Vláda od června do září sníží spotřební daň na paliva o 1,5 Kč

655
spotrebni
Foto: Pixabay.com

Vláda schválila [6.4.] snížení spotřební daně na pohonné hmoty o 1,50 koruny na litr. A to od 1. června do 30. září. Z litru benzinu se nyní odvádí daň 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny.

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] dále oznámil, že vláda vážně uvažuje o stanovení maximálních marží prodejcům pohonných hmot. Jako důvod uvedl nespokojenost s cenovou politikou čerpacích stanic. Ty od poloviny března denně hlásí Ministerstvu financí ČR [MF ČR] své průměrné prodejní ceny.

„S těmi výsledky kontrol nejsem spokojený a budu o tom jednat. Jednou z dalších možností je, a velmi vážně to zvažujeme, stanovení maximálních marží. Máme totiž k dispozici již podrobnější informace a delší časovou řadu údajů,” uvedl ministr.

Paliva v Česku dál mírně zlevňují. Přes 50 % ceny jsou daně

Dnes [7.4.] o této věci jedná se zástupci Unie nezávislých petrolejářů [UNP] a České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu [ČAPPO]. Podle předsedy UNP Ivana Indráčka jakékoliv opatření související se stanovením stropu cen paliv, ať už v podobě omezení marží prodejců nebo určení maximální ceny paliv, povede k restrikci trhu.

Vysoké ceny paliv nemají za aktuální situace řešení

Návrh poslanců opozičního hnutí ANO na osvobození pohonných hmot od daně z přidané hodnoty [DPH] kvůli jejich nynějšímu zdražení vláda odmítla. Jako důvod ministr financí uvedl, že stávající znění evropské směrnice o DPH neumožňuje osvobodit od daně s nárokem na odpočet daně dodání pohonných hmot. Návrh je tak dle něj v jednoznačném rozporu s unijním právem. Předchozí vláda avšak zrušení či snížení DPH s Evropskou komisí vždy dojednala. Přičemž zrušení či snížení DPH na paliva i potraviny běžně používají mnohé evropské státy.

Vláda pracuje pro české občany, uvedl premiér

Po jednání vlády vystoupil premiér Petr Fiala [ODS]. Ten řekl, že česká vláda pracuje pro občany České republiky. A že je rád, že může představit další konkrétní výsledky.

„Nyní jsme udělali další důležitý krok ke snížení tlaku na peněženky občanů České republiky. Vláda se shodla na snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,50 koruny na litr. Je to opatření, které v současné složité době jednoznačně pomůže všem občanům, kteří potřebují využívat automobily, ale i všem dopravcům, poskytovatelům veřejné dopravy a dalším,” řekl Fiala s dovětkem, že vláda minulý schválila například zvýšení životního a existenčního minima.

V Česku si polepší ti nejchudší, příjemci sociálních dávek

Upozornil, že ke zmírnění dopadů vysokých cen pohonných hmot a energií přispějí také připravené novely tří zákonů – zákon o daních z příjmů, zákon o dani silniční a zákon o ochraně ovzduší. Do nich vláda promítla již své avizované návrhy na zrušení silniční daně, na odstranění povinnosti přimíchávat do pohonných hmot biopaliva první generace a na odložení účinnosti povinnosti provozovat vybrané spalovací stacionární zdroje o dva roky. Nově k nim podle MF ČR přibyly také podpora nízkoemisní mobility formou zvýhodnění používání elektromobilů a zrychlení odpisů u dobíjecích stanic.

Spotřební daň, silniční daň, biosložky a další úlevy

MF ČR odhadlo propad příjmů státního rozpočtu za snížení silniční daně pro malé a střední podnikatele na zhruba 4,2 miliardy korun.

„Zrušení povinnosti přimíchávat biosložku do nafty pak povede k jejímu zlevnění 1,5-2 korun na litr,“ řekl ministr Stanjura.

Připomněl, že vedle toho MF ČR dopravcům vedle snížení spotřební daně na paliva také prominulo zálohy na silniční dani na celý rok a umožnilo odložit platby DPH až do konce října. V obou případech to dle jeho slov dopravcům výrazně pomůže s jejich cash-flow.

Nebude-li vláda myslet i na Čechy, mohou hrozit sociální bouře

Balíček kromě zrušení silniční daně v kategorii pod 12 tun řeší také nákladní vozidla a přívěsy nad 12 tun. U nich sazby silniční daně MF ČR přiblíží evropským minimům daným směrnicí o Eurovinětě.

Zlevnění kvůli eliminaci biosložky není zaručené

Podle úřadu díky odstranění povinnosti přimíchávat biopaliva do pohonných hmot bude možné využít i jinou, cenově a nákladově výhodnější metodu, jak plnit emisní cíle dle evropských předpisů.

„Doposud měl dodavatel velmi omezené možnosti, jak dosáhnout minimálního podílu biopaliv v pohonných hmotách. A to konkrétně 6 procent biosložky v naftě a 4,1 procenta biosložky v benzinu. Cena biosložky je přitom vyšší než cena samotných paliv. Proto by odstranění povinnosti jejího přimíchávání mělo vést ke snížení konečné ceny. A to jak pro motoristy, tak pro celý podnikatelský sektor,” uvedlo ministerstvo.

Na druhé straně ČAPPO ale již varovalo před nepodloženými očekáváními poklesu cen pohonných hmot právě z důvodu případné eliminace použití biosložek.

„I v případě změny v přimíchávání bioložek i nadále platí povinnosti ve snižování emisí, závazné pro všechny členské státy EU. […] Užití biosložek je jedním z nejefektivnějších způsobů snížení emisí. A bez užití bioložky neexistuje dostatek jiných způsobů, jak snížení emisí docílit. Očekávat od tohoto opatření okamžité snížení cen na čerpacích stanicích není realistické,” uvedl prezident ČAPPO Jan Mikulec.

Zvýhodnění elektromobilů

V rámci novely zákona o daních z příjmů MF ČR nově zavádí výraznější podporu elektromobilů, hybridních vozidel, vozidel na zemní plyn. V případě využívání služebního nízkoemisního vozidla zaměstnancem nejen pro pracovní, ale i pro soukromé účely, dojde ke snížení výše příjmu zaměstnance, který se odvíjí od vstupní ceny využívaného vozidla [dnes 1 % vstupní ceny za každý kalendářní měsíc].

„Nově bude u jinak dražších nízkoemisních vozidel zaměstnanec danit příjem pouze ve výši 0,5 procenta vstupní ceny. Pro zaměstnance tak bude výhodnější nízkoemisní vozidlo více využívat i pro soukromé účely,“ uvedlo MF ČR.

Řidiči skupiny B se dočkají rozšíření oprávnění v řízení

Současně podle ministerstva dojde v rámci novely zákona o daních z příjmů ke zkrácení doby odpisování dobíjecích stanic pro elektromobily z 10 na 5 let [wallboxů i samostatně stojících dobíjecích stanic]. Jejich majitelé tak rychleji uplatní náklady na pořízení elektronabíječek jako daňový výdaj.

–DNA–

1 komentář

  1. To je skvělá zpráva.Do června PHM zdražíme o 3,-Kč,pak snížíme daň o 1,50Kč…Vlk se nažral a koza zůstala celá…Bravo!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here