Je na čase vypnout všechny ty podpory, říká Miroslav Singer

43044

„Zatím se tváříme, nejen u nás, že můžeme všechno zaplatit, všem pomoci. Svět konzervujeme do podoby jako před pandemií. Myslím, že teď už je to chyba,“ říká v debatě ABCD investora ekonom Miroslav Singer.

Podle Miroslava Singera, bývalého guvernéra České národní banky [ČNB], dnes hlavního ekonoma Generali CEE Holding a člena dozorčí rady České pojišťovny, je třeba ukončit podpůrné programy a pomoci zavedené v době nástupu pandemie covidu-19.

„A řeknu to jako drsně, asi nebudu populární, třeba v tom centru Prahy, ale jestli se nám nevrátí ty masy čínských a ruských turistů, tak prostě těch byznysů už tolik nebude,“ uvádí na příkladu.

Podle něj očekávat návrat takového počtu turistů, který byl běžný před covidem-19, je nejspíš nereálné.

Investoři mění hotely ve městech na byty. Mají fantastické zisky

„Ten střed Prahy bude vypadat jinak, než vypadal. A to je třeba si uvědomit, přijmout. A nejde jen o střed Prahy, ale obecně o celý turistický průmysl,“ dodává.

Tvrdí, že to jistě nepůjde bez bolesti, protože cestovní ruch v Česku je dle jeho názoru skoro stejně tak důležitý jako automobilový průmysl. Avšak také říká, že pouze vypnutí podpor může ekonomiku přivést zpět do „nového“ normálu. Do prosperity se totiž dle jeho názoru nedá „prodotovat”.

„Já nevěřím, že jenom dotacemi vzniknou udržitelné činnosti,“ dodává.

Nechápu, proč Andrej Babiš kritizoval ČNB

Bývalý šéf centrální banky se vyjadřuje i k aktuálním krokům ČNB. Říká, že velmi dobře rozumí jejímu současnému zvedání úrokových sazeb.

„Ty sazby šly nahoru skoro všude. Ty sazby nejsou nepřirozeně vysoké. Sazby nad tři procenta, to je spíše historické pravidlo než minimum. A tam vlastně ještě nejsme, nemá cenu se hrozit. Ale uvidíme, jestli to zabere. Uvidíme ty ceny energií, které my tak moc neovlivníme,“ tvrdí Miroslav Singer.

Návrh EK na uznání jádra a plynu je v Česku nerealizovatelný

Podle něj inflace ustoupí až v druhé polovině letoška. Důležité podle něj bude, jakou politiku zvolí centrální banky. A jaká bude hospodářská politika jednotlivých států.

„Osobně si myslím, že ČNB bude ještě zvedat sazby. Určitě se dostane na trojku, a možná se dostane i ke čtyřce. Uvidíme, jak to bude vypadat s cenami energií, ty nejsou stále na maximu. Na maximu je pouze plyn, což má mnoho příčin. […] Kdyby ta ropa šla stejně rychle nahoru jako plyn, tak je barel kolem 400 dolarů,“ říká Singer.

Já bych úrokové sazby nezvedal, říká Aleš Michl z ČNB

Dle jeho názoru ČNB musí reagovat na rostoucí inflaci i za cenu, že vyššími úrokovými sazbami zpomalí ekonomiku. V tomto bodě odmítá kritiku ČNB ze strany bývalého premiéra Andreje Babiše [ANO].

„U nás je ČNB velice nezávislá. Dost dobře nechápu, proč ten Andrej Babiš do ní šel. To si myslím, že mu nepřidalo ani jediný hlas. Zvlášť, když ČNB bojuje s inflací, což je u nás velice populární,“ říká.

ČNB proti všem? Centrální banku nekritizuje jen premiér Babiš

Okrajově se v této souvislosti dotýká Turecka, kde centrální banka ztratila svou nezávislost a aktuální inflace se v zemi pohybuje kolem 30 procent. Lví podíl na tom nese tamější prezident Erdogan, který donutil centrální banku snižovat sazby navzdory rostoucí inflaci. To proto, aby vyšší sazby nepodvázaly hospodářský růst a nezdražily export ze země.

Co bude dál, to neví ani Miroslav Singer

Na začátku debaty ABCD investora, jíž je FinTag.cz partnerem, se Miroslav Singer snaží odhadnout budoucí vývoj. Na výběr dává z pesimistického a optimistického scénáře.

„Vůbec to nejhorší, co by nás v letošním roce mohlo potkat, by bylo, pokud by na nás přišla nějaká nekompromisní vlna covidu. A také by eskalovalo napětí na ukrajinsko-ruské hranici a do toho všeho bychom neměli v Evropě čím svítit. To není nerealistický scénář a je zároveň dost drsný,“ říká v tom horším případě.

Mnoho podniků ještě zkrachuje, říká Martin Machoň z APS

Jako optimistický scénář pak uvádí: „Nic z toho pesimistického scénáře se nestane. Inflační tlaky budou dočasné, čemuž moc nevěřím, a do toho nám ještě klesnou ceny energie. […] A doufám, že ten virus zůstane v té poloze, jak je teď, a nevrátí se svými dopady tam, kde byl před rokem a půl.“

 Daniel Tácha

12 KOMENTÁŘE

  1. Podpory jistému etniku jehož členové už tři generace nepracují a žijí na úkor nás všech považuji za plýtvání státními výdaji.Na jedné straně firmy naříkají,že neměají zaměstnance a hledají pracovníky v cizině a na druhé straně platí stát jistým lidem za to,aby nepracovali.Kdy už tohle skončí?Třicet roků čekám,kdy se konečně najde politik,který bude mít odvahu tohle řešit,ale zatím stále marně…….

    • Plný souhlas!!!!!
      V našem městě toto etnikum dostávalo podporu vždy 6. v měsíci. To bylo taxiků před markety, plné koše chlastu, rodinky vyrazily na nákupy…

      • U nás ve městě, když potkám cikána, tak je většinou hodně dobře oblečený, nechybí mu na krku zlatý řetěz a v ruce cigáro. A samozřejmě jezdí taxíky na nákup 🙁

  2. Pan Singer má sice pravdu,nakonec na to stačí zdravý rozum a nemusí to být bývalý guvernér ČNB. Spíš by mne zajímalo proč musel, když byl ve funkci, vyhazovat miliardy a a rozprodávat zlaté rezervy, jen aby udržel nízký kurz koruny?

    • tento trouba nabubřelý se podílel hlavní měrou na inflaci a ještě má drzost čvachtat tým tlustým měchem…

  3. vy jste vážně inteligentka, to se musí nechat….všichni máte plnou pusu, kolik “dávek” se dává jistému etniku, přitom dle informací plácáte nesmysly…víte vůbec, jak směšné číslo jde na skutečné dávky nepracujícím??? plácáte ptákoviny, protože se to tupcům dobře předhazuje…jste …! máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě a pokud firmy chtějí zaměstnance, tak je taky musí zaplatit, proč sem asi tahají lidi z Asie? Protože ti jsou ochotní platit za pár šupů! To je jediný důvod…největší zlo není ta hrstka “nepracujícího etnika”, ale pracovní agentury, co odírají koho můžou, apod…

  4. O tebe strach nemám, příteli, i když nepřijdou turisti, ty z těch několika platů a s dividendami z akcií ČEZu za pusu získanými už nějak vyžiješ.
    Tihle lidé, kteří desetiletí dojí stát a pak si, díky kontaktům, najdou teplé místečko u soukromé firmy a rozdávají moudra, mi připadají jako ti nejprve velice militantní němečtí a vůbec západní generálové před 50 lety, ze kterých se stali dnem odchodu do výslužby horliví mírotvůrci, volající po odzbrojení a všeobecném světovém míru

  5. naprostý souhlas!!! dle mého názoru ,razantní opatření ve vyplácení dávek může udělat právě teď . později už ne.je to na Jurečkovi a právě s ním mám problém ,zda to dokáže…

  6. at jdou vsichni do prdele dojit dojit dojit Jurecka kreten i se zbytkem vlady oni se vsichni operi a vime ze nikdo nic pro lidi neudela nebo si snad myslite neco udela ha a ha

  7. Miroslave Singere, vaší nesmyslnou devlavací české koruny jste mě připravil o 10% pracně vytvořených úspor za vědomí, že si můžete dělat co chcete a nikdo vás nemůže žalovat. Čeká na vás peklo!

  8. Chtělo by to alespoň trochu sportovat, aby potencionální partnerky na Vás nepřitahovaly pouze ty prachy, ale alespoň o trochu štíhlejší postava. Ing.Fiala

  9. Jj musím souhlasit . Manželka tzv . kmenový zaměstnanec musela zůstat povinně doma a agenturní pracovníci dělali 12tky . No šeéf má asi od agentury desátky ? Jinak máte pravdu . Na nepřizpůsobivé jde malá částka . Dejme tomu cca 7 mld ani ne a jsou jich tisíce . Ale na solární barony jde cca 40 mld a je jich cca 150 .

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here