Premiérovi Fialovi bude radit Horská, Klíma, Pojar či Křeček

1801
radit
Premiér Petr Fiala představil svůj poradní sbor / Foto: ODS

Premiér Petr Fiala [ODS] představil svůj poradní sbor. V ekonomice mu bude radit hlavní ekonomka a členka dozorčí rady Raiffeisenbank Helena Horská nebo hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Ale nejen oni.

„Už od doby, kdy jsem řídil Masarykovu univerzitu, jsem zvyklý pracovat v týmu. Bez kvalitního týmu nemůže člověk ve vedení jakékoliv instituce uspět a o státu to platí dvojnásob,“ uvedl premiér Fiala.

„Jsem rád, že se mi podařilo domluvit se s řadou takto kvalitních osobností napříč řadou oborů od ekonomie po životní prostředí, a těším se na spolupráci s nimi,“ dodal.

Kdo bude radit premiérovi v ekonomice a zemědělství

Nejpočetněji jsou v Poradním sboru předsedy vlády Petra Fialy zastoupeni ekonomové. Je mezi nimi hlavní ekonomka a členka dozorčí rady Raiffeisenbank Helena Horská. Dále pak hlavní ekonom společnosti BH Securities a vedoucí Úseku finančního a správy pojistných událostí v EGAP David Havlíček. Nechybí ani hlavní analytička Hospodářské komory ČR Karina Kubelková či ekonom Daniel Münich.

Ing. Helena Horská Ph.D.: Hlavní ekonomka a členka Dozorčí rady Raiffeisenbank, členka Vědeckého grémia České bankovní asociace, odbornice na měnovou politiku, přednáší na vysokých školách.

Banky radí vypnout Antivirus a začít s konsolidací fiskální politiky

Ing. Karina Kubelková, Ph.D., MBA: Odbornice v oboru aplikovaná hospodářská politika, makroekonomické prognózování a ekonomická analýza. Hlavní analytička Hospodářské komory ČR [HK ČR]. Členka Výboru pro rozpočtové prognózy a pedagožka na Vysoké škole ekonomické v Praze. V HK ČR se mimo jiné specializuje na trh práce.

Doc. Ing. Daniel Münich, Ph.D.: Ekonom se specializací na ekonomii práce, ekonomii veřejného sektoru a ekonomii školství a vzdělávání. Člen odborného panelu společenských věd národního hodnocení Výzkumu a Vývoje. Vyučuje v Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studium.

Ing. David Havlíček, Ph.D., CFA: Odborník na ekonomickou analýzu, vedoucí Úseku finančního a správy pojistných událostí v EGAP. V minulosti působil na Úřadu vlády jako vedoucí oddělení ekonomických analýz. Spoluautor knihy Investor 21. století.

V zemědělské politice premiérovi poradí diplomat Ing. Jakub Kajzler. Ten se dlouhodobě specializuje na zemědělskou politiku, zejména v kontextu EU. Vystudoval VŠE v Praze, obor diplomacie. Je bývalý tajemník sekce předsedy vlády pro obranu, bezpečnost a zahraniční politiku na Úřadu vlády ČR během předsednictví ČR v EU v roce 2009. Pracoval také jako poradce ministra dopravy a ministra obrany.

Poradci v oblasti eGovernmentu a dezinformací

S oblastí eGovernmentu a digitální transformace bude předsedovi vlády radit viceprezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček, který je prezident ICT Unie a místopředseda Rady vlády pro informační společnost.

Mgr. Zdeněk Zajíček: Odborník na oblast eGovernmentu a digitální transformace. Advokát, viceprezident Hospodářské komory ČR, prezident ICT Unie, místopředseda Rady vlády pro informační společnost. Zajíček v minulosti působil jako náměstek na ministerstvech financí, spravedlnosti a vnitra.

Poradcem pro média a dezinformace se stal Michal Klíma, například někdejší místopředseda Světové asociace novin a bývalý generální ředitel vydavatelství Lidové noviny.

V historii obnovení LN není prostor pro alternativní výklad

Ing. Michal Klíma: Odborník na problematiku médií a novinář. Předseda Nadačního fondu obětem holocaustu. Bývalý generální ředitel vydavatelství Lidové noviny, Economia, Vltava Labe Media aj. Spoluzakladatel a první předseda Českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu.

Poradci v oblasti zdravotnictví a školství

V oblasti zdravotnictví premiérovi poradí prof. MUDr. Petr Gál, Ph.D., MBA. Lékař se specializací na oblast dětské chirurgie a traumatologie. Emeritní přednosta KDCHOT Brno a proděkan LF Masarykovy univerzity. Založil Národní úrazový registr. Je člen vědeckých rad Masarykovy univerzity a Veterinární univerzity.

Ve zdravotnictví bude dále premiérovi radit profesor 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivan Netuka.

Prof. MUDr. Ivan Netuka, Ph.D.: Lékař, odborník na kardiovaskulární chirurgii. Profesor na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM. Člen Vědecké rady Ústřední vojenské nemocnice.

Český Kochův institut má 5 odborných skupin a 49 členů

Poradcem premiéra v oblasti vzdělávání a školství bude Mgr. Jiří Nantl, LL.M., ředitel Středoevropského technologického institutu na Masarykově univerzitě. V minulosti působil jako ředitel odboru vysokých škol a náměstek ministra na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Další z poradců je Jiří Nykodým.

doc. Mgr. Jiří Nykodým, Ph.D.:  Vedoucí Katedry sportovních her a člen vědecké rady na Masarykově univerzitě. Bývalý děkan Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity a předseda akreditační komise MŠMT pro akreditaci vzdělávacích zařízení v oblasti sportu.

Poradci v oblasti EU a bezpečnosti

V oblasti bezpečnosti premiérovi poradí Tomáš Pojar, MA., bezpečnostní analytik, konzultant v oblasti obrany, bezpečnosti a mezinárodních vztahů. Působí jako prorektor na Vysoké škole Cevro Institut.

Světu hrozí studená válka USA a Číny a dezintegrace EU

V minulosti byl český velvyslanec v Izraeli. Na Ministerstvu zahraničních věci působil nejprve jako náměstek ministra pro bilaterální vztahy a poté jako 1. náměstek pro otázky Evropské unie, bezpečnostní politiky a bilaterálních vztahů s evropskými zeměmi. Dříve pracoval jako výkonný ředitel humanitární organizace Člověk v tísni.

V oblasti EU poradí premiérovi Mgr. Ondřej Krutílek, odborník na monitoring a analýzu legislativy Evropské unie, především v oblasti politiky životního prostředí. Krutílek vyučuje na Masarykově univerzitě. Napsal několik publikací o EU a působil jako analytik evropské legislativy v Centru pro studium demokracie a kultury.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here