ČR poslala Ukrajině zbraně za 600 mil. Kč. O dalších se jedná

1071
Ukrajine
Ilustrační foto: Pixabay.com

Česko na Ukrajinu dosud poslalo vojenský materiál za více než 600 milionů korun. Další dodávky vojenského materiálu jsou v jednání. Vojenský materiál chce darem Ukrajině poskytnout i tuzemský obranný průmysl.

O tomto daru bude ministryně obrany Jana Černochová [ODS] se zástupci českých zbrojních firem jednat ještě tento týden. Tuzemští zbrojaři avizovali již v neděli [27.2.], že odvětví je připraveno maximálně navýšit a využít své kapacity. Nakonec uvedli, že Ukrajině poskytnou palné zbraně, munici a výstroj za cca 17 milionů korun.

O další možné pomoci Ukrajině ministryně Černochová jedná také s armádou. Ministerstvo obrany ČR [MO ČR] potvrdilo, že v poslední dodávce vojenského materiálu poslalo na Ukrajinu 160 protiletadlových raket za 38,5 milionu korun. Dosud na Ukrajinu ministerstvo poslalo vojenský materiál za více než 600 milionů korun. Česká vláda rozhodla, že Ukrajině daruje zdravotnický materiál z armádních zásob za zhruba 21 milionů korun.

MZ ČR: Nekoordinovaná pomoc Ukrajině ztěžuje situaci

V minulých dnech Česko na Ukrajinu již přepravilo 4 000 dělostřeleckých granátů za 36,6 milionu korun a tisíce pušek a pistolí s miliony nábojů za 188 milionů korun. Za 400 milionů korun Česko na Ukrajinu vyvezlo i těžkou techniku. Dodávku z bezpečnostních důvodů MO ČR blíže nespecifikovalo.

Významná je i sbírka ukrajinské ambasády

Další vojenský materiál míří na Ukrajinu díky finanční sbírce ukrajinské ambasády v Česku. Lidé mohou přispívat na účet 304452700/0300. Ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis uvedl, že lidé, firmy a organizace od soboty na účet zaslali 316 milionů korun.

Množství zaslaných peněz ocenil prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR [AOBP ČR] Jiří Hynek. AOBP již vyzvala českou veřejnost, aby na účet ti, kdo mohou přispěli.

„Ozbrojené síly a domobrana Ukrajiny nyní urgentně potřebují vojenský materiál pro obranu svých domovů, vlastní země a národní suverenity. Zastupitelský úřad a Úřad přidělence obrany Ukrajiny v Praze má seznam konkrétních požadavků ukrajinské armády, který lze ihned pořídit od českých firem,“ uvádí na stránkách AOBP ČR.

Český obranný průmysl je opět na špičce, říká Lubomír Kovařík

Současně upřesňuje, že za shromážděné finanční prostředky zastupitelský úřad Ukrajiny vybere obranný materiál ve spolupráci s obrannými experty a zástupci Obranné sekce Hospodářské komory ČR a AOBP ČR.

Hynek dále upřesnil, že rychlé dodávky vojenského materiálu na Ukrajinu aktuálně limitují problémy v odběratelsko-dodavatelských řetězcích a těžkopádná legislativa. Podle něj se v současné době v České republice nedají sehnat například neprůstřelné vesty nebo helmy. Důvod je, že je české firmy vyrábějí z materiálů dovážených z ciziny.

„Teď, kdy by potřebovaly navýšit výrobu, tak k tomu nemají prostředky,“ řekl.

Za příčinu označil, že stát tento materiál nakupuje na základě nejnižší ceny a nepodporuje jejich plnou výrobu na českém území. Nedostatkem vest se zabývají už i české úřady.

„Prověřujeme naše sklady kvůli více komoditám,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan [STAN] na dotaz, zda policie má zásoby neprůstřelných vest ve svých skladech.

Vojenskou pomoc Ukrajině podpořil prezident Zeman

Jiří Hynek o vojenské pomoci Ukrajině jednal i s prezidentem Milošem Zemanem. Informoval ho o tom, co dělá AOBP ČR ve prospěch dodávek vojenského materiálu od českých firem pro Ukrajinu.

„Co máme skladem. Co jsme schopni dodat,“ uvedl Hynek.

Rusko musíme totálně odříznout, říká bezpečnostní analytik

Podle jeho slov nyní funguje pro tuzemský zbrojní export na Ukrajinu zrychlené licenční řízení: „Vítám to, ale myslím si, že je dobrý pro menší dodávky. Ty klíčové dodávky, tam musí rozhodovat vláda.“

Prezident Zeman dle něj vyjádřil českému obrannému průmyslu v jeho aktivitách podporu.

–ČTK/DNA– 

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here