Schodek státu se prohlubuje. ČR čeká rozpočtové provizorium

1077
rozpoctove_provizorium
Foto: Pixabay.com / Grafy v textu: MF ČR

Státní rozpočet vykázal na konci listopadu schodek 401,5 miliardy korun. To je meziroční propad o 60,1 miliardy korun. V příštím roce zemi navíc nejspíš čeká rozpočtové provizorium. Uvedlo to ministerstvo financí.

Schodek státního rozpočtu ke konci listopadu stoupl na 401,5 miliardy korun z říjnových 335 miliard korun. Meziměsíční zhoršení odpovídá stavu z letošního dubna, čímž ale nijak nevybočuje při jeho srovnání s loňským listopadem.

„Ani mírně lepší meziroční výsledky v jednotlivých měsících druhé poloviny roku nedokázaly vykompenzovat schodky v lednu až dubnu,“ uvedlo Ministerstvo financí ČR [MF ČR] s odkazem na prohlubující se výdaje na zvládaní krize covidu-19.

Celkové příjmy státního rozpočtu ke konci listopadu meziročně stouply o 14,2 miliardy na 1,33 bilionu korun. Celkové výdaje rozpočtu ke konci listopadu meziročně stouply o 74,3 miliardy na 1,73 bilionu korun.

Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení vzrostly meziročně o 36,5 miliardy na 1,16 bilionu korun. Avšak příjmy z daní bez pojistného meziročně klesly o 14,6 miliardy na 616,9 miliardy korun.

Co na rozpočtový schodek říkají analytici

„S přihlédnutím k aktuálnímu výsledku je jasné, že celoroční schodek státního rozpočtu bude letos vyšší než námi dosud očekávaných 400 miliard korun,“ uvedl ekonom Komerční banky [KB] Martin Gürtler.

Upřesnil, že meziroční růst celkových příjmů zpomalil z 2,1 procenta na 1,1 procenta. V případě daňových příjmů růst zpomalil z 3,5 procenta na 3,3 procenta.

„Zpomalil však i růst celkových výdajů, a to z 5,9 procenta na 4,5 procenta,“ upřesnil.

Podle jeho názoru se ale i tak dá v prosinci očekávat ještě další zhoršení hospodaření státního rozpočtu. To s ohledem na obnovenou podporu proticovidovými restrikcemi omezeným částem ekonomiky.

Jak to vidí ministryně financí

Dosluhující ministryně financí Alena Schillerová [ANO] u výsledku rozpočtu poukázala na to, že stát uvolnil na podporu ekonomiky v souvislosti s pandemií ke konci listopadu 2021 celkem už 618,7 miliard korun. Z toho v letošním roce 326 miliard korun. Do této podpory jsou však podle analytiků započítány i výdaje, které s covidovou krizí přímo nesouvisejí.

I ministryně připustila horší listopadový výsledek rozpočtu, než se původně očekávalo: „Listopadové plnění státního rozpočtu s deficitem 401,5 miliard znamená, že schválené celoroční saldo ve výši 500 miliard zůstane výrazně nenaplněno. Listopad je navíc z hlediska výdajů i příjmů tradičně horší měsíc.“

Šetřit, nebo utrácet? To teď řeší Němci, stejně jako Češi

Naopak skvělá zpráva podle ní je, že se naplňuje očekávání ohledně výrazné akcelerace investic v posledních měsících roku. Kapitálové výdaje státu dle jejích slov jen v listopadu vzrostly o 31 miliard na celkových 145,2 miliardy a dosáhly historického rekordu.

„Plnění investic se zvýšilo z říjnových 61,5 procenta na 77,1 procenta celoročního rozpočtu. A to navzdory globálnímu nedostatku materiálu a problémům v pandemií stále narušených dodavatelsko-odběratelských řetězcích. Největší část [57,3 mld. Kč] i letos zamířila na dopravní infrastrukturu,“ upřesnila.

Podle analytiků i tak vývoj vládních investic zaostává za očekáváním. Aktuálně odhadují letošní schodek státního rozpočtu na úrovni cca 430 miliard korun.

Rozpočtové provizorium v roce 2022

O státním rozpočtu na příští rok jednal včera [1.12.] nově složený sněmovní rozpočtový výbor. Ten doporučil projednat navrhovaný rozpočet až po jmenování nové vlády. Jejím cílem je totiž snížit navrhovaný rozpočet ve výši 376,6 miliardy na příští rok o 80 miliard korun. Doporučení rozpočtového výboru podle Schillerové ale fakticky znamená, že Česko čeká rozpočtové provizorium.

„To bude mít fatální dopad nejen na investice, platy a dotační tituly, ale také veškerou covidovou pomoc,“ upřesnila.

Fakt je, že rozpočtové provizorium vážně ohrožuje výdaje státního rozpočtu. Například na podpůrné programy kvůli proticovidovým opatřením. V případě rozpočtového provizoria výdaje státu totiž smějí každý měsíc tvořit nejvýše dvanáctinu posledního rozpočtu. A skutečnost je, že na aktuálně aktivované podpůrné programy nejsou v letošním rozpočtu, ale ani v tom na příští rok vyčleněny žádné peníze.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here