SRN reaguje na drahotu. Uvolní miliardy eur pro domácnosti

7994
SRN
Německý premiér Olaf Scholz / Foto: Die Bundesregierung

Vláda SRN schválila již druhý soubor opatření, jenž pomůže Němcům ve zvládání rychle rostoucí inflace a zejména pak cen energií a paliv. Jeho součástí je mimo jiné zlevněné jízdné ve veřejné dopravě a její posílení.

Vládní koalice sociálních demokratů [SPD], Zelených a liberálních svobodných demokratů [FDP] tento týden rozhodla o zavedení souboru opatření kvůli vysokým cenám energií. Součástí souboru opatření je zavedení jednorázového daňového zvýhodnění 300 eur [cca 7 368 Kč] a snížení ceny paliv na tři měsíce. Informaci potvrdil šéf FDP a ministr financí Christian Lindner.

„Jednorázový daňový příplatek ve výši 300 eur bude pro všechny daňové poplatníky,” řekl ministr financí.

„Ulehčíme také těm, kteří dojíždějí za prací autem. Ceny paliv na tři měsíce snížíme o 30 centů [cca 7,40 Kč] za litr benzinu a o 14 centů [cca 3,50 Kč] za litr dieselu,” dodal.

Zlevnění paliv vláda provede snížením energetické daně na pohonné hmoty. Šéfka Zelených Ricarda Langová uvedla, že v plánu je i zavedení dočasné měsíční jízdenky na veřejnou dopravu za cenu devět eur [cca 221 Kč].

„Na dobu tří měsíců zavedeme měsíční jízdenku v ceně devíti eur,” řekla s upřesněním, že zvýhodněná jízdenka by měla mít celoněmeckou platnost.

Langová hovořila také o podpoře obnovitelných zdrojů energie, které by podle ní měly od roku 2024 činit až 65 procent u každého nově zprovozněného systému vytápění. Rodiny s dětmi dostanou podle spolupředsedy SPD Larse Klingbeila jednorázový přídavek 100 eur [cca 2 456 Kč].

S novými úlevami schválený rozpočet na letošní rok se schodkem 99,7 miliardy eur [asi 2,45 bil. Kč] nepočítá. Lindner již ale připravuje úpravu, která zohlední hospodářské následky energetické krize a související ruské invaze na Ukrajinu.

Jedná se už o druhý balíček podpory v SRN

Vláda SRN koalice jednala o podpoře pro občany v noci ze středy na čtvrtek. Nejspornější bod jednání byl Lindnerův návrh tankovacího příplatku. Cílem původního návrhu, který kritizovali hlavně ekonomové včetně analytiků z institutu Ifo i představitelé SPD a Zelených, je udržení cen benzinu pod dvěma eury [cca 49,12 Kč]. Ekonomové místo plošného opatření doporučovali spíše cílené zásahy. Lindner dříve uváděl, že tříměsíční úleva na paliva ve výši 40 centů [cca deset Kč] na litr by rozpočet přišla na 6,6 miliardy eur [cca 163 mld. Kč].

„Nebylo to lehké, ale podařilo se to. Ukázalo to akceschopnost koalice,” řekl po jednání vlády ministr Lindner.

60 % Němců nechce plyn z Ruska. Nejde to, píše jim ministr

Upozornil, že je to již druhý soubor kompenzací koaliční vlády. Dohoda stran nyní umožní, aby nový balík schválila vláda kancléře Olafa Scholze [SPD]. Ta před týdnem odsouhlasila soubor opatření, která mají obyvatelům kompenzovat následky pandemie covidu a rostoucích cen energií. Vláda mimo jiné zvýšila nezdanitelné minimum a výhodnější daňové odpočty pro ty, kteří do zaměstnání dojíždějí.

Přispěla i na vysoké ceny energií lidem s nejnižšími příjmy. Příjemci podpory na bydlení, kteří žijí sami, dostanou jednorázově 270 eur [6 631 Kč], dvoučlenné domácnosti 350 eur [cca 8 596 Kč]. To se dle ministerstva financí týká asi 2,1 milionu lidí.

Příjemci podpory v nezaměstnanosti a sociální pomoci dostanou v červenci ještě jednorázově 100 eur [cca 2456 Kč] v covidové pomoci. Peníze jsou určeny k vyrovnání vyšších nákladů na hygienické pomůcky, jako jsou respirátory a dezinfekce.

Už i Němci apelují na země OPEC, aby těžily více ropy

Náklady na první balík, který už byl schválen, Lindner odhaduje na 14 až 16 miliard eur [až 393 mld. Kč]. Rozpočtová zátěž nových opatření nelze podle ministra zatím přesněji stanovit, neboť bude záležet na spotřebě pohonných hmot.

Vláda v reakci na útok ruské armády rozhodla o zřízení zvláštního fondu v objemu 100 miliard eur [ca 2,5 bil. Kč] na modernizaci armády. Tento fond sice nebude součástí rozpočtu, peníze vláda ale poskytne dodatečnými půjčkami a zárukami.

Co připravila česká vláda

Úlevy v souvislosti s energetickou krizí připravuje také česká vláda. Piráti chtějí v jednáních prosazovat svůj návrh bonusu 400 až 800 korun na domácnost měsíčně. Mezi opatřeními v připravovaném balíčku proti energetické chudobě pak je i zvýšení životního minima, které nyní činí 3 860 korun měsíčně.

Vysoké ceny paliv nemají za aktuální situace řešení

Česká vláda se také rozhodla čelit rostoucím cenám pohonných hmot zrušením povinného přimíchávání biosložek do pohonných hmot. Zrušila i silniční daň. Někteří z ministrů pak lidem poradili, aby méně jezdili autem a méně topili.

„V českých domácnostech vytápíme na teplotu v průměru o 4 stupně vyšší, než je tomu v jiných klimaticky srovnatelných zemích v EU. Každý stupeň dolů přitom představuje zhruba šestiprocentní úsporu nákladů. I tohle je cesta,“ uvedl na svém twitterovém účtu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Vláda již v minulosti rozšířila příspěvek na bydlení pro finančně slabší domácnosti. Při žádosti o příspěvek na bydlení porovnávají úřady práce čisté příjmy členů domácnosti s uhrazenými náklady na bydlení. Do nich se započítává nájemné a další platby související s užíváním bytu.

Požádat si o příspěvek na bydlení, péči a dítě lze i elektronicky

Například náklady za dodávku a spotřebu elektřiny, plynu, vodné, stočné, komunální poplatky a další. Žadatel vždy předkládá doklady za předchozí čtvrtletí. Mnohé domácností tento příspěvek i kvůli náročné administraci dlouhodobě nevyužívá, i když by na něj měla teoreticky nárok.

Vláda Petra Fialy [ODS] nyní v reakci na vysokou inflaci připravuje balíček podpor pro jednotlivé domácnosti, ale i firmy a menší živnostníky. Uvedla to předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR v pořadu Partie Markéta Adamová Pekarová. Bližší informace o podporách ale prozradit odmítla.

–ČTK/DNA–

8 KOMENTÁŘE

    • To je těžký všichni se těšila na onec těch socanů který jim zvyšovaly platy a všechno a byla špatný a tak si zvolili tohle.Jistě to je mnohem lepší

  1. Vláda absolutních amatérů a to do jednoho.Úplně mimo realitu,podle mě vůbec neví která bije.0bdivuji média,jak to všechno bagatelizujou,jiné názory se nepřipouští…

  2. v německu je poloviční inflace a sypou peníze,vystoupí Jurečka,Fiala,Stajnura,Hloupá Pekárová,Černochová a vaří se nám krev a když do toho kecne primitiv Němcová je to srážka s bandou tupcu.zaprodancu,křiváku bože co jste to ovce zvolili.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here