Marek Gančarčík je nový ředitel CompuGroup Medical ČR

833
marek_gancarcik
Foto: CompuGroup Medical

Marek Gančarčík je nový generální ředitel společnosti CompuGroup Medical ČR. Německá skupina CompuGroup Medical patří k předním světovým poskytovatelům softwarů pro lékaře, nemocnice a e-Health technologií.  

Společnost CompuGroup Medical [CGM] Česká republika vznikla v roce 2009 fúzí softwarových firem, jejichž vlastníkem byla mateřská firma CompuGroup Medical. Ambulantní informační systémy od CGM v ČR používá 11 500 zdravotnických zařízení. V Česku má firma čtyři pobočky a zaměstnává 110 lidí. Vizí společnosti je plně elektronizované zdravotnictví.

„Digitální zdravotní péče má za cíl poskytnout větší pohodlí pro pacienty a menší administrativní zátěž pro lékaře. Zcela zásadní je ale zajištění bezpečného sdílení citlivých dat a možnost pacienta se svými daty dle své potřeby nakládat,“ tvrdí Marek Gančarčík.

Podle něj je jasné, že digitalizace nikdy nenahradí potřebnou lékařskou expertízu. Dle jeho slov jsou ale určité části, jako příprava, administrativa nebo komunikace oblasti, kde může být systému velmi nápomocna.

„Cílem naší společnosti je na digitalizaci zdravotnictví maximálně participovat a nabízet lékařům a lékařským zařízením nové možnosti využití našich stávajících softwarů nebo zcela nová řešení,“ upřesňuje.

Kdo je Marek Gančarčík

MUDr. Marek Gančarčík, MBA., MSc., vystudoval medicínu na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně a MBA na Nottingham Trent University. V minulosti působil na vedoucích pozicích v předních světových firmách podnikajících v oblasti zdravotnictví, farmaceutického průmyslu a vývoje softwaru. Namátkou jmenujme firmy Cegedim, Teva, Apotex. Zde byl zodpovědný za český a slovenský trh, ale i další evropské trhy. Na starosti neměl pouze region střední a východní Evropy, ale také region EMEA, který zahrnuje Evropu, Střední východ a Afriku. Působil i jako výkonný ředitel společnosti CzechBio – Asociace biotechnologických společností ČR.

„Je to právě tato kombinace zkušeností, která mu zajišťuje ideální předpoklady pro vedení společnosti CompuGroup Medical v době, kdy se stále více ukazuje potřeba digitalizace českého zdravotnictví,“ uvedla firma CompuGroup Medical ve své zprávě.

Ta se v rámci svých aktivit v oblasti digitalizace zdravotnictví a eHealth nově stala členem Aliance pro telemedicínu, digitalizaci zdravotnictví a sociálních služeb. Aliance byla přitom založena teprve v letošním roce. Její cíl je sdružovat klíčové stakeholdery v oblasti telemedicíny a digitalizace. Společnost CompuGroup Medical Česká republika je od května 2012 člen ICT Unie.

Skupina CompuGroup Medical a její výsledky

Skupina CGM, která celosvětově zaměstnává osm tisíc lidí, zvýšila v letošním třetím čtvrtletí tržby na 276 milionů eur [cca 7 mld. Kč]. To je růst o 19 procent [+45 mil. eur]. Po očištění tržby společnosti vzrostly o sedm procent. Hrubý provozní zisk EBITDA společnosti vzrostl o 9 procent na 73 milionů eur [cca 1,9 mld. Kč]. Konsolidovaný čistý zisk činil 28 milionů eur [780 mil. Kč].

„Rok 2021 je rokem, ve kterém digitalizace ve zdravotnictví udělala významný krok vpřed,“ uvedl generální ředitel společnosti Dirk Wössner.

„Kromě věcí, které přinesl covid-19, jako jsou například elektronické očkovací průkazy, mnoho zemí i kvůli pandemii pochopilo význam telemedicíny jako takové,“ dodal a jako příklad uvedl současnou digitalizaci nemocenského pojištění v Německu.

Společnost v roce 1987 založil Frank Gotthardt, který dlouhodobě razí heslo: „Nikdo by neměl trpět a ani zemřít, protože v určitém okamžiku chyběly lékařské informace.” Firma je dnes obchodována na burze ve Frankfurtu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here