Ceny kávy atakují historické rekordy i na začátku letoška

547
ceny_kavy
Coffea arabica je stálezelená rostlina u nás známá jako kávovník arabský. Rostlina pochází z Afriky, z horských oblastí Etiopie, jihovýchodního Súdánu a Jemenu. V jihozápadní Etiopii se začala pěstovat přibližně před 1 200 až 1 500 lety v dnešní provincii Harar. / Foto: Pixabay.com

Káva na komoditních trzích dále zdražuje. Přičemž již loni její cena vzrostla o 76 procent. Což bylo nejvíce za posledních deset let. A jak vyplývá z posledních dat, ceny kávy neklesají, ale stále rostou.   

Podle analytiků za zvyšujícími se cenami kávy stojí především problémy dodavatelských řetězců a špatné počasí v zemích, které kávu produkují. Jen od začátku letošního roku káva posílila o další desetinu do blízkosti úrovně 2,50 USD [cca 53,6 Kč] za libru. Přitom nic nenasvědčuje ke změně trendu. Špatné počasí v Brazílii trvá a ceny kávy mohou ještě minimálně měsíc pokračovat v růstu. To až do doby, než v Jižní Americe skončí období dešťů.

„Celý trh s kávovými boby se v roce 2019 dostal do obrovského přebytku a cena reagovala poklesem. Pandemie situaci v sektoru dále zhoršila. Nyní naopak poptávka převažuje nad nabídkou. Tomu pomohlo zotavení světové ekonomiky, uvolnění restrikcí a obecný růst poptávky po kávě,“ přidává souvislosti k růstu cen kávových zrn hlavní analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

Upozorňuje, že Brazílii jakožto největšího producenta kávy loni postihlo nejdříve sucho, poté mráz a nyní zemi sužují vydatné deště. Cena kávy tak koncem loňského roku vzrostla až na dvojnásobnou úroveň ve srovnání s počátkem roku 2021.

Nejde jen o cenu kávy, ale o celkové zdražování

Trh s kávovými zrny již pochopitelně zaujal spekulativní investory. Mnozí z nich sází na další růst ceny. Tipují, že po problémech v dodavatelských řetězcích se do produkce kávy promítne špatné počasí v Brazílii. Přičemž s problémy se potýkají i další její významní producenti, jako jsou Vietnam, Indonésie, Kolumbie, Indie, Etiopie a další země. Nicméně nejde pouze o cenu kávy jako takové. Do obchodu s ní se promítá i globální inflace. To je zdražování dopravy, energií, lidské práce, ale třeba i obalových materiálů.

Růst zásilkového prodeje ukazuje na potřebu udržitelných obalů

„Pod tlakem se tak mohou ocitnout společnosti jako Nestlé, J.M. Smucker nebo Starbucks, které jsou nuceny přenést vyšší ceny na koncového zákazníka. Na druhou stranu se Nestlé podařilo za celý rok 2021 vyhnout maloobchodnímu růstu ceny kávy. Podobně Starbucks v říjnu oznámil, že má zabookované ceny kávy na dalších 14 měsíců a mnohem více společnost trápí růst cen ostatních vstupů,“ hodnotí situaci Jiří Tyleček.

Globální inflace se tak spolu s růstem cen kávy podle něj dříve či později promítne i do jejích cen pro koncové spotřebitele. Už dnes tak některé kavárny ve Spojených státech zaznamenaly meziroční růst ceny espressa až o 25 procent.

7,5% inflace v USA překvapila. Pozornost se upírá k FEDu

A svou roli sehrála pandemie. Pro příklad přitom není třeba chodit do USA. Například kavárenský řetězec Costa Coffee v polovině loňského roku uzavřel všechny své kavárny na Slovensku, kam vstoupil v roce 2019.

„Několikaměsíční lockdowny a uzavření kaváren bylo z dlouhodobého hlediska neudržitelné. I v této době jsme museli platit nájmy a další fixní náklady,” vysvětlil rozhodnutí firmy ředitel Costa Coffee v ČR a na Slovensku Aleš Fránek.

O další ceně kávy na burzách rozhodne březen

Avšak zpátky na komoditní trhy. Podle analytiků hedge fondy a spekulativní investoři loni doslova vtrhli na trh s kávovými zrny. Dlouhé futures pozice se proto koncem minulého roku dostaly na nejvyšší úrovně za posledních pět let. Káva tak má za sebou výrazný růst.

Potraviny na komoditních trzích jsou na pětiletém maximu

Avšak další cenové pohyby závisí na vícero okolnostech. Stěžejní dopady bude mít vývoj počasí v hlavních pěstitelských oblastech Brazílie. Kritické období pro cenový vývoj kávy je pak druhá polovina března, kdy v Brazílii obvykle končí období dešťů.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here