MPSV dá peníze na adaptační skupiny pro děti utečenců

812
deti_utecencu
Foto: UNHCR

Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] připravuje vznik nových adaptačních skupin pro děti utečenců z Ukrajiny. Na dětské adaptační skupiny pro ukrajinské předškoláky úřad plánuje uvolnit 300 až 400 milionů korun.

Dotační program pro obce, kraje, neziskové organizace či státní instituce úřad plánuje otevřít v polovině dubna. Informaci potvrdila šéfka poradců ministra práce Mariana Jurečky [KDU-ČSL] Jana Skalková.

„Děti, které přicházejí, mají za sebou traumatizující zážitky. Je důležité, aby se potkaly s někým, kdo mluví jejich mateřským jazykem, ale i s někým, kdo mluvčí česky. Důležité je propojení,” řekla Skalková.

MPSV počítá s tím, že v těchto adaptačních skupinách najdou práci někteří z utečenců. Na rozšíření nynějších dětských skupin či založení nových je možné získat evropské peníze z Národního plánu obnovy [NPO]. Alokace činí 2,74 miliardy korun.

Skupiny mají pomoci překonat krizovou situaci

Podle Skalkové má nový dotační program pro adaptační skupiny sloužit k překonání nynější krizové situace. Úřad tak dle ní reaguje na zvýšenou poptávku po péči o děti uprchlíků. To proto, aby mohly ukrajinské matky nastoupit do práce a děti se sžily s českým prostředím. Peníze na dotace resort najde ve svém rozpočtu, přesune je z jiných výdajů.

Zákon o zaměstnávání a sociálním zajištění uprchlíků uvádí, že děti utečenců mohou do dětských skupin chodit i tehdy, pokud jejich rodiče práci nemají. K dispozici jsou jim i firemní dětské skupiny. Stát na místo pro potomky uprchlíků přispívá stejně jako na děti pracujících rodičů.

Příspěvek za ubytování běženců vyplácí kraj vždy až po dohodě

Letos činí státní příspěvek na místo pro dítě do tří let zhruba 10 000 korun měsíčně, pro starší děti pak kolem 6 000 korun. Při obsazení místa na méně hodin za den je částka nižší. Další peníze stát přispívá na stravu.

Podle údajů MPSV k 4.3. v Česku fungovalo 1 279 dětských skupin s 16 780 místy. Ta jsou určena pro děti od půl roka až do doby, kdy nastupují do školy. Na rozšíření kapacit současných zařízení či vznik nových se dá, jak uvádí MPSV, využít 2,74 miliardy korun z peněz z EU z NPO. Peníze mohou získat firmy stejně jako spolky.

V Česku je 300 000 uprchlíků. Většinou ženy a dětí

Podle premiéra Petra Fialy za zhruba čtyři týdny ruské invaze na Ukrajinu do Česka přišlo na 300 000 válečných utečenců. Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR] vydalo zatím cca 218 000 speciálních víz. Tato přiznaná dočasná ochrana zaručuje lidem zdravotní péči, sociální zajištění, vzdělání a práci bez pracovního povolení. Zhruba polovinu utečenců z válečné oblasti tvoří děti, čtyři pětiny dospělých připadají na ženy.

Český trh práce čekají změny. Malé firmy jsou na tom nejhůře

Nejvíce utečenců pobývá v Praze. Následuje Jihomoravský a Středočeský kraj. Naopak nejméně uprchlíků je aktuálně v Olomouckém kraji. O něco málo více pak v kraji Vysočina. Data Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR], k níž se uprchlíci zejména hlásí ke zdravotnímu pojištění, potvrzují, že z Ukrajiny do Česka utíkají hlavně ženy a děti.

–ČTK/RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here