Doplatky za energie zaskočí tisíce domácností, tvrdí odborníci

37832
doplatky_za_energie
Ilsutrační foto: Pixabay.com

Nezaplacené doplatky za energie tvoří největší objem pohledávek dodavatelů energií za dlužníky. Kvůli vysokým cenám energií se teď tyto doplatky mohou i u běžných domácností vyšplhat na desítky tisíc korun. 

Což podle odborníků může nepříjemně zaskočit nejednu českou domácnost. A často za to budou moci nedostatečně vysoké zálohy, které nebudou odpovídat skutečné spotřebě energie a její ceně. Navazující problém pak je, že ne všechny domácnosti budou mít finance na to, aby doplatky za energie uhradily naráz a v termínu.

„Musíme s lidmi hledat schůdná řešení, aby je splátky neposlaly na sociální dno, a přitom dluh splatili v přijatelném čase,“ potvrzuje provozní ředitel M.B.A. Finance Jakub Zetek.

Podle něj nezaplacené vyúčtování energií tvoří více než polovinu všech pohledávek klientů firmy z energetiky. Odhaduje, že se počet těchto případů v následujících měsících ještě zvýší kvůli krachu společnosti Bohemia Energy a dalších dodavatelských firem.

Bohemia Energy zkrachovala. Lidem poradila, co mají dělat

Tvrdí, že tomu příliš nezabrání ani rychlý přechod domácností od dodavatelů poslední instance k novým smluvním dodavatelům. To proto, že si smlouvy sjednávají v době velmi vysokých cen energií.

„Mají smůlu, že ceny energií jsou teď nesmyslné. Než se ale trh vrátí k reálným hodnotám, střídmě odhadujeme, že přes sto padesát tisíc domácností může skončit v problémových dluzích, za které nemůžou,“ upřesňuje s tím, že na lákavé sliby o levných dodávkách energie navíc slyšely zejména domácnosti s nízkými příjmy.

Jako účinnou pomoc odmítá i zásah státu, který vyjednal s dodavateli poslední instance snížení zálohy pro dotčené klienty v listopadu o 50 a v prosinci o 40 procent. To proto, že spotřebovanou energii budou muset domácnosti tak jako tak zaplatit.

Vysoké doplatky za energie a jejich řešení

Podle odborníků domácnosti, které se ocitnou v potížích kvůli vysokým doplatkům za energie mají jen několik možností, jak situaci řešit. Ta první je dohoda s dodavatelem na splátkovém kalendáři. Zde se úhrada doplatku za energie rozloží do několika měsíců. Druhým, ale už nákladnějším řešením, je sjednání si úvěru. Zde má Jakub Zetek za to, že stát, který selhal při kontrole dodavatelů energií, by měl domácnostem v oprávněných případech garantovat možnost bezúročné účelové půjčky.

Zbývající řešení jsou už výhradně v režii samotných domácností. Obecně pak platí, že domácnosti, které teď uzavírají nové smlouvy na dodávky energie by měli volit spíše kratší fixace cen. To proto, že se očekává, že ceny energií budou postupně klesat. A to již v příštím roce. Zafixování vysoké ceny by proto nemělo být delší než jeden rok.

Domácnosti by pak měly být velice obezřetné v tom, s kým novou smlouvu uzavírají. Podle zemského ředitele Bidli energie Karla Tichého se na trhu s energiemi stále pohybuje mnoho takzvaných energošmejdů.

„Ti zneužívají zoufalé situace zákazníků po pádu některých dodavatelů, v čele s Bohemia Energy,“ vysvětluje.

MPSV radí, jak získat dávku na vysoké zálohy na energie

Zde by podle něj mohla pomoci novela energetického zákona. Ta od ledna 2022 stanovuje dodavatelům energií povinnost zákazníkům přímo doručit informaci o změně ceny a také o termínu ukončení smlouvy. Tichý se vyjadřuje i k současné situaci. Podle něj by domácnosti, které nyní uzavírají nové smlouvy, měly automaticky počítat s vyššími výdaji.

„Vše samozřejmě záleží i na spotřebě. Pokud netopíte, navýšíte rozpočet o zhruba 5 000 korun ročně, pokud ano, tak až o 20 000 korun,“ tvrdí.

A stejně jako ostatní stakeholdeři na trhu s energiemi doporučuje: „Vyplatí se proto nyní zvýšit pravidelné měsíční zálohy. Čímž předejdete případné jednorázové velké sumě za nedoplatky – k tomuto kroku již řada významných dodavatelů přistoupila.“

Proč vlastně zdražily ceny energií

Důvodů současného nárůstu cen energií je více. Jsou to spory s Ruskem o dodávkách plynu do Evropy. Je to přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku, který zdražil emisní povolenky, jež následně prodražují cenu energií na trzích.

„Lidem se dnes už tolik nevyplatí ani přechod k jinému dodavateli, neboť tyto komodity skokově zdražily u všech. Při současných nákupních cenách není zkrátka možné zachovat původní prodejní ceny, které se u silové elektřiny pohybovaly někde kolem 1 700 Kč/MWh. Teď se šplhají ke 3 500 Kč/MWh a výše,“ vysvětluje Tichý.

Je to Německo, kdo žene ceny elektřiny vzhůru, píše Politico

Zároveň doporučuje stejně jako ostatní novou smlouvu o dodávkách energií nefixovat na více než jeden rok. To proto, jak už bylo řečeno, že mezi odborníky panuje přesvědčení, že ceny klesnou. Byť se dle jeho názoru už nedostanou na své původní hodnoty. Zároveň upozorňuje, že kromě bedlivého sledování situace na energetickém trhu se vyplatí průběžně si hlídat svoji aktuální smlouvu.

„To znamená hlídat ceny, termíny a další podmínky. A tím se snažit předejít nepříjemným překvapením, která lze ovlivnit,“ uzavírá.

–DNA–

8 KOMENTÁŘE

  1. co tady žvaníte o nesmysně levných energiích.tyto společnosti měly povolení od státu a cílem tohoto opatření na trhu energií byla konkurence-aby si zákazník mohl vybrat levnějšího dodavatele.to nemuseli zavádět a rovnou nechat dominantní čez a transgaz a hotové.vy tr….bky jedny a ještě budete osočovat lidi,že si vybrali levné dodavatele.Tady jak v 90letech u bank selhal stát a jeho kontrola-u bank taky tvrdili,že lidi neměli lézt tam,kde jsou vysoké úroky-a pak to naráz šlo.Humusi jedni…

  2. Zdravím, také jsem toho názoru ,že všechny tyhle podvody se děly s tichým souhlasem státu a obyčejní lidé mohli toto dění ovlivnit /ovlivňovat málo nebo vůbec.Reknu teď něco s čím asi bude souhlasit jen někdo. Nejsem žádný levičák ,zastánce dřívějších dob, stát má určitě jistě možnosti,výhody ovlivňovat ale určitě taky zodpovědnost a povinnosti jakési proti svým lidem obyvatelům, proto moc nechápu a beru jako opravdu hloupost svěřit/prodat /privatizovat strategické suroviny nebo produkty jako jsou el.energie, ropa , nakonec i zdravotnictví …všechny tyhle rozhodnuti skončily prusvihem,podvody okrádáním lidí /státu atd atp . Takže zřejmě ti co takhle rozhodovali zřejmě nejsou idioti nevzdělaní a tohle určitě věděli/vědí ,takže nakonec kde a kdo za těmi podvody stojí a vydělává na nich že jo ?

  3. Proč bych měla platit vysoké zálohy? Pokud nejsem vymaštěná kráva, tak si dovedu podle ceníku a konkrétní spotřeby spočítat cenu odebrané energie, a na to být připravená při vyúčtování. Nikdo mne nemůže nutit platit neúměrné zálohy. Raději zaplatím málo a šeřím si peníze doma( v bance…), než dopředu dotovat dodavatele energie a pak ještě tleskat, jak jsou skvělí, že mi (po několika měsících) vrací přeplatek.(=moje zbytečně vydané peníze)

  4. Ano, byli jsme také u BE a měli jsme “levnější plyn a elektřinu”, ale mám za to, že by se měl udělat tabula rasa (čistý stůl) a platit zvýšené ceny až od toho okamžiku konce BE a spotřebu do té doby zaplatit v cenách, které platily do té doby, a to i u ČEZu, Innogy apod, nebo se mýlím??! Zvýšené zálohy a ceny asi musíme akceptovat, když chceme svítit a topit, ale DPI by neměli zneužívat situace 900.000 odběratelů, kteří jim jsou nyní vydáni na milost a nemilost. Ostatně je k tomu vyzývali i ministr Havlíček a premiér Babiš na začátku toho průšvihu v říjnu. Stejně je prasárna, když polostátní ČEZ, jako monopolní výrobce elektřiny v ČR, využívá k svému byznysu z fujfuj JETE a JEDU, které postavili fujfuj komunisté za bývalého fujfuj socialistického státního zřízení z fujfuj daní pracujících v bývalé fujfuj ČSSR. Nyní prodává svojí výrobu za směšné ceny na energoburzu do Leipzig, aby ji poté nakupoval 3x tak dráž a prodával ji koncovým odběratelům v ČR. Tu zas…..u EU se svými regulacemi a nařízeními nám byl čert dlužen. Ale zase máme dotace na cyklostezky odnikud nikam a rozhledny uprostřed vysokých stromů, odkud stejně není nic vidět!!!

    • Přesně jak píše pan Vladimír. Měli jsme smlouvu s Bohemií a ta nás předala i s našimi daty následným firmám bez našeho souhlasu , takže nějaké vysoké zdražování není v souladu s naší smlouvou. Takže když to připustil stát na půl roku, tak by měl toto finančně řešit on a ne nás předhodit vlkům. My aby jsme jak žebráci stáli frontu na novou dodavatelskou firmu a ještě si brali půjčku na splácení. Opravdu sprosté jednání.

  5. jak překvapit nedoplatky?! prostě vim jakou mám spotřebu vim kolik stojí kwh tak si to … spočtu dopředu a odkládám když sem lempl. to sou takový íkváči co maj milion sms půjček a pak se poserou když jim přijde pálka. no a co? když mi přijde nedoplatek na 30 000 korun tak to … zaplatim. proč? protože nejsem … co neumí odkládat!

  6. Ano, souhlasím s Ikrou a Vladimírem, jen dodám že politici kteří předhodili tyto lidi co se dostali ne vlastní vinou do situace krachu dodavatelů energií doslova supům a nedali možnost volby dalšího dodavatele ( se smlouvou ) v co nejkratší době, by měli jít mimo zákon a být souzeni za tato rozhodnutí. Politici co rozprodali a rozkradli státní peníze, peníze daňových polplatníků a jejich voličů které tímto rozhodnutím zase jen podvedli. Odebrat imunitu, ze které si udělali jen beztrestnou zlodějinu a podvody a měli by zodpovídat jak za svá rozhodnutí tak i za hospodaření peněz daňových poplatníků tak aby život těchto lidí byl úměrný k situaci která nastala. ( Zodpovědnost jako má ” musí mít ” každý člověk tohoto státu “popř. trestnost” ) Měli by si uvědomit, že taky žijí z těchto peněz a ne špatně a že hodnoty a provoz státu dělají jejich voliči, daňový poplatníci, ne politici, kteří tyto hodnoty nesmyslně ( smyslně ) rozhazují. Pak to dopadá tak, jak to nyní je. Špatná rozhodnutí a spoustě lidí bídu

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here