Potraviny na komoditních trzích jsou na pětiletém maximu

642
potraviny
Foto: Pixabay.com

Potraviny na komoditních trzích dále zdražují. Bloomberg Agriculture Index, který sleduje koš futures na hlavní potravinářské komodity, aktuálně dosáhl svého nového pětiletého maxima.

Podle Organizace pro výživu a zemědělství [UN FAO] vzrostla cena globálního koše klíčových potravinářských položek za poslední rok o více než 31 procent. Aktuálně rekordně vzrostly zejména ceny kávy, sójových bobů, pšenice a cukru. Podle analytiků nelze vyloučit, že v nadcházejícím roce budou potraviny hlavní hnací silou inflace. Situaci z hlediska Evropy aktuálně komplikuje i výrazné oslabení eura proti dolaru.

„Síla dolaru je patrná zejména vůči euru, které se propadlo až na 16měsíční minimum. Může za to rostoucí hrozba opětovných lockdownů po celém kontinentu, brutálně vysoké ceny plynu a elektřiny, které brzdí růst, a nové problémy na východních hranicích,“ potvrzuje hlavní komoditní stratég Saxo Bank Ole Hansen.

Oslabující euro přitom srazilo i v minulých dnech posilující korunu. Ta se již v pátek propadla z úrovně 25,20 CZK/EUR v minulých dnech na 25,40 CZK/EUR.

Po průmyslu a stavebnictví akcelerovaly ceny už i v zemědělství

Ole Hansen k vývoji na komoditních trzích dodává, že situaci na nich dále silně ovlivňuje růst cen energií, paliva, pohonných hmot a hnojiv. Dále svou roli sehrává i zahlcení globálního systému zásobování, za které mohou přecpané přístavy a nedostatek pracovních sil.

„Problém bylo i loňské problematické počasí, které ovlivnilo produkci právě potravin,” dodává stratég Saxo Bank.

Nezdražují jen potraviny, ale i kovy a emisní povolenky

Situaci na komoditních trzích podle analytiků dále determinuje rychle rostoucí poptávka po průmyslových kovech. Ta je vyvolaná hlavně zelenou transformací v Číně a Evropě a výkyvy, které vyvolává v ekonomice. A klíčová je i Čína, která byť roste, tak vývoj její ekonomiky není zdaleka tak plynulý, jak se očekávalo.

Číňané bojují s nedostatkem uhlí i auty bez karaoke

Za zmínku stojí i dnešní rekordní ceny emisních povolenek. Ty vůbec poprvé překročily hranici 70 eur [cca 1 780 Kč] za tunu. Do ceny se promítlo chladné počasí a také nižší výkon větrných elektráren. Tím stoupla výroba energií pomocí fosilních paliv a následně se zvýšila poptávka po povolenkách. Přitom ještě letos v květnu se o rekordu emisních povolenek mluvilo u ceny 50 euro za tunu. Je to právě systém obchodování s povolenkami, jenž se významně podílí na růst cen energií v Evropě.

Je to Německo, kdo žene ceny elektřiny vzhůru, píše Politico

Klíčový je také vývoj ropy. Ta jediná v posledních týdnech ztrácí na ceně. Dobrá zpráva to ale není, protože reaguje na útlum ekonomiky a hrozby dalších lockdownů v Evropě. Cena ropy Brent se nyní pohybuje na úrovni 78 USD za barel.

„Poté, co cena klesla pod 80 USD za barel, je zde riziko dalších ztrát a poklesu směrem k trendové linii podpory, která se nyní nachází na 73 USD,“ upřesňuje Hansen.

Dodává, že riziko dosažení 100 USD za barel, o němž se tolik spekulovalo, se pro nejbližší dobu rozplynulo jako pára nad hrncem a nastoupil vybalancovanější scénář. Upozorňuje i na poslední měsíční zprávy organizací EIA a IEA o ropných trzích. Ty naznačují jen mírné riziko dalšího zvyšování cen.

Zlato, stříbro a měď

Podle analytiků po technickém průlomu z minulého týdne se zlato aktuálně obchoduje v pásmu mezi 1850 a 1870 USD. To značí, že navzdory silnějšímu dolaru začalo vykazovat známky zpomalení.

„Tento drahý kov se ale nejspíš dokáže silnějšímu dolaru bránit i nadále, a to díky vysoké inflaci, která už v USA dosáhla 6,2 procenta,“ myslí si Hansen.

Podle něj mají problémy i další kovy, jako stříbro a platina. Měď se dle jeho slov už od března obchoduje v úzkém pásmu. Chybí jí momentum a kvůli rozporuplným fundamentům ochladl zájem investorů natolik, že počet otevřených pozic v měděných futures na LME klesl na devítileté minimum.

V této souvislosti Hansen dále upozornil na to, že 24. listopadu se v Chile koná první kolo prezidentských voleb. Vzhledem k podílu, který má Chile a jeho bezprostřední soused Peru na globální produkci mědi, bude výsledkům věnována značná pozornost.

„Spekuluje se totiž, že levicově smýšlející kandidát zvýší těžařským koncernům daně, aby získal prostředky na zelený vodík a snížení společenské nerovnosti,” upozornil komoditní stratég Ole Hansen.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here