V konfliktu na Ukrajině hraje klíčovou roli zemní plyn. Proč?

3362
plyn
Foto: Pixabay.com

V pondělí [7.2.] zasedne americko-unijní Výbor pro energetiku. Jednat má o tom, jak zajistit zemní plyn do zemí EU, pokud napětí na rusko-ukrajinské hranici opět zesílí. Až 40 procent plynu do Evropy totiž proudí z Ruska.

„Spojené státy a Evropská unie spolupracují na zajištění pokračujících a dostatečných dodávkách zemního plynu do unijních zemí z alternativních zdrojů rozmístěných po celém světě, aby se zabránilo plynovému šoku. A to i v důsledku vpádu ruských vojsk na Ukrajinu,“ uvedli ve společném prohlášení americký prezident Joe Biden a prezidentka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Ta rovněž jednala o náhradních dodávkách také s katarským emírem. A nejen s ním nyní jednají zástupci EU. Komisařka EU pro energetiku Kadri Simsonová diskutovala o zajištění dodávek plynu už i v hlavním městě Ázerbajdžánu, Baku.

USA zatrhly plynovod do Evropy. Údajně kvůli Turecku

Pokud Rusko skutečně vpadne na Ukrajinu, na evropském trhu se zemním plynem vypukne rázem velký zmatek. Země Evropské unie jsou na dodávkách ruského zemního plynu totiž závislé, a tak u nich současná politická situace vzbuzuje nemalé obavy. Hledají se alternativní dodavatelé zemního plynu a počítá se, jak dlouho unijním zemím zásoby vůbec vydrží.

Odpovědi na pět základních otázek nabízejí odborníci oslovení bruselským listem Politico v článku 5 questions for the EU if Russia turns off the gas.

Utáhne Rusko kohoutky se zemním plynem?

Úplné zastavení dodávek zemního plynu z Ruska se nejeví jako reálné. „Je vysoce nepravděpodobné, že by Rusko zcela zastavilo dodávky plynu do Evropy – vydělává na tom dost peněz,“ uvedl Mike Fulwood z oxfordského Institutu pro energetické studie.

„I kdyby to dokonce učinili, a dočasně unesli takový výpadek příjmů, ztratili by svoji pověst spolehlivého dodavatele.“

Podle něj v tom sehrávají důležitou roli úvahy USA a některých z unijních zemí – s výjimkou Německa – neuvést do provozu plynovod Nord Stream 2. Případně odpojit Moskvu od mezinárodního platebního systému SWIFT. To všechno jsou karty zvednuté proti Rusku. Jakkoli jsou to ve vztahu k potřebě zemního plynu karty i proti Evropě.

„Pokud by ale Západ odpojil Rusko od systému SWIFT, mohl by Gazprom dodávky zastavit s tím, že by za ně nemohl dostat zaplaceno,“ upozorňuje Fulwood.

Jeden z úředníků EU oficiálně potvrdil: „Jsme připraveni na sankce, ale že se pak musíme připravit na sankce ze strany Ruska, kterému se přirozeně nabízí sektor energetiky.

Přerušení dodávek plynu do Evropy z Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin Evropu několikrát ujišťoval, že Rusko splní své dlouhodobé kontrakty. Podle listu Politico si rád zakládá na pověsti toho, kdo dodržuje podepsané dohody. A také hraje o plynovod Nord Stream 2, u kterého se čeká už jen na schválení německým a unijním regulátorem. Odborníci očekávají, že v provozu by mohl být již v druhé půlce letošního roku.

Ceny plynu jsou rekordní. Srazit by je měl Nord Stream 2

Ukrajina pro zásobování plynem států EU z Ruska přitom není v podstatě ani klíčová. Rusko může zastavit dodávky plynu vedené přes Ukrajinu a své zákazníky v severozápadní Evropě zásobovat podmořským plynovodem Nord Stream vedoucím do Německa. A je tu ještě plynovod Yamal vedený přes Bělorusko. A dodávky plynu do Turecka, Bulharska, Srbska, Maďarska a Chorvatska by mohly proudit plynovodem TurkStream, který rovněž patří do portfolia Gazpromu.

Ukrajina dál bojuje proti ruskému plynovodu Nord Stream 2

„Přerušení dodávek plynu je v případě pokračování krize na Ukrajině nejpravděpodobnější scénář. Skutečnost je, že udržováním dodávek do Evropské unie během zimní topné sezóny na sjednaném minimu Rusko vyvíjí na unii tlak,“ uvedl ředitel konzultační agentury Eurasia Group Henning Gloystein.

Co když ale Rusko dodávky plynu opravdu přeruší?

Pokud je ale mylný předpoklad, že Rusko dodávky plynu nezastaví, jak dlouho pak Evropa vydrží se stávajícím plynem? Podle bruselského think tanku by unie s plynem odteď vydržela nejdéle do dubna. Pak ji zásoby klesnou na kritické minimum. Při dlouhodobě nižších teplotách Evropa vydrží maximálně do konce března.

Trochu času by země získaly přechodem z plynu na využívání topného oleje a uhlí. Drastičtější možností by bylo omezení průmyslové výroby, snížení vytápěcí teploty ve veřejných prostorách nebo přemístění zaměstnanců na home-office.

„V krátkodobém výhledu a za předpokladu, že bereme EU jako celek, by unie mohla zastavení dodávek plynu z Ruska přežít,“ uvedl Bruegel.

EK uznala jádro a plyn jako přechodové zdroje green dealu 

Jiní zase počítají, že by k vyčerpání rezerv na nulu ani nedošlo. Plyn by byl nerovnoměrně distribuován v rámci kontinentu. Což by ale vystavilo nebezpečí zranitelnější země střední a východní Evropy.

„A také není vůbec jisté, jak by reagovaly lépe zásobované země jako Itálie a Německo, které mají teď největší rezervy. Jestli by byly ochotné se o plyn podělit s ohroženými sousedy,“ dodává list Politico.

Komu bude zemní plyn chybět vůbec nejvíce?

Odpověď hledejme ve spotřebě ruského plynu v EU. Finsko, Litva, Estonsko, Bulharsko, Slovensko, Srbsko a Česko odebíraly v roce 2020 z Ruska více než dvě třetiny své spotřeby zemního plynu, jak vyplývá ze zprávy unijní asociace energetických regulátorů.

Oproti tomu Rakousko, Řecko, Německo, Itálie, Lotyšsko, Polsko, Maďarsko a Slovinsko spoléhaly na ruské dodávky plynu ze 40 procent.

Krizová simulace provedená operátory evropské sítě plynovodů ENTSOG ukázala, že by se dvouměsíční zimní výpadek dodávek plynu přes Ukrajinu dal zvládnout. Ovšem pouze v případě, že zůstanou v provozu plynovody Nord Stream a TurkStream a plyn dále povede i z Norska. Navíc ještě za předpokladu, že bude k dispozici také zkapalněný zemní plyn [LNG].

Podle tohoto scénáře by Rakousko, Česko, Dánsko, Srbsko, Polsko, Itálie, Rumunsko a Švédsko musely snížit spotřebu o zhruba sedm procent. A zdroje LNG v Belgii, Francii, Srbsku, Itálii, Británii a Nizozemí by musely zvýšit dovoz na svá maxima, aby výpadek ruského plynu nahradily.

Avšak žádný z unijních scénářů simulace dodávek dosud nezohlednil možnost, že by Rusko zastavilo veškerý vývoz přes všechny plynovody, podotýká Politico.

Jaké země mohou zvýšit dodávky? A co LNG z USA

Je pak zcela nepravděpodobné, že by dodávky zvýšilo Nizozemsko. Čerpání plynu z Groningenského naleziště totiž ohrožuje zemětřesení a země čelí protestům místních obyvatel. A ani Norsko nebo Ázerbajdžán toho nejsou v krátké době schopny.

Alžírsko by mělo možnost zvýšit dodávky do Španělska plynovodem Maghreb-Europe [GME]. Nicméně tomu od loňského října brání spory s Marokem.

V současné době USA posílají do Evropy zhruba 70 procent své produkce zkapalněného zemního plynu LNG, to ve srovnání s 30 procenty v loňském roce. A to díky jeho vyšším cenám na evropských trzích, jak uvedl plynařský analytik S&P Global Platts James Huckstepp.

„V uplynulých měsících se dodávky LNG do Evropy podstatně zvýšily. A udrží je nejméně do března a možná i déle,“ uvedl.

Situace na Ukrajině je klidná, tvrdí zástupci CzechTrade

Katar by rovněž mohl navýšit stávající dodávky plynu, i když je dost nepravděpodobné, že na to má kapacity. Ledaže by odložil plánovanou údržbu těžebního zařízení, poznamenal Huckstepp.

„Zcela realisticky LNG nemůže pokrýt více než čtvrtinu případného výpadku dodávek plynu z Ruska,“ uvedl.

Evropská unie rovněž uvažuje o přesunu dodávek z dlouhodobých kontraktů asijských kupců. Hlavní je přitom být co možná nejpružnější, radí odborníci.

Michal Achremenko

1 komentář

  1. V Rusku jsou zdroje,je to země která má budoucnot.A že si svoje zdroje nechce nechat vydrancovat,je pochopitelné.Stále to bude nejlevnější plyn pro spekulanty v EVROPĚ.A USA je daleko,to ví každý.Spekulanti s plynem si nenechají od USA dlouhodobě diktovat,tak to nějak chodí.Evropské banky,které spolu financovaly Nord Stream 2 by také rádi měly své jisté.Musíme si uvědomit,že USA tahá za kratší konec,a těch pár vojáků co sem poslali,to je výsměch realitě.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here