Erdogan bojuje s covidem a Turecko s 48,7% inflací

303
Erdogan
Istanbulský chrám Hagia Sofia. / Foto: Pixabay.com

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že se nakazil covidem. Nemoc se u něj dle jeho slov projevuje mírně. Mírná ale už není inflace v Turecku, která v lednu vystoupala na 48,7 procenta.

Média spekulují o tom, kde se turecký prezident nakazil. Poukazují přitom na to, že ve čtvrtek Erdogan jednal se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. 84milionové Turecko tento týden zaznamenalo vzestup šíření nákazy a poprvé překonalo 100 000 případů denně. Rekordní přírůstky eviduje také Ukrajina. S jejími 44 miliony obyvateli za poslední den přibylo 42 533 nových případů koronavirové nákazy.

„Poté, co jsme pocítili lehké příznaky, jsme já a moje žena měli pozitivní test na covid-19,“ prohlásil podle světových agentur Erdogan, který dodal, že bude pracovat z domova.

Erdogan má za sebou rušný týden. Ve čtvrtek vyrazil na Ukrajinu jednat s tamními představiteli o krizi s Ruskem. Setkal se mimo jiné s ukrajinským prezidentem Zelenským. Nabídl se jako prostředník mezi oběma zeměmi.

Inflace v Turecku v lednu vyšplhala na 48,7 procenta

Covid ale není jediný problém, který turecký prezident aktuálně řeší. V zemi se mu hroutí jeho plány na oživení ekonomiky, aniž by tu neparalyzovala vysoká inflace. Ta totiž letos v lednu v Turecku vystoupila na 48,7 procenta a dostala se nejvýše za téměř 20 let. V prosinci byla na 36,1 procenta. Lednový výsledek tak překonal všechna očekávání analytiků, kteří tipovali inflaci ve výši 46 procent.

Inflace v Turecku je 36,08 procenta. Zdražují potraviny i doprava

Výrazný vzestup inflace v Turecku dokresluje skutečnost, že zhruba před rokem byla na 14,9 procenta. Letošní leden je zároveň osmým měsícem v řadě, kdy se míra inflace zvyšuje. Nejvíce se na růstu cen podílely ceny za dopravu, které meziročně vzrostly o 68,9 procenta. Následují potraviny a nealkoholické nápoje, kde růst činil 55,6 procenta, dále vybavení domácností s růstem o 54,5 procenta.

Centrální banka je přitom pod silným politickým tlakem. Prezident Erdogan ji v minulosti několikrát donutil snížit úrokové sazby, a to přes rychle rostoucí inflaci v zemi. On sám je totiž nepřítelem jejich zvyšování. Podle něj nic neřeší a pouze mu kazí jeho plány na hospodářské oživení.

Erdogan hraje o znovuzvolení i obnovu turecké ekonomiky

Ruku v ruce s růstem cen jde pokles kurzu turecké liry, která v prosinci oslabila až nad 18 lir za dolar. V současné době se pohybuje kolem 13,57 liry za dolar. Turecká centrální banka začala od loňského podzimu také snižovat základní úrokovou sazbu, která od srpna do prosince klesla o pět procentních bodů na 14 procent.

Erdogan covid má, Zelenský covid ale nemá, uvedla Ukrajina

Avšak zpět ke covidu, jímž se turecký prezident nakazil. Zelenského mluvčí podle deníku Ukrajinska pravda oznámil, že prezident se před setkáním s Erdoganem na koronavirus otestoval s negativním výsledkem. V den schůzky se však nákaza prokázala u šéfa Zelenského kanceláře Andrije Jermaka. Zatím není jasné, zda se ukrajinský prezident bude muset odebrat do karantény. Navíc v úterý 8. února má Zelenskyj přijmout v Kyjevě šéfa české diplomacie Jana Lipavského.

V konfliktu na Ukrajině hraje klíčovou roli zemní plyn. Proč?

Sám Erdogan proti covidu-19 dostal tři dávky očkování. V celém Turecku pak má očkování dokončeno zhruba 62 procent obyvatelstva. Zpočátku země používala především preparát čínské společnosti Sinovac, později nakoupila vakcíny od společností Pfizer/BioNTech. Koncem loňského roku turecké úřady schválily pro nouzové použití také domácí vakcínu TurkoVac.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here