Nezaměstnanost v ČR dál klesá. Z uprchlíků pracuje minimum

4672
Nezamestnanost
Foto: Redakce FinTag.cz

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla o desetinu bodu na 3,4 procenta. Bez práce bylo 252 873 lidí. To je o 10 500 méně než v únoru. Z příchozích uprchlíků z Ukrajiny prozatím pracuje pouze zlomek.

Podle Úřadu práce ČR [ÚP ČR] nabízeli zaměstnavatelé v březnu celkem 360 168 volných pracovních míst. Přičemž jejich počet oproti únoru mírně klesl. S příchodem jara navíc začínají sezonní práce.

„Zaměstnavatelé momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví a v logistice. Dlouhodobý zájem mají o kvalifikované řemeslníky a výrobní dělníky. Zároveň roste zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ uvedl ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Pokud jde o výhled do dalších měsíců, vše se bude dle něj odvíjet od průběhu války na Ukrajině a aktuální pandemické situace. Již v současné době je dle něj možné říci, že k zaměstnavatelům v Česku od 24.2. 2022, kdy Rusové vpadli na Ukrajinu, nastoupilo přes 12 600 uprchlíků z Ukrajiny. Nejčastěji míří na pozice ve výrobě, logistice a do služeb.

„Myslím, že je to dobrý start. A že pracovníků z řad uprchlíků bude přibývat,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jaroslav Hanák.

Ukrajinci nebudou pracovat za nízké mzdy, tvrdí personalisté

Otázka ale je, zda se odborníci nemýlí. ÚP ČR totiž nyní eviduje jen dalších 8 400 občanů Ukrajiny pod dočasnou ochranou, kteří podali žádosti o zavedení jako zájemci [8 231 osob] nebo uchazeči [138 osob] o zaměstnání.

„Stále platí, že do ČR přicházejí především ženy s dětmi. Ty v první řadě řeší zajištění péče o potomky a ubytování. Následně se pak zajímají o možnost výdělku. Aktuálně vyhledávají spíše krátkodobé pracovní poměry, protože věří, že se vrátí brzy domů,“ vysvětlil Najmon.

Ukrajinci se vrátí domů, říká šéf ukrajinské obchodní komory

Proto i dle něj v případě, že uprchlíci mají vyšší nebo specializovanou kvalifikaci, projevují zájem třeba o manuální profese. S ohledem na děti dávají přednost jednosměnným pracovním příležitostem.

Nezaměstnanost v Česku mírně poroste, tvrdí ekonomka

Na jedno volné pracovní místo v březnu v Česku nadále připadalo dle dat ÚP ČR 0,7 uchazeče. Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti vykázaly pouze tři okresy. Ve zbylých 74 okresech nezaměstnanost klesla. Český trh práce dle ekonomky Komerční banky [KB] Jany Steckerové tak nadále zůstává silně utažený.

„Otázka je, jak se v jeho dalším vývoji odrazí nižší hospodářský růst, který s sebou současná geopolitická situace nese, i příliv uprchlíků z Ukrajiny. Vzhledem k vyšší nabídce sezonních prací může podíl nezaměstnaných v jarních měsících ještě nepatrně poklesnout. Po sezónním očištění však očekáváme, že se nezaměstnanost bude pohybovat kolem současných úrovní,“ říká ekonomka KB.

I přes nedostatek vstupních materiálů firmy dle ní nadále volí strategii držet zaměstnance, pro které nemají plné využití, než riskovat, že jakmile budou moci výrobu rozjet naplno, pracovníky hned neseženou.

Noví a umístění uchazeči o zaměstnání

V březnu se na úřadech práce nově zaevidovalo 31 439 lidí. To je meziměsíčně více o 1 516 osob a meziročně méně o 1 188 uchazečů. Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský [4 220] a Středočeský kraj [3 850]. Naopak nejméně pak kraj Karlovarský [1 027]. Z hlediska okresů nejvíce nově nezaměstnaných vstoupilo do evidence ÚP ČR v Praze [3 048], nejméně v okrese Rokycany [105].

„O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence žádají v současné době především lidé, kteří přicházejí například z maloobchodu, oblasti veřejné správy, velkoobchodu, výroby kovových konstrukcí, strojů, zařízení, vzdělávání, agenturního zaměstnávání nebo zdravotní péče,“ uvedl ÚP ČR.

Naopak z evidence ÚP ČR v březnu odešlo 41 999 uchazečů. To je o 8 433 osob více než v předchozím měsíci a o 4 525 osob více než v březnu 2021. Novou práci získalo 29 273 lidí. Nejčastěji jako pomocníci ve výrobě, pracovníci v malo- a velkoobchodě, řemeslníci a kvalifikovaní pracovníci hlavní stavební výroby, administrativní pracovníci, uklízeči a pomocníci v domácnostech, obsluha pojízdných zařízení, montážní dělníci výrobků a zařízení. Anebo řidiči nákladních automobilů, autobusů a tramvají.

Uprchlíků pracuje jen zlomek, tvrdí zkušený ekonom

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška trh práce v březnu nepřekvapil. Přesto upozorňuje, že počet nezaměstnaných se meziměsíčně sice snížil [-10 tisíc] více než v březnu předchozích dvou „covidových“ let, stále ale méně než kdykoli předtím od roku 2013.

„Důvodem nižšího březnového poklesu nezaměstnanosti je zřejmě jeho nižší nárůst na přelomu roku. Ten je ovlivněný tím, že se podniky své kmenové zaměstnance snažily udržet i mimo hlavní sezónu,“ tvrdí.

Dodává, že pohyb Ukrajinců s tuzemským pracovním trhem viditelně nezahýbal: „Z uprchlíků před válkou začal v Česku pracovat zatím jen zlomek.“

Případů odchodu pracovníků z Ukrajiny, kteří byli v Česku již před válkou, podle něj pak není tolik, aby vyvolávaly hluboké obavy. Což je třeba v rozporu s tím, co říkají zástupci sektoru stavebnictví.

Stavebnictví pozitivně překvapilo. Optimismem ale nevládne

„Za lehkou anomálii březnových čísel lze považovat pokles počtu volných pracovních míst o necelé čtyři tisíce. Pokles je nicméně poměrně malý a následuje neobvykle silný únorový přírůstek volných pracovních míst, takže by bylo předčasné jej interpretovat jako známku obratu na trhu práce,“ uvedl Sobíšek.   

Pro další vývoj nezaměstnanosti bude dle něj podstatný vývoj poptávky v české ekonomice. Přičemž očekává, že její slábnoucí růst se bezesporu na trhu práce projeví, i když to bude dle jeho názoru se zpožděním.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Bude fajn až někdo konečně pochopí, že oficiální statistiky volných míst na Úřadu práce jsou tak nafouknuté, že neodpovídají realitě. A média neznalá problematiky je slepě papouškují 😀

  2. Že by se doporučení ČNB otevřít český pracovní trh formulované jejími zástupci těsně před válkou na Ukrajině nerealizovalo ? Myslím, že ne, uprchlíci nebo spíš uprchlice budou snad pracovat ve větší míře a přehřátý pracovní trh pomůžou naplnit. Horší je, co vlastně naplní. Spousta míst, jak privátních tak státních, byla vytvořená naprosto uměle superodvážnou politikou centrálních bank nechat úrokové sazby na nule po víc než desetiletí. To stačí udělat z produktivní ekonomiky ekonomiku velmi závislou na dluzích osob, firem i státu, dotacích a nebezpečné misalokaci kapitálu. Tato staronová „inovace“ tržního kapitalismu bankstery teď bude testována v praxi. Obávám se, že skončí něčím ošklivým, jejich defenestrací, hyperinflačním kolapsem, dalším Vítězným únorem nebo nástupem nějakého nového Hitlera k moci jako před sto lety.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here