Jarní Sběratel se vrací. Po Tata Bojs připomene Rolling Stones

462
Sberatel
Tata Bojs na jarním veletrhu Sběratel v roce 2019. / Úvodní foto i reprint archu známek: Jindřich Jirásek, Double Impact

Jarní veletrh Sběratel po výpadku kvůli covidu letos opět přivítá sběratele v pražském hotelu Olympik. Protože se burzy a veletrhy loni nekonaly v celé Evropě, na český veletrh míří i velký počet zahraničních prodejců.

Veletrh Sběratel nabídne návštěvníkům již tento týden [25.3. až 26.3.] i atraktivní doprovodný program. To základní ale zůstává. Nomenklatura veletrhu pokrývá poštovní známky, mince, bankovky, pohlednice, staré akcie, karty a další sběratelský materiál.

„Po měsících strádání, kdy jsme seděli jen u obrazovek počítače, máme nyní, my sběratelé, možnost koupit nový materiál od předních domácích i zahraničních vystavovatelů. A protože většina velkých oborových veletrhů a burz byla v západní Evropě v zimě a na podzim loňského roku zrušena, je o pražskou akci mezi vystavovateli velký zájem,“ říká Jindřich Jirásek ze společnosti Double Impact, která veletrh pořádá.

Potvrzuje, že veletrh doprovodí mnoho speciálních akcí. Do prodeje půjde například sběratelská bankovka ze série Zlatá sbírka Václava Zapadlíka, tentokrát s automobilem Rolls – Royce Phantom III z roku 1938.

„Premiéru na veletrhu bude mít také sběratelský přítiskový arch Jawa 250 / 559 panelka´ z 60 let [viz arch vpravo, pozn. red.]. A i sešitek vlastních známek ´Pravěk v Čechách´ s motivy pravěkých zvířat od našich devíti předních výtvarníků, kteří navazují na odkaz slavného Zdeňka Buriana,“ dodává Jindřich Jirásek.

Na příležitostné přepážce České pošty návštěvníci získají poštovní razítko s motivem jediného českého dinosaura s názvem „burianosaurus augustai“.

Sběratel lidem nabízí možnost si nechat ocenit sbírky

K dispozici budou na veletrhu opět oblíbené služby bezplatného oceňování sbírek. Ty nabízí Svaz českých filatelistů, Česká numismatická společnost, Muzeum cenných papírů, Klub sběratelů autogramů nebo Klub sběratelů kuriozit.

Na posledním jarním Sběrateli měla premiéru dopisnice věnovaná skupině Tata Bojs [viz úvodní foto, pozn. red.]. Letos veletrh připomene skupinu Rolling Stones, která slaví 60 let od založení, na různých sběratelských artefaktech. Například nových poštovních známkách britské pošty, jež budou na akci taktéž v prodeji.

Stones: Koncert s Charliem už si hnědým cukrem neosladíme

Upřesněme, že hitem úspěšného prvního ročníku jarního Sběratele v roce 2019 bylo vystavené album poštovních známek zpěváka Freddie Mercuryho. Do Prahy ho zapůjčilo Britské poštovní muzeum a přijel s ním i kurátor muzea Stuart Aitken.

Jarní veletrh Sběratel s Freddiem Mercurym oslovil tisíce lidí

Vstup na veletrh je zdarma pro všechny ženy a děti. Symbolickou korunu pak platí za vstup muži, pokud se ale stanou členy Klanu sběratelů. K tomu se musejí bezplatně registrovat na stránkách veletrhu. Organizátoři upozorňují, že zázemí hotelu Olympik umožňuje i bezbariérový vstup pro návštěvníky se zdravotním omezením. V okolí hotelu se dá podle nich i bez problému zaparkovat, v pátek s platbou v parkovacím automatu, v sobotu pak již zdarma. Hotel leží několik minut pěšky od metra Invalidovna a zastávky tramvaje.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here