Státní rozpočet skončil po dlouhých 35 měsících v přebytku

2121
rozpocet
Foto: MF ČR

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci ledna přebytkem ve výši 3,9 miliardy korun. Uvedlo to Ministerstvo financí ČR [MF ČR]. Rozpočet ovlivnilo rozpočtové provizorium, v němž se Česko nachází.

V režimu rozpočtového provizoria nemůže rozpočet státu disponovat vyšší částkou, než je jedna dvanáctina výdajů státního rozpočtu z předchozího roku. V případě letoška to je 157,1 miliardy korun [1885,6 mld. Kč v roce 2021/12]. Důvod, proč Česko hospodaří v režimu rozpočtového provizoria tkví v tom, že nová vláda Petra Fialy [ODS] přepracovává rozpočet navržený bývalou vládou Andreje Babiše [ANO]. Jejím cílem je snížit deficit.

Vláda škrtá do živého, rozčilovala se v ČT Alena Schillerová

A podle posledních zpráv se jí to i daří. Jak uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS], deficit státního rozpočtu pro letošní rok nepřekročí částku 280 miliard korun. Nebude tak 377 miliard korun, jak počítala bývalá vláda. Kabinet Petra Fialy tak uspoří zhruba 97 miliard korun.

Podle ministra Stanjury vláda s největší pravděpodobností ukončí jednání o podobě nového státního rozpočtu v pondělí 1. února. Což značí, že kabinet by mohl nový rozpočet schválit tento týden a následně by zákon o nově nastaveném rozpočtu projednal Parlament. Rozpočtové provizorium samo o sobě není ideální stav. Komplikuje práci institucím, které jsou na něm závislé. A není ani dobrým signálem pro finanční trhy.

Státní rozpočet v lednu 2022

„Poprvé od roku 2019 vykázalo lednové hospodaření státu kladnou bilanci. […] Bližší pohled na data ministerstva financí ovšem zavdává důvody k opatrnému optimismu,“ řekl k výsledkům lednového hospodaření státu hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

MF ČR uvedlo, že letos v lednu příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů a výdaje na tyto projekty dosáhly stejného objemu. A tedy neovlivnily saldo státního rozpočtu. A to se meziročně zlepšilo o 35,4 miliardy korun.

„Jsem rád, že po dlouhých 35 měsících mohu za ministerstvo financí prezentovat přebytek státního rozpočtu. […] Ke kladnému výsledku samozřejmě přispěly mantinely dané rozpočtovým provizoriem, ale také meziročně vyšší daňové příjmy hlavně u daní ze spotřeby,“ uvedl v této souvislosti ministr financí Zbyněk Stanjura.

Zadlužení Česka činí 40,8 % hrubého domácího produktu

Podle MF ČR příjmy státního rozpočtu dosáhly na konci ledna růstu 4,5 procenta [+5,4 mld. Kč]. K tomu nejvíce přispělo inkaso daně z přidané hodnoty [+4,5 mld. Kč]. Výnos daňových příjmů včetně pojistného [+5,3 %, +5,5 mld. Kč] rostl u všech hlavních položek. Výjimkou ale bylo inkaso daně z příjmů fyzických osob placené plátci. Dále podle MF ČR v lednu klesly příjmy z Evropské unie [-1,7 mld. Kč]

Za zmínku pak stojí i inkaso daně z přidané hodnoty [+15,3 %, +4,5 mld. Kč]. To bylo pozitivně ovlivněno oživením ekonomiky. Naopak negativně ho ovlivnilo prominutí daně z přidané hodnoty [prosadila minulá vláda, pozn. red.] na vybrané komodity. Jako jsou energie, vakcíny, testy a respirátory. Ekonomické oživení se podle MF ČR promítlo i do inkasa spotřebních daní. Ty vzrostly o 18,8 procenta [+2,1 mld. Kč].

Výdaje státního rozpočtu v lednu 2022

Objem celkových výdajů stanovených na měsíc leden v režimu provizoria byl vyčerpán z téměř 80 procent. Pro jejich tempo [-19,8 %, -30,0 mld. Kč] byl určující vývoj běžných výdajů [-20,1 %, -30,1 mld. Kč]. Na objemově nejvýznamnějších sociální dávkách [+4,4 mld. Kč] se nejvíce podílely výplaty důchodů [+4,2 mld. Kč]. Do jejich výše se v lednu promítla valorizace o 5,2 procenta.

MF ČR uvedlo, že neinvestiční transfery územním rozpočtům [-27,1 mld. Kč] představovaly hlavní příčinu meziročního poklesu celkových výdajů. Jejich součástí byly hlavně prostředky na platy pedagogických a nepedagogických pracovníků na základních a středních školách [-14,7 mld. Kč].

Zákon o dluhové brzdě je nastaven dost nešťastně, uvedla ČBA

A dále: Na rozdíl od ledna minulého roku, kdy byla vyplacena šestina objemu plánovaného pro regionální školství a čtvrtina prostředků určených pro soukromé školství, směřovala obcím a krajům na tento účel jen dvanáctina požadovaných prostředků.

Podle Víta Hradila je v oblasti neinvestičních transferů nutno říci, že se nejedná o skutečnou úsporu, protože peníze stát vyplatí tak jako tak: „Toto [lednové] pozdržení [transferů] pak celkovou bilanci činí opticky líbivější, než reálně je.“ 

V této souvislosti pak dodejme, že první převod prostředků určených na financování sociálních služeb [12,1 mld. Kč] budou podobně jako v roce 2020 vyplaceny až v únoru.

Úspory v proticovidových podporách

Na druhé straně ale i výrazněji klesly běžné transfery podnikatelským subjektům [-3,7 mld. Kč]. Svou roli hrála meziročně nižší podpora vyplácená firmám v souvislosti s nemocí covid-19. A klesly i transfery příspěvkovým a podobným organizacím [-3,6 mld. Kč].

Paradise Casino Admiral dostalo z Antiviru skoro 227 milionů

Pokles ovlivnily nižší příspěvky na činnost vysokých škol, veřejných výzkumných institucí a příspěvkových organizací, které byly v lednu minulého roku výrazně předfinancované. Nižší byly zatím i odvody vlastních zdrojů do rozpočtu EU [-1,2 mld. Kč]. / Obsluha státního dluhu představovala pro státní rozpočet výdaj meziročně vyšší o 0,4 miliardy korun.

–DNA–

1 komentář

  1. jE TO DIVNÉ A NEPRŮHLEDNÉ Hospodaření státního rozpočtu. Asi byly peníze připraveny na rozkradení. Paní Schillerová by měla vrátit všechny peníze, co prodrbala na svoji prezentaci na sociálních sítích a dalších nekalých praktik. Na tuto ženu a všechny členy a příznivce Ano je nutný audit o hospodaření a kontrola osobních financí. To samé na pana Prymulu.
    Jak je možné, že při takových výdajích co uváděla vláda je hospodaření státního rozpočtu s přebytkem ve výši 3,9 miliardy korun. To si dělá z lidí vláda prdel???
    Doma by nikdo z nich tak nehospodařil. Jinak by hrozila exekuce.
    NEVĚŘÍM VLÁDĚ CO OKRÁDÁ DAŇOVÉ POPLATNÍKY, PĚSTOUNY A DŮCHODCE.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here