APS má nový fond kvalifikovaných investorů na pohledávky

429
APS
Generální ředitel skupiny APS Martin Machoň / Foto: APS

Finanční skupina APS, jež investuje do problémových pohledávek, otevřela nový fond kvalifikovaných investorů stejného zaměření. Objem fondu má dosáhnout 50 milionů euro [cca 1,1 mld. Kč], včetně finanční páky.

Od investorů chce nový APS Credit Fund Sicav získat až 20 milionů eur [cca 504 mil. Kč]. Investorům se fond otevřel teď v listopadu, kdy získal potřebnou licenci od České národní banky [ČNB]. Zástupci fondu jim slibují až 12% zhodnocení ročně.

Fond cílí na firmy v problémech po covidu

Podle generálního ředitele Martina Machoně investiční strategie fondu reflektuje aktuální ekonomickou situaci firem i spotřebitelů, kteří jsou silně ovlivněni následky koronavirové pandemie.

Zaměřujeme se zejména na velké firemní pohledávky, které jsou zajištěné nemovitostmi. Typickým zajištěním mohou být logistická centra, hotely, kancelářské a rezidenční budovy, pozemky a podobně,“ říká Machoň.

Podle něj proticovidová opatření loni i letos připravila mnoho firem o úspory a zmrazila slibně rozjeté projekty.

„Aby se opět mohly ekonomicky nadechnout, přistoupí k restrukturalizaci a odprodeji problematických pohledávek po splatnosti za zlomek jejich nominální hodnoty,“ upřesňuje.

12% zhodnocení, skutečně?

Podle vyjádření skupiny fond cílí na movitější české a slovenské investory. Investovat bude moci pouze takzvaný kvalifikovaný investor v minimální částce jeden milion korun.

„Očekáváme, že první nákupy balíků pohledávek fond uskuteční ještě během listopadu a prosince 2021,“ uvádí Machoň.

Návratnost investice očekává ve výši dvanácti procent ročně po započtení všech nákladů.

„Jde samozřejmě o odhad a výše zhodnocení není nijak zaručena. Historicky jsme dosahovali i vyšších výnosů. Nicméně při cílování výnosu fondu chceme být konzervativní,“ upřesňuje a sebevědomě dodává: „Dokážeme-li, tak jako v minulosti, investorům přinést vyšší výnos, bude to pro ně příjemný bonus.“

V posledních dvou měsících APS dle jeho slov uskutečnila tři obchody v Chorvatsku, Rumunsku a Bulharsku v celkové nominální hodnotě přes pět miliard korun. Trh s pohledávkami se přitom dle jeho slov začíná opět rozbíhat.

APS spolupracuje se skupinou Conseq

APS spolupracuje na založení fondu s QI investiční společností [QIIS]. Ta je součástí skupiny Conseq. QIIS je i administrátorem fondu, tedy má mimo jiné na starost vedení účetnictví, oceňování aktiv a uveřejňování údajů o fondu.

Sama skupina APS zaměstnává více než 700 pracovníků v 15 zemích. Celkem spravuje 99 portfolií v nominální hodnotě 9,9 miliardy euro [cca 250 mld. Kč]. Zkušenosti má s investicemi napříč trhy střední, jižní a jihovýchodní Evropy. Jádro podnikání tvoří tři pilíře – alternativní správa aktiv, investice do nemovitostí a vymáhání pohledávek. K jejím činnostem patří služby třetích stran, správy portfolia NPL [Non-performing Loans] pro institucionální investory a nákupu celých portfolií NPL.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here