scénář je podle něj naprosto odlišný od útoku na současný reaktor, kdy vznikne velký radioaktivní mrak, který způsobí mezinárodní katastrofu.

Podle výrobců malých jaderných reaktorů [SMR – Small Modular Reactors] jsou bezpečnější, a hlavně mnohem levnější než současné velké reaktory. Navíc umějí být dostatečně výkonné. Modulární energetické prámy firmy Seaborg mají vyrábět 200 až 800 MW elektrické energie, což pokryje spotřebu až 1,6 milionu domácností.

A jsou tu i další výhody. Tradiční výstavba velkých jaderných elektráren vyžaduje transport velkých dílů na obrovské staveniště a montování reaktorů na místě stavby. Oproti tomu modulární jaderné systémy se sestavují už ve výrobní továrně. Stavba je tak mnohem jednodušší.

Malé jaderné elektrárny vyvíjí už i firma Rolls-Royce

Podle BBC se do úsilí vyprojektovat nový typ reaktoru již zapojila i britská firma Rolls-Royce. Ta od vlády získala grant ve výši 210 milionů liber [6,3 mld. Kč]. Dalších 195 milionů liber [5,9 mld. Kč] pak získala od konsorcia investorů. Cílem je vyvinout vlastní malý modulární reaktor. A to tak, aby 90 procent této jaderné elektrárny mohlo být postaveno nebo složeno v továrních podmínkách.

„Postavíme zřejmě tři továrny. V nich vyrobíme a poskládáme části. A tyto moduly pak odvezeme na tahačích,“ uvedl šéfkonstruktér SMR Matt Blake.

„Jediným limitujícím faktorem velikosti reaktoru je, jak velkou jednotlivou část uvezeme na tahači,“ dodal.

Očekávané náklady na výrobu malého modulárního reaktoru činí asi dvě miliardy liber [60,1 mld. Kč]. Přičemž nejnovější britský klasický reaktor z elektrárny v Hinkley Point v Somersetu stál 23 miliard liber [cca 600 mld. Kč].

Reaktor firmy Rolls-Roys má mít výkon 470 MW, což by pokrylo spotřebu jednoho milionu domácností. První takový reaktor chce firma uvést v Británii do provozu do deseti let. Přitom počítá, že v první fázi jich vyprodukuje asi 16. Pro prvních osm má již naplánovanou i lokaci.

„Potřebujeme plochu sotva dvou fotbalových hřišť. Ve výsledku malá nukleární elektrárna pak vypadá spíše jako sklad Amazonu. Oproti klasické jaderné elektrárně v Hinkley Point, která zabírá plochu 174 hektarů, je to velký rozdíl. Z tohoto důvodu je i hledání místa pro elektrárnu mnohem jednodušší,“ vysvětluje Blake.

Rolls-Royce doufá, že jejich reaktory nebudou dodávat elektřinu pouze do národní sítě. Myslí i na jiné subjekty, které by mohly mít o takový zdroj energie zájem. Jako jsou například datová centra, firmy vyrábějící vodík a syntetické letecké palivo. Také samozřejmě doufá, že se ozvou zájemci ze zahraničí.

„Financování malých modulárních reaktorů bude jednodušší. Dát dohromady dvě miliardy liber je přece jen mnohem snadnější než nutnost sehnat desetkrát víc,“ argumentuje Blake.

Mobilní nukleární elektrárny

V Kalifornii sídlí firma Radiant Nuclear, jejíž cíle jsou ještě ambicióznější. Totiž, pracuje na vývoji mobilního jaderného reaktoru. Přesněji má jít o reaktor velikosti lodního kontejneru. Představit ho chce v roce 2026 a jeho sériovou výrobu pak zahájit nejpozději do roku 2028.

V Česku se, co se týče energetiky, hodně lže, tvrdí Michal Šnobr

Svými reaktory přitom nehodlá konkurovat velkým jaderným elektrárnám, které dodávají elektřinu do národní sítě. Jejími konkurenty jsou diesel agregáty sloužící jako záložní zdroje energie nebo nutnost dodávat proud do oblastí vzdálených od rozvodných sítí.

„To znamená všude tam, kde je zapotřebí záložní zdroje energie jako v datových centrech, nemocnicích nebo na vojenských základnách,“ uvedl výkonný ředitel firmy Doug Bernauer.

Zelení aktivisté chtějí OZE

Antinukleární aktivisté se však podle BBC nenechají jen tak snadno přesvědčit tvrzením o bezpečnosti malých modulárních reaktorů.

„SMR jsou stále citlivé na jaderné katastrofy a teroristické útoky. Stále existuje riziko a mohou vyprodukovat více jaderného odpadu na jednotku výkonu než konvenční reaktory,“ říká například ředitelka kampaně za nukleární odzbrojení Kate Hudson.

Výroba zelené elektřiny loni v ČR klesla pod 13 %

Blake z firmy Rolls-Royce jí ale odpovídá: „Vyhořelé palivo bude skladováno na místě a bude s ním nakládáno stejným způsobem jako u stávajících reaktorů. Případně může být odvezeno do Sellafieldu, nebo geologických úložišť hluboko v podzemí.“

Zastánci malých nukleárních elektráren navíc říkají, že jejich technologie bude nezbytná. To proto, aby se pokryla zvýšená poptávka po elektřině ve Velké Británii do roku 2050.

Ale Hudsonová zůstává stále skeptická: „Je to nevyzkoušená technologie, která velmi pravděpodobně značně zatíží daňové poplatníky.“

„I přes všechny ambiciózní časové odhady budeme muset čekat deset let, než SMR začnou produkovat elektřinu, zatímco obnovitelné zdroje energie a úsporné programy fungují už nyní,“ dodala.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here