USA ve 3. kvartále rostly o 2,1 %. Nízkou mají nezaměstnanost

567
USA
Dallas ve státě Texas / Foto: Pixabay.com

Ekonomika USA ve třetím čtvrtletí vzrostla o 2,1 procenta. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu. Upřesnilo tak svůj odhad z konce října, podle kterého činil růst USA ve třetím čtvrtletí dvě procenta.

I přes navýšení HDP o 0,1 procenta růst největší ekonomiky světa prudce zpomalil. Ve druhém čtvrtletí HDP rostl o 6,7 procenta. Podle analytiků se ekonomika USA ve třetím čtvrtletí znovu potýkala s nárůstem počtu případů koronavirové nákazy a s problémy v dodavatelských řetězcích. Avšak již ve čtvrtém čtvrtletí analytici očekávají výrazné oživení. Tempo hospodářského růstu by podle některých z nich mohlo přesáhnout osm procent, upozornila agentura AP.

Čtvrtletní vývoj HDP USA v procentech
[Zdroj: US Department of Commerce]

Příznivý vývoj americké ekonomiky signalizují i nejnovější údaje o situaci na tamějším pracovním trhu. Ministerstvo práce včera [24.11.] oznámilo, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden klesl o 71 000 na 199 000. Dostal se tak na nejnižší úroveň od roku 1969. Což je údaj, který odpovídá době před covidem-19. Americký trh práce přitom dosáhl velice dobrých výsledků již letos v červenci.

Americký trh práce jede. Nezaměstnanost klesla na 5,4 procenta

Tehdy klesla mezi hlavními skupinami pracujících míra nezaměstnanosti u dospělých mužů na 5,4 procenta, u žen na pět procent. Míra nezaměstnanosti u bělochů pak činila 4,8 procenta, u černochů 8,2 procenta, u Hispánců 6,6 procenta a Asiatů 5,3 procenta. Míra nezaměstnanosti mladistvých Američanů byla v červenci 9,6 procenta.

Spotřeba amerických domácností roste

Spotřebitelské výdaje, které v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity, se ve třetím čtvrtletí zvýšily o 1,7 procenta po nárůstu o dvanáct procent ve druhém kvartálu. Ministerstvo obchodu uvedlo, že v říjnu meziměsíční růst spotřebitelských výdajů zrychlil na 1,3 procenta ze zářijových 0,6 procenta.

To se děje za situace, kdy USA již snížily platby vládní pomoci ve formě odpustitelných půjček podnikům, grantů státním a místním vládám a sociálních dávek domácnostem. Ty Amerika zavedla loni v době první vlny covidu-19. Aktuálně je v USA ale živá debata o prodloužení některých z nich a zavedení dalších nových.

WSJ: Biden a jeho lidé manipulují výdaje na sociální programy

Od druhého čtvrtletí do třetího čtvrtletí se ale i tak snížily některé výdaje na zboží [v čele s motorovými vozidly] a služby [v čele se stravovacími službami a ubytováním].

Ekonomové tipují letošní růst ekonomiky USA na 5,5 %

Ekonomové očekávají, že v celém letošním roce se růst ekonomiky USA bude pohybovat kolem 5,5 procenta. To by byl nejlepší výsledek od roku 1984. Loni se americká ekonomika v důsledku pandemie propadla o 3,4 procenta, nejvýrazněji od roku 1946.

„Po jednom z nejtvrdších hospodářských šoků posledního století v roce 2020 ukazuje americká ekonomika v roce 2021 jedno z nejrychlejších oživení v moderní historii,” řekl ekonom Gregory Daco ze společnosti Oxford Economics, a to i s ohledem na zpomalení růstu HDP USA ve třetím kvartále.

Ve třetím čtvrtletí významně zpomalily všechny velké ekonomiky

A pozitivním předpovědím odpovídá aktuální růst zisků a zásob amerických firem. Ty ve třetím čtvrtletí vzrostly o 121,4 miliardy USD [cca 2,76 bil. Kč]. Ve druhém čtvrtletí činil tento ukazatel +267,8 miliardy USD [cca 6,01 bil Kč].

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here