Ceny ve výrobě, zdá se, nemají strop. Prudce rostly i v březnu

673
ve
Foto: Pixabay.com

Zdražování výrobců v průmyslu, zemědělství a stavebních prací pokračovalo i v březnu. Ceny v zemědělství meziměsíčně stouply o 5,4 procenta, v průmyslu o 4,2 procenta. Ve stavebnictví oproti únoru vzrostly o procento.

Uvedl to Český statistický úřad [ĆSÚ]. Podle vedoucího oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ Jiřího Šulce v březnu pokračoval meziměsíční i meziroční růst cen všech výrobců. Březnové meziroční zdražení v daných sektorech mluví více než jasně.

  • Ceny v zemědělství: +27 %
  • V průmyslu: +24,7 %
  • Ceny stavebních prací: +10,4 %
  • Ceny tržních služeb pro podniky +4,9 %

„Zvyšování cen […] jde jednoznačně na vrub vysokým cenám komodit včetně energií, které se postupně z burz přelévají do nákladů jednotlivých firem. A vzhledem k tomu, že zatím není na trzích vidět žádná úleva, tak nelze počítat ani se zmenšením tlaku na ceny ve výrobě,“ říká hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Podle něj aktuální výsledky dávají jednoznačně tušit, že inflační vlna bude teprve kulminovat. A to spolu s tím, jak se ceny výrobců teprve postupně promítají a dál budou promítat do cen pro spotřebitele.

„Pro spotřebitele nejsou aktuální výsledky výrobních cen vůbec příznivou zprávou. Ať už kvůli dosavadnímu zdražování v potravinářském průmyslu [+11,5 %] nebo v zemědělství, které je předzvěstí dalšího zvyšování cen potravin na pultech obchodů,“ dodal.

Podle aktuálního průzkumu Hospodářské komory ČR [HK ČR] zdražování materiálů, energií a pohonných hmot přinutí zvednout ceny výrobků a služeb více než 80 procent tuzemských firem. A to i přesto, že mnohé z nich sníží své marže.

Ceny zemědělských prvovýrobců podrobně

Jak již bylo řečeno: Ceny zemědělských výrobců se meziměsíčně zvýšily o 5,4 procenta. Meziměsíčně stouply zejména ceny:

  • Jatečných prasat: +8,2 %.
  • Obilovin: +6,5 %.
  • Drůbeže: +o 6,1 %.
  • Olejnin: +4,7 %.
  • Skotu: +4,3 %.

Meziročně vzrostly ceny zemědělských výrobců o 27,2 procenta. Přičemž v únoru vzrostly o 22,9 procenta. V rostlinné výrobě ceny meziročně stouply o 38,8 procenta. Meziročně zdražily ceny:

  • Olejnin: +48,2 %.
  • Obilovin: +39,8 %.
  • Brambor: +21,8 %.

Meziročně v březnu zlevnila pouze zelenina [-18 %] a ovoce [-14,0 %]. V živočišné výrobě naopak meziročně ceny stouply o 12,4 procenta. Dále stouply ceny skotu o 18,9 procenta, mléka o 16,4 procenta, vajec o 7,1 procenta a jatečních prasat o 3,7 procenta.

Ceny průmyslových výrobců podrobně

Ceny průmyslových výrobců v březnu meziměsíčně stouply o 4,2 procenta. Vzrostly především ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny obecných kovů a kovodělných výrobků byly vyšší o 4,8 procenta, elektřiny, plynu a páry o 2,3 procenta a chemických látek a výrobků o 4,9 procenta. Vzrostly i ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o 2,0 procenta. Z toho zpracovaného a konzervovaného masa o 3,4 procenta a rostlinných a živočišných olejů a tuků o 16,4 procenta.

Meziročně ceny průmyslových výrobců vzrostly o 24,7 procenta. Přičemž v únoru stouply o 21,3 procenta. Nejvíce se zvýšily ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. A dále meziročně rostly ceny:

  • Elektřiny, plynu a páry: +48,9 %.
  • Elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou: +62,3 %.
  • Obecných kovů a kovodělných výrobků: +27,8 %.
  • Chemických látek a výrobků: +42,9 %.
  • Potravinářských výrobků, nápojů a tabáku: +11,5 %.

Bez započítání energií ceny průmyslových výrobců meziročně stouply o 15,5 procenta.

Vývoj ve stavebnictví a tržních službách pro podniky

Ceny stavebních prací se v březnu meziměsíčně dle ČSÚ zvýšily o 1,0 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví vzrostly o 3,4 procenta.

Meziročně stouply ceny stavebních prací o 10,4 procenta. V únoru to bylo o 9,9 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly meziročně vyšší o 22,8 procenta. Přičemž v únorů rostly o 20,3 procenta.

Ceny tržních služeb pro podniky vzrostly meziměsíčně o 1,4 procenta. A to zejména v důsledku zvýšení cen za reklamní služby a průzkum trhu [+16,1 %]. Ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě vzrostly o 1,2 procenta a za služby v pozemní dopravě o 0,8 procenta. Tržní služby pro podniky bez reklamních služeb stouply o 0,4 procenta.

Ceny tržních služeb pro podniky byly meziročně vyšší o 4,9 procenta [v únoru o 4,3 procenta]. Meziročně vzrostly ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě o 15,7 procenta, za reklamní služby a průzkum trhu o 15,3 procenta a za služby v oblasti zaměstnání o 9,5 procenta. Ceny za služby v oblasti pronájmu a operativního leasingu byly vyšší o 7,3 procenta, za služby v pozemní dopravě o 5,6 procenta, za vydavatelské služby o 5,2 procenta a za právní a účetnické služby o 5,1 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby byly vyšší o 4,2 procenta [v únoru o 3,8 %].

Výroba rekordně zdražuje i v Německu

Výrobní ceny nerostou jen v Česku, ale i v sousedním Německu. Tam v březnu meziročně trhly rekord, když stouply o 30,9 procenta. Ve své dnešní zprávě to oznámil spolkový statistický úřad. Upozornil zároveň, že březnová data už odrážejí první dopady války na Ukrajině. Za růstem výrobních cen stály především ceny energií, které se meziročně zvýšily o 83,8 procenta. Úřad upozornil, že Meziroční růst výrobních cen byl v březnu nejprudší od roku 1949, kdy se tyto údaje začaly systematicky sledovat.

„Za růstem cen energií jsou hlavně ceny zemního plynu. Ty meziročně stouply téměř o 145 procent. Ceny elektřiny se zvýšily zhruba o 85 procent. Bez zahrnutí cen energií by se výrobní ceny v březnu meziročně zvýšily o 14 procent,“ upozornil německý statistický úřad.

Výrobní ceny v Německu patří – stejně jako v Česku – k hlavním motorům inflace. Ta v březnu činila 7,3 procenta a byla tak u našich sousedů nejvyšší od roku 1981. V Česku činí inflace 12,7 procenta.

Dnes se i inflaci vyjádřil i guvernér České národní banky [ČNB] Jiří Rusnok. Ten nevyloučil další zvýšení úrokových sazeb na nejbližším zasedání bankovní rady v květnu. I řekl, že vysoké sazby ponechá centrální banka delší dobu, než původně očekávala.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here