Letos počítejme s inflací poblíž 10 %, tvrdí ekonomové z bank

350
ekonomove
Foto: Redakce FinTag.cz

Ekonomika letos poroste pomaleji, než jsme předpokládali loni v listopadu. To je hlavní sdělení nové makroekonomické prognózy České bankovní asociace [ČBA]. Inflaci ekonomové bank letos očekávají na úrovni deseti procent.

Ekonomové České bankovní asociace snížili odhad růstu tuzemské ekonomiky pro letošní rok z 3,9 na 3,7 procenta. Jako klíčový problém pak označili inflaci, ale i dlouhodobě neflexibilní tuzemský trh práce.

„Růst ekonomiky v letošním roce podpoří obnovená investiční aktivita, export, a také spotřeba domácností. Ta však bude následkem vyšší inflace slabší, než čekala předchozí listopadová prognóza,“ uvádí ČBA.

Základní úroková sazba je už 4,5 %. ČNB ji znovu zvedla

Inflaci v letošním prvním pololetí tipuje na hranici 10 procent. To, jak to bude s inflací, podle nich ukáže již její lednová hodnota, kterou Český statistický úřad [ČSÚ] zveřejní zkraje příštího týdne.

Inflace v prosinci byla 6,6 procenta. V lednu má být už 9 %

Podle ekonomů ČBA inflace klesne ke zhruba pěti procentům až koncem letošního roku. A v příštím roce podle nich bude pod třemi procenty.

„Zpomalování inflace patrně umožní ČNB začít v druhé polovině letošního roku snižovat sazby. Základní úroková sazba centrální banky by koncem příštího roku měla být již jen mírně nad 3 procenty,“ upřesňuje prognóza.

Skutečnosti pro a proti ekonomice

Energetická situace v Evropě se podle ekonomů ČBA nezlepšuje tak rychle, jak loni mnozí doufali. Normalizaci cen energií brzdí i pokračující geopolitické napětí na rusko-ukrajinské hranici. To drží ceny zemního plynu nahoře a v případě eskalace napětí lze očekávat jeho zdražení. Zároveň rostou ceny ropy. Přetrvávají také problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích a patrně dle ČBA přetrvají v průběhu celého letošního roku. První pololetí ovlivní zcela jistě.

V konfliktu na Ukrajině hraje klíčovou roli zemní plyn. Proč?

Na druhé straně k růstu ekonomiky přispěje spotřeba domácností. Ta by ale měla oproti poslední prognóze ČBA růst pomaleji, a to právě kvůli růstu inflace, která sníží reálné příjmy domácností. Část spotřeby může být kompenzována rozpouštěním nahromaděných úspor.

Dalším plusem pak má být zlepšení obchodní bilance, respektive českého exportu, doufají ekonomové ČBA. Ve prospěch jejich odhadu hovoří poslední průzkum hospodářského institutu Ifo. Ten ukázal, že německý průmysl má aktuálně nejvíce zakázek za více než 40 let. A současné kontrakty stačí na další 4,5 měsíce. Objem nevyřízených zakázek je zvláště vysoký u výrobců a dodavatelů automobilů, ve strojírenství a u výrobců zařízení pro zpracování dat. Naopak nejméně zakázek vykazují dle průzkumu tiskaři.

Průmysl v prosinci klesl, stavebnictví rostlo. Bilance je v záporu

Ekonomice by měla pomoci i obnovená investiční aktivita. Fixní investice by měly po stagnaci z roku 2021 dle ČBA růst o 5 procent. K tomu přispěje snaha zrychlit investiční aktivitu po slabším roce 2021 po odeznění problému v dodavatelských vztazích a také cyklem čerpání EU fondů.

Mzdy a dlouhodobě neutěšený trh práce

Trh práce dle prognózy ČBA letos zůstane jednou z hlavních bariér růstu firem. Podle ní nedostatek pracovníků označuje jako problém stále více společností, ačkoli do popředí se loni dostal nedostatek materiálů.

„Vývoj nezaměstnanosti byl i loni nakonec spíše příznivý, což posunulo odhady nezaměstnanosti pro letošní rok směrem dolů. Letos se tak předpokládá pokles podílu nezaměstnaných osob v průměru na 3,3 procenta po loňských 3,8 procenta. Další mírný pokles předpokládáme i v roce 2023, a to na 3,1 procenta,“ uvádí prognóza ČBA.

Nezaměstnanost vzrostla jen mírně. Firmy tak mají dál problém   

To je jen nepatrně vyšší hodnota, než byla v předpandemickém roce 2019 [2,8 % dle MPSV]. Ačkoli průměrné mzdy podle ČBA porostou o 6 procent, nebudou kompenzovat rychlý růst cen. Což značí, že reálné mzdy tak o 1 procento klesnou.

Koruna už příliš posilovat nebude, myslí si ekonomové

Navzdory citelnému růstu úrokových sazeb a vyšší atraktivitě koruny v očích zahraničních investorů ČBA nepředpokládá výraznější posílení koruny. Koncem letošního roku by se měla dle jejich konsenzu pohybovat kolem úrovně 24,3 Kč za euro. V příštím roce má být kurz koruny 24 Kč za euro. Nejoptimističtěji vidí kurz koruny ekonomové ČBA v závěru příštího roku, a to u hranice 23,5 Kč za euro.

Tomas Michálek: FED bude rozumný, opatrný a pomalý

Spíše mírné posílení koruny v příštím roce vychází z očekávaného snižování sazeb ČNB. A to ztlumí atraktivitu koruny vůči zahraničním měnám. Vzhledem k rychlejšímu posílení koruny začátkem letoška se ale již nyní průměrný kurz posunul na 24,50 Kč za euro oproti 24,90 za euro v listopadové prognóze ČBA.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here