Apartmán u moře v Albánii vyjde na cca 2 miliony korun

4488
v_albanii
Foto: Pixabay.com

Podle odborníků na realitní trhy začínají Češi kupovat nemovitosti i v Albánii. Zájem o apartmány na albánském pobřeží vzrostl v době pandemie covidu. Cena vybaveného bytu u moře se pohybuje kolem dvou milionů korun.

Zájem o nákup nemovitosti v Albánii potvrzují i statistiky. Například jen loni koupilo nemovitost v albánském městě Drač více než 150 Čechů. To je oproti minulým rokům znatelný nárůst. Ceny se v Albánii liší podle regionů. Přičemž jižní část Albánie patří k těm nejdražším oblastem. Ceny nemovitostí ale rostou v celé zemi. Za poslední tři roky v průměru o 30 procent.

„Plně vybavený byt 2+kk lze pořídit za necelé dva miliony. Cena stometrového bytu se pohybuje mezi třemi až čtyřmi miliony korun. Obvykle jde o novostavby kousek od pláže a promenády s obchody a restauracemi. Kupující neplatí daň z převodu nemovitosti. Platí patnáctiprocentní daň ze zisku, pokud nemovitost po čase prodá,“ přibližuje ceny a hlavní podmínky nákupu nemovitosti v Albánii realitní makléř Daniel Mikulka.

Pro Albánii hovoří i její šance vstoupit do Evropské unie. EU přitom se zemí [spolu se Severní Makedonií] již zahájila přístupové rozhovory. Vstup země do EU podporuje i Česká republika. Zda a vůbec Albánie do EU vstoupí, není ale jisté. Země má totiž s EU uzavřenou Dohodu o obchodu a spolupráci EU a Albánie [1992] a Stabilizační a asociační dohodu EU s Albánií [2009]. Jejich součástí je vzájemná preferenční obchodní dohoda.

Nákup na vlastní pěst v Albánii odborníci nedoporučují

Realitní odborníci nedoporučují nakupovat nemovitosti v Albánii takzvaně na vlastní pěst. Případně bez solidní podpory tuzemských či tamějších firem. Důvod je rozdílná legislativa a celkově jiný – balkánský – charakter země.

Podle Daniela Mikulky je třeba v Albánii vždy přesně vědět, jakým způsobem nabyl nemovitost předchozí vlastník. Také to, zda je řádně vypořádaný pozemek pod budovou a skutečně patří k budově. Důležitá je i jistota, že nemovitost byla postavena podle řádného stavebního povolení. A také, zda došlo k jejímu oficiálnímu zkolaudování.

„Toto jsou zásadní skutečnosti, které je potřeba prověřit. Rozhodně ne pouze tím, že vám Albánci řeknou, ano, je to v pořádku. Pro ně je v pořádku vše a na každou otázku dostanete odpověď, kterou chcete slyšet. Následně ale zjistíte, že věci neodpovídají skutečnému právnímu stavu nemovitosti,“ upozorňuje.

Nedostatky v náležitostech u prodávaných nemovitostí jsou dle jeho slov i důvod, proč 70 procent nabídek na tamějším realitním trhu je z pohledu zahraničního investora rizikových.

„Pro Albánce není žádná z výše uvedených právních vad nemovitosti překážkou prodeje apartmánu, ale pro zahraničního vlastníka ano,“ upřesňuje.

Jeho slova potvrzuje charakteristika obchodních jednání v regionu ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu: „Místní specifika jsou podobná specifikům jiných jihoevropských národů, tedy větší temperament při jednání, důraz na osobní vztahy, odlišné pojetí času a určitá pomalost při plnění povinností.“

Albánie je krásná země, ale pořád je to „Balkán“

I přes předsudky z doby minulé je dnes Albánie podle realitních makléřů bezpečná a bezproblémová země. Byť je nutné mít stále na paměti, že jde o balkánskou zemi mimo hlavní turistické trasy. To značí, že pokud je Chorvatsko či sousední Černá Hora „Balkán“, Albánie je “dvakrát Balkán“.

Na druhé straně – Albánie je krásná země s 360 kilometry pláží a překrásnou krajinou ve vnitrozemí. Více než 70 procent země pokrývají hory. Letní sezóna v Albánii trvá šest měsíců. V Chorvatsku a Bulharsku pouhé čtyři. Pro Albánii pak hovoří až o 50 procent nižší ceny v závislosti na typu zboží a služeb. Důležité je i to, že do země míří letadla z Prahy, Vídně nebo Berlína. Loni se navíc spustil provoz letiště v Kukes na severu Albánie. Staví se nové letiště v druhém největším albánském přístavním městě Vlora. Nutno ale dodat, že letadla do Albánie nemíří v pravidelných intervalech. Důležitá je sezonnost a obsazenost.

Pro cestu do Albánské republiky potřebuje občan ČR platný cestovní, diplomatický nebo služební pas nebo občanský průkaz. Mezi Albánii a zeměmi EU je bezvízový styk. Maximální doba bezvízového pobytu v Albánii pro občany ČR je 90 dní během 180denního období. Toto období se začíná počítat od prvního dne vstupu do Albánie. Jednotlivé pobyty se následně sčítají.

Občané Evropské Unie jsou osvobozeni od povinnosti získat pracovní povolení. Nicméně u pracovního úřadu si vyřizují takzvanou „Výjimku z pracovního povolení“. K ní dokládají obdobné formality, jako k pracovnímu povolení. Při práci delší než tři měsíce musí mít též povolení k pobytu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here