12,7% inflace letos v březnu je nejvyšší za posledních 24 let 

389
inflace
Za plyn si domácnosti připlácejí v průměru už téměř 38 procent, za elektřinu platí o čtvrtinu více než loni, za teplo a teplou vodu skoro o 14 procent. / Foto: Pixabay.com

Inflace letos v březnu dosáhla 12,7 procenta. To je o 1,6 procentního bodu více než v únoru. Meziměsíčně spotřebitelské ceny stouply o 1,7 procenta. Na růstu cen se nejvíce podepsaly dražší pohonné hmoty, energie a potraviny.

Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle něj byly například jen pohonné hmoty v březnu o polovinu dražší než před rokem.

„Například Natural 95 se u čerpacích stanic prodával průměrně za zhruba 44,50 korun za litr a nafta za 47 korun za litr,” uvádí vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Ceny pohonných hmot […] dosáhly právě v březnu svých historických maxim. […] O více než třetinu inflace se postaraly rostoucí náklady na bydlení. Za plyn si třeba domácnosti připlácejí v průměru už téměř 38 procent, za elektřinu platí o čtvrtinu více než loni, za teplo a teplou vodu skoro o 14 procent,“ říká hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Zamrazilová: Ke zchudnutí obyvatelstva dojde evidentně

„Vzhledem k tomu, že se do inflace ještě stále postupně propisují nové ceníky energetických společností a u konce ještě není ani zdražování potravin, bude meziroční inflace růst i v dalších měsících,“ dodává.

Podle něj je docela pravděpodobné, že v letošním druhém čtvrtletí inflace zdolá hranici 14 procent a klesat začne teprve až v závěru roku. Pokud se tedy dle jeho slov nestane zázrak a obratem rychle nezlevní energie.

12,3% inflace při 1,2% růstu HDP, tipuje letošek MF ČR

Upozorňuje na to, že tak vysoký růst cen s největší pravděpodobností mzdový růst v ekonomice nepřekoná, a proto dojde k citelnému poklesu reálné kupní síly domácností. Což v reálu znamená pokles průměrné mzdy. Čehož jsme byli svědky již ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku.

Inflace a spotřebitelské ceny v meziročním srovnání

Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo zejména v nákladech na dopravu [+21,6 %] a bydlení. V oddíle doprava zrychlil hlavně růst cen pohonných hmot a olejů [+50,6 % v březnu / v únoru 31,0 %]. V oddíle bydlení meziročně vzrostly ceny:

  • Elektřiny: +24,7 % [v únoru +22,6 %].
  • Zemního plynu: +37,7 % [v únoru +28,3 %].
  • Náklady na běžnou údržbu a opravy bytu: +16,4 % [v únoru: 14,5 %].
  • Tepla a teplé vody: +13,9 % [v únoru o 12,4 %].

Na meziroční růst cenové hladiny měly v březnu opět největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde kromě nákladů vlastnického bydlení, vzrostly ceny:

  • Nájemného z bytu: +4,4 %.
  • Vodného: +5,3 %.
  • Stočného: +6,4 %.
  • Tuhých paliv: +19,9 %.

Co se týče potravin a nealkoholických nápojů, ceny mouky meziročně stouply o 30,3 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 20,1 procenta, másla o 31,9 procenta a brambor o 21,4 procenta. Ceny oděvů vzrostly o 19,9 procenta a obuvi o 15,4 procenta.

Imputované nájemné – náklady vlastnického bydlení – vzrostlo o 16,3 procenta [v únoru +15,7 %]. To zejména v důsledku růstu cen stavebních materiálů a cen nových bytů pro vlastní bydlení, v menší míře i růstu cen stavebních prací. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 14,3 procenta a ceny služeb o 10,4 procenta.

Spotřebitelské ceny meziměsíčně

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v březnu o 1,7 procenta. V oddíle doprava se zvýšily především ceny pohonných hmot a olejů o 21,7 procent. V oddíle bydlení byly vyšší zejména ceny:

  • Zemního plynu: +7,4 %.
  • Elektřiny: +1,7 %.
  • Nákladů na služby pro běžnou údržbu a opravy bytu: +2,1 %.
  • Tepla a teplé vody: +1,3 %.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly především ceny masa o 0,8 procenta, ovoce o 2,1 procenta, pekárenských výrobků a obilovin o 1,0 procenta. Oleje a tuky podražily o 2,8 procenta, z čehož ceny másla byly vyšší o 4,1 procenta a sýrů a tvarohů o 1,3 procenta. Naopak ceny zeleniny meziměsíčně klesly o 1,4 procenta.

Vývoj cen v oddíle stravování a ubytování byl ovlivněn vyššími cenami stravovacích služeb [+2,2 %] a ubytovacích služeb o 3,4 procenta. V oddíle alkoholické nápoje, tabák vzrostly ceny vína o 2,2 procenta a tabákových výrobků o 2,3 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,5 procenta a ceny služeb o 0,4 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here