Kvůli inflaci zvažují USA snížit cla na dovozy z Číny

424
cla
Foto: Pixabay.com

Spojené státy by měly zvážit, zda nenastala doba ke snížení amerických cel na čínské zboží. Uvedla to americká ministryně financí Janet Yellenová. Nižší cla na čínské zboží by dle jejího názoru pomohla srazit inflaci.

Komentář Yellenové přišel krátce poté, kdy poradce Bílého domu Daleep Singh naznačil, že USA by v rámci boje proti inflaci mohly snížit cla uvalená na nestrategické zboží z Číny, jako jsou jízdní kola, oděvy a obuv.

„Přece chceme udělat vše, co můžeme, abychom snížili inflaci. Stálo by tedy i za zvážení snížení cel,” řekla Yellenová v rozhovoru pro televizi Bloomberg.

Globalizace se vymkla kontrole, říká americký ministr obchodu

V souvislosti s rychle rostoucí inflací zmínila i snahu prezidenta Joea Bidena řešit narušení dodavatelských řetězců či rozhodnutí uvolnit strategické rezervy ropy, včetně zákazu na dovoz ruské ropy, zkapalněného zemního plynu a uhlí.

„Nebudeme se podílet na dotování Putinovy války,“ vysvětlil proč došlo k uvolnění ropných rezerv, ale i uvalení zákazu na dovoz ruské ropy a plynu Biden.

Někdejší šéfka americké centrální banky, dnes ministryně financí Janet Yellenová, již dříve řekla, že inflace ve Spojených státech již možná dosáhla svého vrcholu. Ale i varovala, že ceny mohou zůstat zvýšené ještě po nějakou dobu.

Nižší cla by mohla zbrzdit 8,5% inflaci

Inflace v USA v březnu dosáhla 8,5 procenta. Ještě v únoru činila 7,9 procenta. Podle amerického ministerstva práce je inflace v Americe nejvyšší za posledních 40 let, tedy od srpna roku 1982.

Nejrychleji v USA zdražují energie, včetně pohonných hmot, potraviny a náklady na bydlení. Energie meziročně podražily o 32 procent, potraviny o 8,8 procenta. Naposledy takto rychle stoupaly ceny v USA v květnu roku 1981.

Ceny benzinu v USA jsou na maximu. Litr stojí cca 26 Kč

 

Rychle postupující zdražování američtí spotřebitelé zaznamenávají i v meziměsíčním srovnání. Ceny benzinu v březnu oproti únoru vzrostly o 18,3 procenta. Průměrná částka 4,33 dolaru [cca 98 Kč] za galon [3,8 litru] benzinu je tak na historickém maximu. Litr benzinu tak nyní ve Spojených státech vychází v přepočtu na cca 25,8 koruny. Přičemž meziročně pohonné hmoty v USA v březnu zdražily o 48,3 procenta.

V USA rostou i ceny potravin. Ty meziměsíčně v březnu zdražily dle kategorií o 1 až 1,5 procenta. Rekordní jsou také náklady na bydlení. Například topný olej, s nímž se v USA topí vůbec nejčastěji, meziročně zdražil o 70 procent. Elektřina o více než jedenáct procent. Auta meziročně zdražila o 12,1 procenta. Vozidla z druhé ruky a nákladní vozy o 35,3 procenta. Oděvy bezmála o sedm procent.

Inflace je problém i pro amerického prezidenta

Inflace je pro Bidena zásadní problém. Jeho obliba u veřejnosti klesá s tím, jak rostou náklady na energie, potraviny a další základní zboží. Jeho demokratům tak hrozí, že v listopadových volbách ztratí většinu v Kongresu.

Na situaci již reagoval americký FED, který zvedl úrokové sazby. I uvedl, že sníží svou bilanční sumu. Další zvýšení [+0,50 b. b.] sazeb analytici očekávají na jeho květnovém zasedání.

FED zvýšil úroky i oznámil prodej aktiv v jeho držení

Podle analytika České spořitelny [ČS] Jiřího Polanského 8,5% březnová inflace v USA by mohla být už inflačním vrcholem nebo blízko něj. Předpokládá, že v následujících měsících pozvolna zpomalí, to vlivem změn ve srovnávací základně.

„Z meziročního srovnání po 12 měsících vypadne loňské zvýšení cen. To souvisí s tím, že na přelomu loňského prvního a druhého čtvrtletí došlo k oživení americké ekonomiky, které bylo doprovázeno vyššími inflačními tlaky,“ vysvětlil.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here