Už i Němci apelují na země OPEC, aby těžily více ropy

1560
OPEC
Foto: Pixabay.com

Německý ministr hospodářství Robert Habeck vyzval Organizaci zemí vyvážejících ropu [OPEC] ke zvýšení těžby. Cíl je zajistit dostatek dodávek ropy pro Evropu, když ta nyní z Ruska odebírá 30 procent plynu.

Ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck apeloval na OPEC v době své návštěvy Spojených arabských emirátů [SAE]. Zároveň prohlásil, že země z oblasti Perského zálivu by se neměly snažit vydělávat na sankcích, které západní země uvalily na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu.

„Nežádám je, aby se k sankcím připojily. Ale žádám je, aby z evropských a amerických sankcí neprofitovaly,” uvedl Habeck.

Upozornil, že právě válka na Ukrajině vedla k růstu cen ropy kvůli obavám z přerušení dodávek suroviny z Ruska. Ministr Habeck již dříve uvedl, že Německo je na rozdíl od USA, Kanady a mnoha evropských zemí ve zvláštní pozici, protože je s Ruskem propojeno produktovody a ruské suroviny nenahradí ani lodní zásobování.

60 % Němců nechce plyn z Ruska. Nejde to, píše jim ministr

Avšak dodal, že pozice Německa je v oblasti importu ropy a plynu složitá i z toho důvodu, že je přes něj těmito surovinami zásobována velká část Evropy. Uvedl, že již letos na podzim může mít Německo zajištěné zásoby ropy a plynu mimo Rusko.

Přesto dodal: „Pracujeme ale 24 hodin denně a sedm dní v týdnu na tom, abychom se co nejrychleji dostali ze svorek ruského importu, ale v takové pozici ještě nejsme. V řádu týdnů a měsíců to můžeme změnit, ale ne v řádu hodin.“

Kdo by mohl přidat ve vývozu ropy

Podle vedoucího pracovní komise pro paliva České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu [ČAPPO] Václava Louly by mohla v těžbě ropy přidat zejména Saudská Arábie, SAE a možná Írán. To za předpokladu, že na obchod s ropou z Íránu uvolní sankce Spojené státy. Ty je na zemi uvalily kvůli Íránské jaderné smlouvě JCPOA [Joint Comprehensive Plan of Action] v roce 2018. Tyto sankce Írán ale obchází tím, že vyváží íránskou ropu označovanou za ropu jiných zemí.

Václav Loula pro FinTag.cz potvrdil, že hlavní důvod růstu cen pohonných hmot je právě nedostatek ropy na světových trzích: „Proto rostou ceny pohonných hmot. Protože obchody s ruskou ropou váznou. Ruská ropa se do Evropy dováží ropovody přes Ukrajinu. To zatím bez problémů. Ale také se dováží tankery do dalších přístavů v Evropě, kde jsou přijímána opatření nepřijímat ruskou ropu. A OPEC v současné době, což má více důvodů, nechce výrazně zvýšit produkci ropy. Poptávka po palivech roste. Což je vidět i na burzách. Jedná se o extrémní nárůsty cen v USD. […] Výsledek vidíme na cenách u čerpacích stanic.“

Vysoké ceny paliv nemají za aktuální situace řešení

Dobrá zpráva naopak podle něj je, že Česká republika prozatím drží zásoby na 90 dnů bez toho, aniž by z nich čerpala. Byť by se možná vážně zamyslel i nad zvýšením strategických zásob v potřebné struktuře. Podle něj se Evropa bez ropy i navzdory svým cílům v odklonu od fosilních zdrojů energie neobejde. Což platí také pro Česko.

„Nevýhoda je, že nemáme moře, tedy musíme spoléhat na ropovody v Evropě a nové obchodní smlouvy na dodávky ropy z jiných teritorií,“ dodává.

OPEC k vyšší těžbě vyzvaly už i Spojené státy

OPEC [Organization of the Petroleum Exporting Countries] je mezivládní organizace sdružující 13 zemí exportujících ropu. Sdružení koordinuje ekonomickou politiku členských zemí, a to zejména v oblasti vyjednávání s ropnými společnostmi ohledně objemu produkce a cen ropy. Organizace sídlí ve Vídni.

Členské země OPEC kontrolují 75 procent veškerých světových ropných zásob. V celosvětovém měřítku zajišťují jednu třetinu veškeré ropné produkce a celou polovinu z objemu vývozu ropy.

Mezi členy OPEC patří: Alžírsko [od 1969], Angola [od 2007], Gabon [nově od 2016], Irák [od 1960], Írán [od 1960], Konžská republika [od 2018], Kuvajt [od 1960]. Dále pak do organizace patří Libye [od 1962], Nigérie [od 1971], Rovníková Guinea [od 2017], Saudská Arábie [od 1960], Saudská Arábie [od 1960], Spojené arabské emiráty [od 1967] a Venezuela [od 1960].

XTB: Cena ropy může vyšplhat až na 130 dolarů za barel

Nově byly do organizace přizvány Bolívie, Súdán a Sýrie. Členství aktuálně zvažuje Brazílie kvůli nově nalezené ropě v Atlantiku. Dodejme, že k rychlejšímu zvyšování produkce s cílem omezit růst cen členské země OPEC vyzvaly i Spojené státy. Ty navíc uvolnily své zásoby ropy, aby stlačily cenu ropy na světovém, ale především pak na svém trhu.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Přišel předběžný Bod zlomu….,ropa a plyn je, ale čím dál ve větších hloubkách, nebo až v Arktidě a podobně…A také těžaři si zvykli na vyšší ceny, současné ceny už asi budou normou…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here