Itálie jako druhý největší dovozce energií zvažuje návrat k jádru

3394
Itálie
Foto: Redakce FinTag.cz

Rostoucí ceny energií rozdělují vládnoucí středopravou koalici v Itálii. Země, která se vzdala jaderné energetiky už v roce 1987, nyní zvažuje její obnovení. Za jádro horují zejména tamější pravicové strany.

Matteo Salvini, vůdce pro-industriální Ligy Severu oznámil, že bude iniciovat referendum o návratu k jaderné energetice. Argumentuje hlavně zajištěním energetické soběstačnosti.

„Liga je připravena sesbírat podpisy k vypsání referenda, které naši zemi přivede k nezávislosti, bezpečnosti a čisté energii,“ uvedl v reakci na rozhodnutí Evropské komise dát zemnímu plynu a jaderné energetice nálepku čisté energie.

Návrh EK na uznání jádra a plynu je v Česku nerealizovatelný

„Italové platí za energie více než v ostatních evropských zemích. Což má negativní vliv na naše hospodářství. Abychom měli adekvátní, udržitelné a srovnatelné ceny, musíme energetický sektor diverzifikovat,“ uvedl pro portál Politico.

Italský premiér Mario Draghi je ale opatrnější a zdůrazňuje celoevropský postoj k výrobě energií. Podle něj je důležité „omezit pohyb cen“ a podporovat obnovitelné zdroje.

„Jsem skeptický ohledně toho, že by jaderná energetika mohla vyřešit současné problémy. Celé je to běh na dlouhou trať,“ uvedl.

Italští politici jsou kvůli jádru ve sporu

V roce 2019, před vypuknutím pandemie, byla v Itálii cena elektrické energie o 25 procent vyšší než ve Francii. Současná energetická krize situaci v zemi dále zhoršuje. Očekává se, že cena v prvním čtvrtletí letošního roku stoupne o 55 procent, jak tvrdí energetická agentura Arera. Vláda se snaží minimalizovat dopady zdražování uvolněním podpory ve výši 10 miliard eur [cca 244 mld. Kč].

„To je sice dobré, ale k ničemu,“ uvedl k opatření mluvčí Ligy Severu Paolo Arrigoni.

Dlouhodobé řešení, jak dále vysvětlil, tkví v návratu k jaderné energetice. Avšak strany vládní koalice – pravicová Liga, populistické Hnutí 5 hvězd, středopravicová Forza Italia a středolevá Demokratická strana – se v názoru na jadernou energetiku neshodují.

Raffaella Tenconi: Itálie je v mnoha ohledech dysfunkční

Hnutí 5 hvězd s ekologicky založenými voliči s návratem k jádru nesouhlasí. Davide Crippa z Hnutí uvedl, že výstavba reaktorů trvá velmi dlouho na to, aby pomohla vyřešit současné problémy s vysokými cenami energií. A nevyřeší ani klimatickou hrozbu.

„Řešení, které navrhnul Salvini, nevyrobí v příštích deseti letech ani jeden kilowatt energie,“ uvedl.

Naopak Roberto Cingolani, vědec-technokrat, který funguje jako přechodný ministr životního prostředí, jádro zcela nezavrhuje.

„Jaderná energetika nemůže být vyloučena z plánu na využívání čisté energie,“ řekl s tím, že je ale nakloněný myšlence budovat malé modulární reaktory, jakmile budou k dispozici.

Rolls-Royce a další firmy již vyvíjejí malé jaderné elektrárny

Jadernou technologii podporuje také Forza Italia. Senátorka Anna Maria Bernini nazývá současný postoj Itálie, která vlastní reaktory nemá a nakupuje energii vyrobenou ve francouzských jaderných elektrárnách, za pokrytectví.

„Celá desetiletí Itálie dostává elektřinu z francouzských jaderných elektráren. Bez ní bychom vypouštěli do ovzduší mnohem více uhlíku,“ uvedla.

Itálie je druhý největší dovozce energie na světě

I kdyby Liga Severu sehnala půl milionu podpisů nutných k vyhlášení referenda o jaderné energetice, její protivníci tvrdí, že s tím nemusí souhlasit ústavní soud. To kvůli tomu, že referenda rozhodují jen o rušení stávajících zákonů, nikoli těch vyhlašovaných.

A pokud k referendu přesto dojde, není zcela zřejmé, jestli se jeho výsledky budou lišit od výsledků referend o této věci konaných v roce 1987 a 2011. Loňský průzkum veřejného mínění odhalil, že úvahy o znovuzavedení jaderné energetiky podporuje třetina Italů a 56 procent by nové jaderné technologie neodmítlo.

Rakušané hrozí soudem kvůli energii z jádra. Vlažní jsou i Němci

„Nevím, zda změnili názor,“ řekl mluvčí Ligy Severu Arrigoni, ale dodal: „Okolnosti se změnily. Technologie se zdokonalily. Musíme pracovat s vědecky podloženými argumenty.“

Itálie byla v minulosti v jaderné energetice průkopníkem. Situace se změnila s výbuchem Černobylu v roce 1986. Italové o rok později rozhodli v referendu o uzavření jaderných elektráren. Což udělali v roce 1990. Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi se snažil provoz elektráren obnovit. Jeho plán v roce 2011 ale zhatilo další referendum konané tentokrát ve stínu katastrofy jaderné elektrárny Fukušima v Japonsku. To z Itálie udělalo jedinou zemi G7 bez vlastní jaderné elektrárny a současně druhého největšího dovozce elektřiny na světě.

Michal Achremenko

1 komentář

  1. Všechno tohle jsou jenom líbivé, populistické kecy. Jadernou elektrárnu postaví nejdřív za 20 let. Ale bude pak vůbec ještě potřeba? Nebude! Máme už teď k dispozici spoustu jiných, mnohem účinnějších a bezpečnějších technologií pro výrobu i skladování elektřiny, než jsou zastaralé zdroje 20 století, tedy uhlí a jádro. Že je jádro stabilní zdroj? Ano to je, ale stejnou stabilitu dodávek zaručí vhodný mix OZE spolu s akumulací a syntetickými palivy. A to i v ČR v noci a v těch největších mrazech. Stačí jenom politická vůle a neházet tomu klacky pod nohy. Typický příklad jednoho takového obrovského klacku, který brzdí rozvoj FVE v ČR, je zavedení elektroměrů, které měří po fázích. To si domluvili distributoři v čele s ČEZem kvůli zvýšení svých zisků a kejvalové z ERÚ jim to v roce 2011 posvětili. Přitom stejný problém lze řešit symetrickým připojením 1f zdrojů k jednotlivým fázím tak, aby nedocházelo k nadměrným asymetrickým tokům v DS. Když jsem se o tomto nesmyslu dozvěděl, hned jsem volal na PRE měření (vymysleli to v PRE) a popisoval jim ty způsoby jak to lze efektivně řešit, odpověď tehdy byla, že sice mám pravdu, ale prostě to dělat nebudou a bude to takhle a basta. Kdyby raději místo těchto nesmyslů řešili to, co řešit mají, to znamená zajistili akumulaci OZE v síti, generátory syntetických paliv na zimu atd. atd. A cena elektřiny a energií vůbec? Ta bude už vysoká tak či tak. Fosilní mejdan skončil.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here